Spartan Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Witam, w kolejnym piwie czuje jaja, jasny lager z Czeskiej trzynastki. Słyszałem że zapach zgniłych jaj to siarka, jaka może być tego przyczyna? To moja 3 warka i wszystkie nieudane, mam zamiar robić jeszcze jedną ale niedobre piwa zniechęcają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 W jakiej temperaturze prowadziłeś fermetnację? W jakiej zadałeś drożdże? Jakie to były drożdże? Mało szczegłów podajesz my jasnowidzami nie jesteśmy. Opisz coś więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Drożdże lagerowe produkują zapach siarki. Po lagerowaniu piwa w niskiej temp. powinno to zejść. Upewnij się, że fermentujesz te lagery w odpowiednio niskich temperaturach I zastosuj przerwy diacetylowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Drożdże W34/70, fermentacja przebiega dopiero od tygodnia ale jak wyczułem ten znajomy zapach to się załamałem, fermentuje się w piwnicy w około 15 stopniach, zadane w temperaturze 25 stopni. Postaram się włożyć do lodówki piwo jeżeli jest za wysoka temperatura. Dziajl, nie podałem dużo informacji bo nie wiedziałem na jakie oczekujesz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Mam jeszcze pytanko czy mogę wystawić piwo do szopki w której jest około 10 stopni ale mogą być duże wahania temperatur? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Aromat, które czujesz to normalna sprawa przy tego typu drożdżach. Narazie nie panikuj. Dokończ już fermentacje w temperaturze, która masz. Nagłe obniżenie temperatury a i duże jej wachania mogą niekorzystnie wpłynąć na fermemtację. Poza tym wybrałeś sobie trudne piwa na start, piwa dolnej fementacji długo fermentują a i piwo dojrzewa w butelkach dość długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Mam jeszcze pytanko czy mogę wystawić piwo do szopki w której jest około 10 stopni ale mogą być duże wahania temperatur? Zgodnie ze sztuka raczej nie. Ale kiedyś fermentowałem pilsa na strychu obok przewodu kominkowego, gdzie raz było 8C, a raz pewnie ponad 15C (zorientowałem się przy końcu fermentacji) i wyszedł mi najlepszy jasny lager, jaki w życiu piłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 20 litrów płynu ma pewną bezwładność cieplną, od 8 do 15°C nie od razu schłodzi się czy ogrzeje cała objętość. Zapewne temperatura fermentującej brzeczki ustaliła się gdzieś pośrodku z niewielkimi wahaniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Nie chcą ludzie czytać, oj nie chcą http://www.wiki.piwo.org/Siarkowodór 20 l płynu ma dużą bezwładność, do tego plastik też izoluje cieplnie. Więc nie jest możliwe aby temp. brzeczki wahała się pomiedzy wieczorem a ranem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Daj piwu czas. Siarkowodór to normalna sprawa przy drożdżach lagerowych. Dlatego ja zwykle stosuję schemat 2 tygodnie burzliwej + 2 tygodnie cichej. Przy mocnych piwach cicha nawet dłuższa. Po takim czasie po siarkowodorze nie ma śladu. Dodatkowo dla pewności wrzucam do fermentora miedzianą blachę, która wiąże jakoś związki siarkowe. Chemikiem nie jestem, więc nie potrafię wytłumaczyć zjawiska. Ważne, że organoleptycznie można potwierdzić jego działanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) Dodatkowo dla pewności wrzucam do fermentora miedzianą blachę, która wiąże jakoś związki siarkowe. Dobrze wiedzieć Mam jednak pytanie - czy taki zabieg nie zostawia z kolei w piwie żadnych metalicznych posmaków? Edytowane 19 Lutego 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) Czescy piwowarzy i niektórzy na Wyspach zakładają miedziany łańcuch na mieszadło w kadzi zaciernej. Znaczy nie szkodzi Edytowane 19 Lutego 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Dodatkowo dla pewności wrzucam do fermentora miedzianą blachę, która wiąże jakoś związki siarkowe. Dobrze wiedzieć Mam jednak pytanie - czy taki zabieg nie zostawia z kolei w piwie żadnych metalicznych posmaków? Nie, żadnych posmaków nie wnosi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 20 litrów płynu ma pewną bezwładność cieplną, od 8 do 15°C nie od razu schłodzi się czy ogrzeje cała objętość. Zapewne temperatura fermentującej brzeczki ustaliła się gdzieś pośrodku z niewielkimi wahaniami W tym przypadku fermentor stał w rogu przy ścianie owinięty z pozostałych stron karimatami i kocami, właśnie żeby utrzymać stałą temperaturę 10C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się