Phil Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Witam, właśnie robię pszeniczniaka. Nie jest to moje pierwsze piwo, niestety dzisiaj powierzyłem pierwszy etap koledze Sprawa wygląda tak: na 17l wody dał 3kg pszenicy, 2kg pilzeńskiego oraz 500g municha. Warka robiona na 24l. Po wysłodzeniu na 27l blg jakie się ukazało to ... 6. Wydaje mi się to podejrzanie mało. Jest jakiś sposób żeby je podbić? Może ekstrakt słodowy do gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Kolega wymieszał brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Jeśli chodzi o pomiar blg to dokonałem go ja i jest prawidłowy właśnie myślę nad dodaniem ekstraktu słodowego do gotowania i podbicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Wydajność gorzej jak tragiczna, jeśli faktycznie tyle wyszło, to zagotuj to to i zamroź na startery. Nic innego z tego nie będzie. No chyba, że wygotujesz to + ekstrakt słodowy, żeby uzyskać większą gęstość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hynas Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Słody nie były stare ?, czas zacierania odpowiedni ? Ekstrakt możesz dodać, napewno wskrzesi trochę to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Jeśli chodzi o pomiar blg to dokonałem go ja i jest prawidłowy Kontrolne pytanie - co pokazuje spławik w czystej wodzie? Może skala się przesunęła i wszystko jest jak ma być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Sprawdź ballingomierz. Niemożliwe żebyś dostał tak niski blg. No chyba że był słód nieśrutowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 a próbę jodową robił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Jeśli chodzi o pomiar blg to dokonałem go ja i jest prawidłowy Kontrolne pytanie - co pokazuje spławik w czystej wodzie? Może skala się przesunęła i wszystko jest jak ma być. Jest na 0, zawsze kontroluje przed pomiarem. Nie wiem co chłopak zrobił, czasy były takie: 55 stopni - 15min 64 - 60 min 72 - 10min 78 i wysładzanie Słody powinny być ok, warzyłem tydzień temu z tej samej partii i było dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 a próbę jodową robił? Robiłem, przyszedłem akurat na końcówkę zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Wysładzałeś rozumiem do objętości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 No właśnie tu był mój błąd, dodałem słody na ilość 24l tak więc blg sprawdziłem dopiero kiedy wysładzanie było w strefie "do odparowania". Tak więc zakładam, że to blg odrobinę podskoczy po gotowaniu. Podbiłem trochę ekstraktem zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 A kleikowanie nie jest konieczne przy takiej ilości pszenicy (czy słodu pszenicznego?) do zasypu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motoswinia Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Schłodziłeś brzeczkę przed pomiarem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 No właśnie, dawałeś słód pszeniczny czy pszenicę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 słód oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Błąd pomiaru chyba był. Po pobraniu próbki po gotowaniu i wystudzeniu blg skoczyło do 14... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Najpewniej próbka była nie wymieszana. Udanej warki życzę :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Musiała być wymieszana, pomiar był dokonany na tej samej próbce. Przed schłodzeniem było 8 (po podbiciu ekstraktem i zagotowaniu), po schłodzeniu 15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 w beersmith jest kalkulator: tools -> hydrometer adjust po wpisaniu 8blg przy 78st (dla kalibracji w 20st) pokazuje 14blg jako rzeczywiste - tak, że wszystko w normie próbki mierz po schłodzeniu do 20st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Dzięki wielkie Tylko zawsze mierzyłem próbki podczas wysładzania/zaraz po gotowaniu nie wystudzone i wskazywały blg jakie chciałem osiągnąć ... jeśli było to przekłamane w dół tzn. że moje ostatnie warki ALE były mocne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Dzięki wielkie Tylko zawsze mierzyłem próbki podczas wysładzania/zaraz po gotowaniu nie wystudzone i wskazywały blg jakie chciałem osiągnąć ... jeśli było to przekłamane w dół tzn. że moje ostatnie warki ALE były mocne lub próbka którą pobierałeś zdąrzyła się odpowiednio schłodzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 I dla tego większość wcześniej lub póżniej nabywa refraktometr Szybko i bezboleśnie jedna kropelka i wuala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) Wczoraj warzyłem Weizena, wg. zasypu: Pszeniczny - 2,5kg Pilzneński - 1,5kg Monachijski - 0,3kg Karmelowy 30 - 0,2kg Słody nie były świerze, chyba jakoś z zimy. Dodatkowo chyba pochodziły z tej trefnej partii o słabej wydajności, bo ostatnich kilka warek wyszło poniżej założeń. Dodatkowo nieco się zagapiłem i wysłodziłem 1,5L za dużo. Efektem jest brzeczka o ekstrakcie 10 BLG. Rozważam zakup ekstraktu http://www.gozdawa.o...uperjasny-suchy , sterylne odebranie litra fermentującej brzeczki, zagotowanie z ekstraktem i wrócenie tego do wiaderka (jak najszybciej albo na pseudo cichą, tego jeszcze nie wiem). Do tych 11 BLG przydałoby się podbić ekstrakt, żeby piwo nie było wodniste. Edytowane 29 Lipca 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 I dla tego większość wcześniej lub póżniej nabywa refraktometr Szybko i bezboleśnie jedna kropelka i wuala Tylko żerefraktometr jest tak samo wrażliwy na temperature jak splawik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się