Skocz do zawartości

Cieplak warzy


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 11 Stout

 

Zasyp:

4kg słód Pale Ale

0,25 kg słód Cararoma

0,15 słód Caraffa II

0,25 jęczmień palony

0,7 kg płatki jęczmienne błyskawiczne

35 g Marynka z kilkoma gramami lubelskiego (mix z resztek)

 

Zacieranie:

40°C -wsypany cały słód oprócz karmelowych i barwiących i podnoszę temp do 76

67°C 45', następnie wsypany pozostałe słody i 15' w 67°C

 

Gotowanie 60 min:

55' Maryna 15g

15' Marynka 15g

 

Planuje to zrobić na drożdżach S-33. Tak w sumie ciekawe co z tego wyjdzie bo jak widać piwo zrobione z resztek chmielu i drożdży.

Edytowane przez cieplyl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka nr 12 Pilsner

 

Zasyp:

4kg pilznieński

0,33kg carapils

0,1 zakwaszający

 

Zacieranie:

40' temp. 64°C

20' temp. 72°C

 

Chmielenie:

90' Marynka 30g

70' Saaz 20g

50' Saaz 20g

10' Saaz 20g

 

Wyszło około 20 l, 13°Blg .

Piwo miało być robione w piątek lecz skisł starter. Bardzo pomocny był Bogdan62 który odstąpił mi swoje drożdże saflager W 34/70. Jeszcze raz dziękuje!

Edytowane przez cieplyl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 13

Pils niemiecki (dortmunder)

 

Zasyp:

3,7 kg słód pilźnieński

2 kg słód monachijski II

0,35 słód carapils

 

Zacieranie:

67°C - 60 min

78- filtracja

 

Chmielenie:

60 min- 60g lubelski

10 min - 30g Hallertau Hersbruecker

 

Gęstość 14°Blg

 

Piwo robione w oparciu o recepturę "DAB" Codera.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr 14 Pils.

 

4,5 kg pilźnieński

0,4 kg Carapils

0,07 kg zakwaszający

0,2 kg Monachijski

 

Zacieranie:

40' temp. 64°C

20' temp. 72°C

 

 

Chmielenie:

60min 35 g Marynka (szyszka)

30min 30 g Marynka (szyszka)

0min 35 g Lubelski (szyszka)

 

Drożdże W 34/70. Gęstość 13°Blg. Wyszło nieco ponad 25 litrów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 15 Koźlak

 

Zasyp:

5 kg pilźnieński

1,5 kg monachijski

0,03 kg carafa II

45 g marynka (szyszka)

40 g lublski (szyszka)

 

Zacieranie:

40' 64°C

30' 72°C

 

Chmielenie:

60' 45g Marynka

20' 40g Lubelski

 

Wyszło około 25 litrów o gęstości 16°Blg . Nastawione na drożdżach W 34/70.

Edytowane przez cieplyl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 16

Pilsner Urquell

 

Zasyp:

4,5 kg pilźnieński

0,2 kg carapils

0,1 kg zakwaszający

 

Zacieranie:

 

Dekokcja dwuwarowa zaproponowana przez Admiro w tym wątku:

http://www.piwo.org/forum/p45078-21-03-2010-21-15-31.html#p45078

 

Chmielenie:

90min 35 g saaz

45min 25 g saaz

29min 20g saaz

0min 20 g saaz

 

Wyszło około 25 litrów brzeczki o gęstości początkowej 12,5°Blg . Zadane drożdżami W34/70.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Pilsner Urquell zakapslowany po tygodniu burzliwej i tygodniu cichej w temp. 5 stopni. Wyszło 24 litry. Boje się o to piwo bo zeszło z 12,5 na 2 i w smaku jest dość wodniste.

 

Warka nr 17

Dubbel

 

Zasyp:

4,2 kg Pilźnieński

0,7 kg Pszeniczny

0,65 kg Carabelge

0,24 kg Monachijski II

0,20 kg Carahell

0,02 kg caraffa II

1kg cukru

100g rodzynek

 

Zacieranie:

64°C - 30 min

72°C - 30 min

 

Chmielenie:

 

60 min - 15g marynki i 15g lubelski

20 min - 20g marynki i 10g lubelski

10 min - rodzynki

 

Wyszło około 22 litrów o gęstości 18°Blg. Wydaje mi się, że to dość kiepska wydajność. Całość zadałem S-33.

Edytowane przez cieplyl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po 24 godzinach fermentacji Dubbel zszedł z 18 na 8. Strasznie szybko i zaniepokoiła mnie temperatura. Piwo rozgrzało się aż do 29 stopni. Jak bardzo to może zaszkodzić gotowemu piwu? Już się wziąłem za chłodzenie ale trochę późno.

Edytowane przez cieplyl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dubbel poszedł w kanał, przypałętało się zakażenie.

 

Warka nr 18 Kolsch

 

Zasyp:

 

4,5 kg Pilźnieński

0,55 kg Pszeniczny

0,4 kg Carapils

 

Zacieranie:

 

53°C - 10 min

64°C - 30 min

72°C - 30 min

 

Chmielenie:

60 min - 25g Marynka szyszki

15 min - 20g Lubelski szyszki

5 min - 15g Marynka szyszki

 

Wyszło około 27 litrów o Blg 12.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 19

Pilsner (dla porównania warzony za pomocą zacierania infuzyjnego)

 

Zasyp:

4,8 kg pilźnieński

0,3 kg Carapils

0,1 kg zakwaszający

 

Zacieranie:

 

64°C - 30 min

72°C - 40 min

 

Chmielenie:

 

90min - 30g saaz

45min - 20g saaz

25min - 25g saaz

0min - 25g saaz

 

Wyszło 25 litrów o gęstości około 12 °Blg. Zadane drożdżami W 34/70.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Pilsner i Kolsch zabutelkowane. Oczywiście nie obyło się bez przygód. W nocy przewróciła się butelka chłodząca na zawór od fermentatora z kolschem i 10 litrów piwa rozlało się na pokój. Całe szczęście do sąsiada z dołu nie doszło.

 

Warka nr 20 Witbier

 

Zasyp:

 

2 kg słód pilźnieński

0,5 kg słód pszeniczny

0,8 kg płatki pszenne

0,5 kg płatki jęczmienne

0,2 kg mąka pszenna

0,4 kg cukier

15 g kolendra

20 g curacao

 

Zacieranie:

 

Płatki i mąka skleikowane w 10 litrach wody. Potem dodana zimna woda i słody aby temperatura ustaliła się na poziomie 65 °C - przerwa 100 min

72°C - 30 min

 

Chmielenie:

60' - 25g Marynka

15' - 8 g kolendra i 10 g curacao

5' - 7 g kolendra i 10 g curacao.

 

Wyszło około 22 litrów o gęstości 12°Blg. Drożdże brewferm blanche.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 21 Ale ( miało być "blond belgian ale" ale bliżej mu do brunetki :lol: )

 

Zasyp:

5 kg słód pilźnieński

0,15 kg Cara

0,15 kg Aroma

0,1 kg carabelge

0,8 kg cuker

 

Zacieranie:

64°C - 30min

72°C - 40 min

 

Chmielenie:

70min - 28 g Marynka

10min - 26 g Lubelski

 

Na końcu wpadłem na "genialny" pomysł. Odlałem po 5 litrów do butelek po wodzie i do jeden dałem 140 g miodu sztucznego a do drugiego 220 g. Zobaczymy jaka będzie różnica. Całości wyszło około 25 litrów o gęstości 15 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 22

 

Pilsner (Doskonalenia smaku ciąg dalszy. Poprzednie miały za mało smaku chmielowego)

 

Zasyp:

4,5 kg- słód pilznienski

0,4 kg - carapils

0,1 kg - zakwaszający

 

Zacieranie:

30min - 64°C

40min - 72°C

 

Chmielenie:

90min - Premiant 30g

15min - saaz 35g

0min - saaz 35g

 

Wyszło około 25 litrów o gęstości 12°Blg. Dodałem drożdże w34/70.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 23

 

Prawie jak IPA

 

Zasyp:

 

5 kg Pilznieński

0,3 kg Carraroma

0,3 kg Caramunich

1 kg cukier

 

Zacieranie w 67 stopniach przez godzinę

 

Chmielenie:

70 min - 50g Marynka

60 min - 25g East Kent

5 min - 25g East Kent

 

No i tutaj się kończy IPA ponieważ nie zauważyłem, że nie mam drożdży górnych i musiałem postawić to na S-23. Przeprowadzę fermentacje w trochę wyższej temperaturze powinno być dobrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Po dłuższym czasie browar cieplak wraca. Witam serdecznie po raz drugi!!

 

Warka nr 24 czyli stary dobry pilsner. Kilka razy recepturę pisałem, więc nie będę powtarzał.

 

Warka nr 25 Belgian Pale Ale.

Receptura zaczerpnięta z mistrzowskiego piwa Dori. Nie obyło się jednak bez przygód. Pomyliłem chmiele i zamiast na początku dodać brewers gold, dodałem styrian godings tym samym zamieniając kolejność. Ciekawy jestem co z tego wyniknie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.