cieplyl Opublikowano 21 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Wczoraj piwo zostało zabutelkowane. Wyszło 22 litry o gęstości końcowej 5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Cześć Wczoraj piwo zostało zabutelkowane. Wyszło 22 litry o gęstości końcowej 5°Blg. Rozumiem że piszesz o warce "Warka nr 10 - Koźlak Dubeltowy"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 21 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Tak. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 (edytowane) Warka nr 11 Stout Zasyp: 4kg słód Pale Ale 0,25 kg słód Cararoma 0,15 słód Caraffa II 0,25 jęczmień palony 0,7 kg płatki jęczmienne błyskawiczne 35 g Marynka z kilkoma gramami lubelskiego (mix z resztek) Zacieranie: 40°C -wsypany cały słód oprócz karmelowych i barwiących i podnoszę temp do 76 67°C 45', następnie wsypany pozostałe słody i 15' w 67°C Gotowanie 60 min: 55' Maryna 15g 15' Marynka 15g Planuje to zrobić na drożdżach S-33. Tak w sumie ciekawe co z tego wyjdzie bo jak widać piwo zrobione z resztek chmielu i drożdży. Edytowane 13 Listopada 2009 przez cieplyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 ... i podnoszę temp do 7676°C 45', następnie wsypany pozostałe słody i 15' w 76°C 76°C? :o A może 67°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 ... i podnoszę temp do 7676°C 45'' date=' następnie wsypany pozostałe słody i 15' w 76°C[/quote'] 76°C? :o A może 67°C Oczywiście błąd Literki mi się już od warzenia poprzestawiały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 21 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Piwo zabutelkowane. Wyszło 22,5l. Fermentacja cicha 4 dni i cicha 3 dni. Do refermentacji dodałem 130 g glukozy aby mieć trochę więcej gazu niż piwo stylowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 1 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 (edytowane) Warka nr 12 Pilsner Zasyp: 4kg pilznieński 0,33kg carapils 0,1 zakwaszający Zacieranie: 40' temp. 64°C 20' temp. 72°C Chmielenie: 90' Marynka 30g 70' Saaz 20g 50' Saaz 20g 10' Saaz 20g Wyszło około 20 l, 13°Blg . Piwo miało być robione w piątek lecz skisł starter. Bardzo pomocny był Bogdan62 który odstąpił mi swoje drożdże saflager W 34/70. Jeszcze raz dziękuje! Edytowane 1 Grudnia 2009 przez cieplyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Warka nr 13 Pils niemiecki (dortmunder) Zasyp: 3,7 kg słód pilźnieński 2 kg słód monachijski II 0,35 słód carapils Zacieranie: 67°C - 60 min 78- filtracja Chmielenie: 60 min- 60g lubelski 10 min - 30g Hallertau Hersbruecker Gęstość 14°Blg Piwo robione w oparciu o recepturę "DAB" Codera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Warka nr 14 Pils. 4,5 kg pilźnieński 0,4 kg Carapils 0,07 kg zakwaszający 0,2 kg Monachijski Zacieranie: 40' temp. 64°C 20' temp. 72°C Chmielenie: 60min 35 g Marynka (szyszka) 30min 30 g Marynka (szyszka) 0min 35 g Lubelski (szyszka) Drożdże W 34/70. Gęstość 13°Blg. Wyszło nieco ponad 25 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 (edytowane) Warka nr 15 Koźlak Zasyp: 5 kg pilźnieński 1,5 kg monachijski 0,03 kg carafa II 45 g marynka (szyszka) 40 g lublski (szyszka) Zacieranie: 40' 64°C 30' 72°C Chmielenie: 60' 45g Marynka 20' 40g Lubelski Wyszło około 25 litrów o gęstości 16°Blg . Nastawione na drożdżach W 34/70. Edytowane 23 Marca 2010 przez cieplyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Warka nr 16 Pilsner Urquell Zasyp: 4,5 kg pilźnieński 0,2 kg carapils 0,1 kg zakwaszający Zacieranie: Dekokcja dwuwarowa zaproponowana przez Admiro w tym wątku: http://www.piwo.org/forum/p45078-21-03-2010-21-15-31.html#p45078 Chmielenie: 90min 35 g saaz 45min 25 g saaz 29min 20g saaz 0min 20 g saaz Wyszło około 25 litrów brzeczki o gęstości początkowej 12,5°Blg . Zadane drożdżami W34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) Pilsner Urquell zakapslowany po tygodniu burzliwej i tygodniu cichej w temp. 5 stopni. Wyszło 24 litry. Boje się o to piwo bo zeszło z 12,5 na 2 i w smaku jest dość wodniste. Warka nr 17 Dubbel Zasyp: 4,2 kg Pilźnieński 0,7 kg Pszeniczny 0,65 kg Carabelge 0,24 kg Monachijski II 0,20 kg Carahell 0,02 kg caraffa II 1kg cukru 100g rodzynek Zacieranie: 64°C - 30 min 72°C - 30 min Chmielenie: 60 min - 15g marynki i 15g lubelski 20 min - 20g marynki i 10g lubelski 10 min - rodzynki Wyszło około 22 litrów o gęstości 18°Blg. Wydaje mi się, że to dość kiepska wydajność. Całość zadałem S-33. Edytowane 25 Kwietnia 2010 przez cieplyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) Po 24 godzinach fermentacji Dubbel zszedł z 18 na 8. Strasznie szybko i zaniepokoiła mnie temperatura. Piwo rozgrzało się aż do 29 stopni. Jak bardzo to może zaszkodzić gotowemu piwu? Już się wziąłem za chłodzenie ale trochę późno. Edytowane 25 Kwietnia 2010 przez cieplyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 16 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Dubbel poszedł w kanał, przypałętało się zakażenie. Warka nr 18 Kolsch Zasyp: 4,5 kg Pilźnieński 0,55 kg Pszeniczny 0,4 kg Carapils Zacieranie: 53°C - 10 min 64°C - 30 min 72°C - 30 min Chmielenie: 60 min - 25g Marynka szyszki 15 min - 20g Lubelski szyszki 5 min - 15g Marynka szyszki Wyszło około 27 litrów o Blg 12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 dobrze by było zrobić osobny wątek zakażenia ze zdjęciami , dla młodych piwowarów jak znalazł , oczywiście z opisami co i jak elroy co ty na to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 16 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 W moim przypadku zdjęcie niewiele da. Nic na powierzchni nie widać, tylko po spróbowaniu ma tak ohydny smak, że nie ma nawet co butelkować. Może to przez temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Warka nr 19 Pilsner (dla porównania warzony za pomocą zacierania infuzyjnego) Zasyp: 4,8 kg pilźnieński 0,3 kg Carapils 0,1 kg zakwaszający Zacieranie: 64°C - 30 min 72°C - 40 min Chmielenie: 90min - 30g saaz 45min - 20g saaz 25min - 25g saaz 0min - 25g saaz Wyszło 25 litrów o gęstości około 12 °Blg. Zadane drożdżami W 34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Pilsner i Kolsch zabutelkowane. Oczywiście nie obyło się bez przygód. W nocy przewróciła się butelka chłodząca na zawór od fermentatora z kolschem i 10 litrów piwa rozlało się na pokój. Całe szczęście do sąsiada z dołu nie doszło. Warka nr 20 Witbier Zasyp: 2 kg słód pilźnieński 0,5 kg słód pszeniczny 0,8 kg płatki pszenne 0,5 kg płatki jęczmienne 0,2 kg mąka pszenna 0,4 kg cukier 15 g kolendra 20 g curacao Zacieranie: Płatki i mąka skleikowane w 10 litrach wody. Potem dodana zimna woda i słody aby temperatura ustaliła się na poziomie 65 °C - przerwa 100 min 72°C - 30 min Chmielenie: 60' - 25g Marynka 15' - 8 g kolendra i 10 g curacao 5' - 7 g kolendra i 10 g curacao. Wyszło około 22 litrów o gęstości 12°Blg. Drożdże brewferm blanche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Warka nr 21 Ale ( miało być "blond belgian ale" ale bliżej mu do brunetki ) Zasyp: 5 kg słód pilźnieński 0,15 kg Cara 0,15 kg Aroma 0,1 kg carabelge 0,8 kg cuker Zacieranie: 64°C - 30min 72°C - 40 min Chmielenie: 70min - 28 g Marynka 10min - 26 g Lubelski Na końcu wpadłem na "genialny" pomysł. Odlałem po 5 litrów do butelek po wodzie i do jeden dałem 140 g miodu sztucznego a do drugiego 220 g. Zobaczymy jaka będzie różnica. Całości wyszło około 25 litrów o gęstości 15 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Warka nr 22 Pilsner (Doskonalenia smaku ciąg dalszy. Poprzednie miały za mało smaku chmielowego) Zasyp: 4,5 kg- słód pilznienski 0,4 kg - carapils 0,1 kg - zakwaszający Zacieranie: 30min - 64°C 40min - 72°C Chmielenie: 90min - Premiant 30g 15min - saaz 35g 0min - saaz 35g Wyszło około 25 litrów o gęstości 12°Blg. Dodałem drożdże w34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 6 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Warka nr 23 Prawie jak IPA Zasyp: 5 kg Pilznieński 0,3 kg Carraroma 0,3 kg Caramunich 1 kg cukier Zacieranie w 67 stopniach przez godzinę Chmielenie: 70 min - 50g Marynka 60 min - 25g East Kent 5 min - 25g East Kent No i tutaj się kończy IPA ponieważ nie zauważyłem, że nie mam drożdży górnych i musiałem postawić to na S-23. Przeprowadzę fermentacje w trochę wyższej temperaturze powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Po dłuższym czasie browar cieplak wraca. Witam serdecznie po raz drugi!! Warka nr 24 czyli stary dobry pilsner. Kilka razy recepturę pisałem, więc nie będę powtarzał. Warka nr 25 Belgian Pale Ale. Receptura zaczerpnięta z mistrzowskiego piwa Dori. Nie obyło się jednak bez przygód. Pomyliłem chmiele i zamiast na początku dodać brewers gold, dodałem styrian godings tym samym zamieniając kolejność. Ciekawy jestem co z tego wyniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się