0lukasz Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Mam problem z przechowywaniem piwka. Zbliża się lato i problem będzie jeszcze większy. Wpadłem na pomysł żeby zrobić sobie w domu spiżarnię. Mam pytanie czy są tu jacyś konstruktorzy takich rzeczy ? W czym problem ?. Mogę wydzielić sobie w pokoju powiedzmy pomieszczenie 2x2m. Pomieszczenie to byłoby przyklejone z jednej strony do ściany północnej zewnętrznej, a z drugiej do ściany wewnętrznej działowej (20 cm ma, pustak). Teoretycznie więc te ściany nie powinny się nagrzewać nawet w upalne dni. W pokoju tym są okna od południa (dużo okien) i temperatura w upalne dni dochodzi do 29 stopni. Jak w wydzielonej przestrzeni utrzymać stałą temperaturę, powiedzmy około tych 15 stopni. Mój plan jest taki. Jako że to będzie budowane jako pomieszczenie narożne. Chcę do tych dwóch ścian (wewnętrznej i zewnętrznej o których pisałem wyżej) dostawić dwie ścianki z płyt K-G i między profile włożyć z 30cm wełny albo styropian. Do tego zamontować jakieś małe drzwi drewniane. Małe czyli tylko takie żeby wejść tam "na kucaka" i wsunąć skrzynki i fermentator . Powiedzmy wymiary takich drzwi to 70 wysokość i 50 szerokość. Pytania są takie: 1. Jak takie pomieszczenie wentylować ? 2. Czy te ściany utrzymają mi tam chłód ? a) Czy lepiej zrobić jakiś wlot na nadmuch z klimatyzacji. Mam przenośną i ogólnie w najcieplejsze dni to nie problem schłodzić 15 minut. b) A może PETY ?? No i ogólnie wszystkie uwagi bardzo mile widziane. Jak sobie poradzić z takim pomieszczeniem. Dzięki Nataliefeem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 mam podobny pomysł do zrobienia u siebie z tym, że takie pomieszczenie juz mam ale z oknem dachowym - więc w grę wchodzi tylko klimatyzacja ale nie wiem jakie byłyby koszty.... jeżeli chodzi o twój pomysł to nie wydaje mi się by była możliwość utrzymania temperatury ok, 15 stopni bez dodatkowego chłodzenia.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0lukasz Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) chłód w spiżarni nie zrobi się z niczego. To fakt. Ale chodzi mi o max ograniczenie kosztów i czasu potrzebnego do jej obsługi. Bo jeśli np. w każdy dzień trzeba będzie włożyć 4 pety mrożone i to wystarczy to będzie OK. Raz dziennie w upały dostawić klimatyzację to też nie najgorzej. Jak to chłodzić po prostu ? Czy izolacja 30 cm wełny wystarczy ? Na 3-4 metry kwadratowe spiżarni nie potrzeba dużo tego chłodu. Mam klimatyzację w pokoju innym 20m^2 to klimatyzacja ma moc 2KW i w całości wystarcza. Tutaj potrzeba by było z 500W, takich małych nawet nie ma. Więc jak nie klima to co ? Widziałem takie urządzonka do których się wlewa zimną wodę i one jakoś chłodzą też. PS. Okno dachowe mam w innym pokoju. Bez rolety to w upalne dni jak w saunie. Edytowane 18 Lutego 2014 przez 0lukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Do 15 stopni, to nawet klimą będzie problem - mają ograniczenia zwykle do 18, czasami do 16, ale innego wyjścia nie widzę w upalne dni. PET-y to ewentualnie na noc, do utrzymania temperatury. Ogólnie z doświadczenia wiem, że dużo łatwiej coś nagrzać niż schłodzić, więc temat do łatwych nie należy. Te "urządzonka", do których wlewasz zimną wodę, to sobie w ogóle odpuście, szkoda czasu i kasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Szkoda miejsca i kombinacji. Pszeniczne w lato i po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Do 15 stopni, to nawet klimą będzie problem - mają ograniczenia zwykle do 18, czasami do 16, ale innego wyjścia nie widzę w upalne dni. PET-y to ewentualnie na noc, do utrzymania temperatury. Ogólnie z doświadczenia wiem, że dużo łatwiej coś nagrzać niż schłodzić, więc temat do łatwych nie należy. Te "urządzonka", do których wlewasz zimną wodę, to sobie w ogóle odpuście, szkoda czasu i kasy. Fakt, łatwiej nagrzać niż schłodzić, ale jak już się schłodzi, to utrzymanie tego nie jest problemem przy odpowiedniej izolacji. Przecież dawniej lodówki ludzie mieli w wykopanych dziurach w ziemi wypełnionych zimą lodem i utrzymywało się to przez kilka miesięcy. Ja w lato przy 20C w piwnicy bez problemu utrzymywałem temperaturę 15C w komorze fermentacyjnej ze styropianu przy pomocy jednej butelki z lodem na dzień. Natomiast jak próbowałem tak schłodzić piwo, to 4 butelki na dzień dopiero dały radę po kilku dniach. Edytowane 18 Lutego 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0lukasz Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Fakt, łatwiej nagrzać niż schłodzić, ale jak już się schłodzi, to utrzymanie tego nie jest problemem przy odpowiedniej izolacji. dokładnie . Więc jaka izolacja ? czy oddzielić pomieszczenie to od ściany zewnętrznej północnej i ściany wewnętrznej i zbudować z każdej strony nowe ścianki z izolacją 30wełny lub styropiany ? Czy zostawić te ściany i dobudować tylko 2 z izolacją? Czy 30cm to jest wystarczająco ? co lepsze, wełna czy styropian ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre356 Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 ten budynek będzie dopiero powstawał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Ja bym się zastanowił nad roletami zewnętrznymi do okien. Wtedy nie wpada tyle światła i pomieszczenie nie nagrzewa się tak bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0lukasz Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 ten budynek będzie dopiero powstawał? budynek, dom to już stoi. Chodzi o wydzielenie miejsca w pokoju. Pokój ma 35m^2 więc miejsca dużo. Tak jak napisałem w 1 poście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elites Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Sam zastanawiałem się jak w domu można utrzymać temperaturę na poziomie około 15 C do fermentacji i pomyślałem, że całkiem nieźle może sprawdzić się chłodziarka/witryna. Wystarczyłoby jakiegoś magika od napraw AGD poprosić o przestawienie termostatu na wyższe zakresy temperatur. Zazwyczaj chłodzą 2-10C i wystarczyłoby zmienić na zakres 10-18 czy jakiś inny i ustawiać pożądaną temperaturę. Koszt zakupu takiej chłodziarki zdecydowanie niższy niż wydzielenie pomieszczenia ale za to zużycie energii większe. Chodzi o coś takiego: http://allegro.pl/witryna-chlodnicza-lodowka-chlodziarka-promocja-i3972614251.html Używki są w całkiem przystępnych cenach i z powodzeniem wstawisz tam na dole fermentor a na półkach upchasz kilkadziesiąt butelek gotowego piwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre356 Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 tak, jak pisze Elites, witryny, chłodziarki to najekonomiczniejsze rozwiązanie. Jakbyś miał pomieszczenie piwniczne dostępne to inna bajka, ale jak chcesz mieć niską temp. w innym pomieszczeniu, to wytwornica wody lodowej się najbardziej sprawdzi, ale to ani tanie, ani małe. Jak się uprzesz na tą komórkę to nie zapomnij o wentylacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0lukasz Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 piwnicy niestety nie mam. Witryna chłodnicza o tym myślałem również. Tylko problem polega na tym, że szykuję się do sezonu letniego ... i to chodzi o przechowanie +- 20 skrzynek z piwem czyli 400 butelek. Jaka lodówka mi to pomieści ? Z tego co liczyłem, 350 litrowa lodówka to objętościowo 200 butelek ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elites Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 A to nie miałem pojęcia o jakiej ilości mówimy ;] Zacznij pić piwo a nie tylko produkujesz ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elites Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Jak mieszkasz w domku i masz kawałek działki to buduj ziemiankę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Szkoda miejsca i kombinacji. Pszeniczne w lato i po problemie. A dlaczego pszeniczne piwo ma rozwiązać problem? Można je fermentować w wyższych temperaturach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0lukasz Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 A to nie miałem pojęcia o jakiej ilości mówimy ;] Zacznij pić piwo a nie tylko produkujesz ;p kilka warek już wypiłem. Obiecałem żonie że przez zimę nic nie wychylę została produkcja na lato. Produkuję / leżakuję. Mam długi urlop. Czerwiec i lipiec będzie mój. Muszę się zaopatrzyć po prostu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się