Wojen Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Witam wszystkichZaczyna moje zapiski od receptury na Foreign Extra Stout oraz wrzucam listę wszystkich swoich warek.Sezon 2009/101. Brew Kit Coopers - Bitter - Piwko cieszyło bo pierwsze, ale wiadomo brew kit z cukrem to nie może być zbyt dobry)2. Brew Kit Pszenica - Wrażenia degustacyjne jak wyżej.3. Brew Kit Lager - Wrażenia degustacyjne jak wyżej.Sezon 2010/114. Pszeniczne z ekstraktów (niechmielonych). Pyszne piwko, dzięki niemu wiedziałem że moja przygoda z piwem się nie skończy szybko i na pewno wezmę się za zacieranie, choć nie wiedziałem że to potrwa tak długo.5. Brew Kit - Lager. W smaku jak wszytskie brewkity z cukrem.6. Stout z ekstraktów (niechmielonych). Dobre piwo, trochę kwaśne od paloności ale wypiłem ze smakiem.Sezon 2011/12 - długa przerwaSezon 2012/13 - tylko zacieranie7. Pils zestaw z BA. Pierwsze zacieranie, brak wyskalowanego garnka i zamiast 20l 12Blg wyszło dużo mniej 16Blg. Nie zachwyciło smakiem, ale tragedii nie było.8. Belgijskie Pale Ale zestaw z BA. Jedno z najlepszych piw, zwłaszcza te butelki które trochę poleżały.9. Pszeniczne zestaw z BA. Fajna pszenica, zwłaszcza jak była świeża.10. Pszeniczne ciemne zestaw z BA. Jak wyżej.11. Dry Stout zestaw z BA. Dobry, ale zestaw z Twój browar wyszedł lepiej.12. Brown Ale zestaw z BA. Piwo wyszło takie nijakie, może jakieś mikro zakażenie, niesklarowało się do końca.13. Dortmunder zestaw z BA. Pycha.14. IPA zestaw z Twój Browar. Jakieś dzikusy się za nie wzięły. Dało się pić ale nie zachwycało, pamiętam że było mi szkoda tego piwa.15. Belgijskie Pale Ale - receptura własna. Niestety nie udało się powtórzyć pierwszej wersji, też chyba coś załapało.16. Dry Stout zestaw z Twój Browar. Bardzo dobry stout.17. Witbier zestaw z Twój Browar. Niezły.18. Pils zestaw z Twój Browar. Super piwo, ale dortmunder był lepszy.19. Waizen Bock zestaw z Twój Browar. W stylu, ale za dużo estrów przez temp. fermentacji. Filtracja mozolna, kilka godzin. Nie zamierzam wracać do tego stylu.20. AIPA - receptura własna. Rewelacja. Mango pełną parą.Sezon 2013/1421. AIPA receptura własna. Bardzo udana AIPA.22. Pszeniczne receptura własna23. Red AIPA receptura własna24. Black AIPA receptura własna25. AIPA receptura własna26. ESB receptura własna27. Ryżowe AIPA receptura własna28. Alt zestaw z BA modyfikowany29. FES receptura własna30. American Stout receptura własna31. RIS receptura własna32. Stout (wysłodziny po Risie) receptura własna33. Pils receptura własna34. Marcowe receptura własna35. APA (pierwsza warka na HERMS - wszystkie następne tylko na HERMS i tylko własne receptury)36. AIPASezon 2014/1537. Red AIPA38. Ryżowa AIPA39. Pale Ale40. Coffie Stout41. Pale Ale42. FES43. Brown Porter44. Czeska Desitka45. Pils46. Marcowe47. Black AIPA48. Porer Bałtycki49. Ryżowe AIPA v.3.0 50. Żytnie AIPA51. RIS 52. Stout 15 blg (cieńkusz po RISie) 53. Coffie stout v 2.0 54. Witbier Sezon 2015/16 55. Bitter 56. American Brown Ale 57. FES 58. Ryżowe IPA 59. Stout Owsiany 60. Peated Porter 61. RIS 62. Otmeal/Coffie Stout 63. Mild 64. Witbier 65. APA 66. Pale Ale 67. Porter - beczka 68. Porter - beczka Sezon 2016/17 69. APA 70. Sweet Stout 71. Porter Angielski 72. RIS 73. Pils 74. Rye Stout 75. Munich Dunkel 76. Oatmeal Stout 77. Pils 78. Porter Angielski 79. Porter Angielski Foreign Extra Stout 17 BlgDocelowa ilość warki 28 LZasyp:Pilzneński - 5 kgPale Ale - 0,8 kgCarared - 1 kgCarmunich III - 0,1 kgPłatki jęczmienne 0,6 kgPłatki owsiane 0,3 kgPodczas wygrzewania dodane:Czekoladowy Strzegom - 0,25 kgCaraffa III - 0,1 kgCaraffa I - 0,2 kgJęczmień palony - 0,3 kgZacieranie w 64 oC - 60 min.Wygrzew do 76 oC i filtracja.Wysładzanie do 33 LChmielenie:Marynka 100 g - 60 minLubelski 60 g - 10 minPo gotowaniu filtracja chmielin przez pończochę, chłodzenie.Wyszło 28 L - 17 BlgFermentacja:S04Burzliwa - 6 dni w 15oC, 3 dni w 19 oCCicha - 10 dni w 19 oCRozlew: 6 Blg,110 g cukru trzcinowego rozpuszczoneco w 0,5 L wody na 25 L piwa.Polecam. Edytowane 12 Lutego 2017 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) No, dobrze dobrze Artur, w końcu jakieś nowe zapiski lokalnego piwowara, będę miał gdzie spamować W miarę możliwości opisz instalację, która budujesz i wrzuć zdjęcia, mogą być inspirującego dla niejednego piwowara. Edytowane 18 Lutego 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Buduję instalację HERMS, w sumie to mam chyba wszystko tylko poskładać, ale na razie praca nie pozwala. Planowane wybicie do 70L. Opisze jak uruchomię i może wtedy jakieś fotki wrzucę. Ogólnie sprawa dość kosztowna, ale wiadomo facet musi sobie zabawki kupować raz na jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Nowy sezon rozpoczęty. Problemów co nie miara a na finiszu kwach w starterze. Czeka mnie trudny sezon z nową aparaturą. W każdym razie po 8 godzinach udało się wlać do fermentorów 60 l Red Aipa. Szczegóły jak to wszytko przemyślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Dziś kolejny dzień walki ze sprzętem. Uwarzyłem 2 warki po 33 L, na razie muszę dojść co i jak z moim HERMS`em a potem będę warzył warki docelowo 50-70L. Pierwsza warka powiedzmy lepiej niż w dwa dni wcześniej ale nadal byłem załamany. Druga to pierwszy sukces. Filtracja i przepływ na poziomie 6-8 l/min = klarowna brzeczka i możliwość podgrzewania na wymienniku. Wszytko poszło tak jak powinno. Zobaczymy jak będzie przy następnych. Czujniki temperatury muszę przełożyć bo wszystkie pokazują głupoty. Ale problem z filtracją poprzez grube śrutowanie wydaje się być rozwiązany. Zobaczymy jak wyjdą warki 1, 2 i 3 z sezonu 14/15. Łącznie ok 130 L piwa w dwa dni. Warki w sezonie 14/15 1-14/15 Red AIPA 60L 2-14/15 Ryżowe AIPA 33L 3-14/15 English Pale Ale 33L Na razie nie wydziwiam bo testuję sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 słyszałem niedawno, że w systemach z fałszywym dnem ( zwłaszcza wspomaganych pompą ) jakość łuski ma kolosalne znaczenie i konieczne jest przejście na gniotownik ( żarna nie dadzą rady ) na ile to prawda nie wiem - ale może to problem z Twojej instalacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Można uzyskać świetną łuskę z żaren, kwestia odpowiedniego śrutowania. Można też namoczyć lekko słód. Na fałszywym dnie faktycznie jest ona dość istotna o czym się niedawno przekonałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 5 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 (edytowane) Ja już myślałem, że nie ogarnę tego sprzętu, ale wczorajsza druga warka przywróciła nadzieję. Odnośnie śrutowania to to były moje pierwsze 3 warki, w których sam śrutowałem słód. Spryskiwałem bezpośrednio przed śrutowaniem, a szczelinę do ostatniej warki ustawiłem 1-1,5 mm. W samym kotle zaciernym ssanie pompy mam od dołu pod fałszywym dnem. Miałem też wolne wyjście z boku i tu wykonałem pewną modyfikację. Zauważyłem, że pompka przy braku filtracji wytwarza duże podciśnienie i dodatkowo zbija złoże ze słodu, więc do tego wolnego wyjścia wkręciłem zawór, kolanko i rurkę silikonową. Mam teraz wodowskaz, który ładnie pokazuje ile mam cieczy, a gdy z filtracją jest coś nie tak to poprzez ten wodowskaz zamiast zbijać złoże dostanie się powietrze. Na razie zostanę przy warkach 12-14 BLG 30-40 L, bez żadnych dodatków w stylu niesłodowana pszenica, płatki ryżowe. Może będę się wspomagał samą łuską jęczmienną, która jest w ofercie AlePiwo. Jeżeli będę odpowiednio śrutował i tak zmienię położenie termometrów aby nie kłamały o więcej jak 2-3 oC to będzie OK. Po wczorajszym dniu stwierdzam również że warto się namęczyć i od rana do wieczora zrobić 2-3 warki jedna po drugiej. Mniej mycia i czyszczenia. Wczoraj ze śrutowaniem i warzeniem 2 warek 33L , chłodzeniem, sprzątaniem, myciem i wyniesieniem sprzętu do schowka wyrobiłem się w 9 godzin, ale było trochę problemów, co wydłużyło czas o 1-1,5 godziny. Ogólnie czasowo wychodzi to nie źle. Na razie sprzęt złożony, czekam na efekty w gotowym piwie. Kolejne warki dopiero po rozlaniu do kegów i butelek, no chyba, że jakiś urlop się po drodze uda wziąć. Edytowane 5 Września 2014 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 (edytowane) W piwnicy 18oC. W 3 fermentorach piękna piana, w czwartym trochę słabiej ale drożdże się rozkręcają. Miały trochę ciężej bo do 4 fermentora z angielskim pale ale 12 blg poszła tylko jedna saszetka us05 na 33l. Receptury i wrażenia smakowo zapachowe wrzucę przy przelewaniu na cichą. Edytowane 6 Września 2014 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Receptura pierwszego piwa w tym sezonie. # Warka Nr.1/14/15 - RED AIPA Data warzenia 01.09.2014 Ekstrakt - 15,5 BLG, Barwa - 25,4 EBC Goryczka - 63,3 IBU Objętość 64L ZASYP: 1. Pale Ale Weyermann - 15 kg 2. Carahell - 1,0 kg 3. Carared - 1,0 kg 4. Caraaroma - 0,5 kg CHMIELENIE: Galaxy 13,5% - 30,000 g - 60,000 min Topaz 16,0% - 30,000 g - 60,000 min Galaxy 13,5% - 35,000 g - 30,000 min Topaz 16,0% - 35,000 g - 30,000 min Amarillo 9,5% - 25,000 g - 5,000 min Galaxy 13,5% - 25,000 g - 5,000 min Topaz 16,0% - 25,000 g - 5,000 min Amarillo 9,5% - 40,000 g - 0,000 s Galaxy 14,0% - 10,000 g - 0,000 s Topaz 16,0% - 10,000 g - 0,000 s O temperaturach zacierania się nie wypowiem bo to była jedna wielka masakra. Wszytko kręciło się pomiędzy 60-70 st.C. Sam zasyp miał być trochę inny ale do gara nie weszło 3 kg Pale Ale więc jest trochę więcej karmelowych niż chciałem. Piwko warzone w poprzednim roku było super. Taka cytrusowo żywiczna nuta w aromacie i średnia goryczka w smaku. Fermentacja w temp. otoczenia ok 19 st. C. 23L zadane S04 a reszta ok 40L zadana dwoma saszetkami S05. Planuję przelać na cichą po ok 10-12 dniach fermentacji i chmielić na zimno mieszanką Galaxy, Topaz, Amarillo. Edytowane 11 Września 2014 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Zacierny kocioł ma 50l? Chciałes zacierać 20kg+ słodu? Kurde optymistycznie! Do tej pory najwięcej w moim 52qt (48-49l) coolerze zacierałem 12kg ( suche zajmowały 20l ) było miejsce na jeszcze kilka kilo słodu ale nie na 7. Myślę, ze jakbym planował wysładzać i zrobił gestszy zacier to 15 max 16 kilo by weszło ale nie więcej. Przy hermsie zacier musi chyba być ciut rzadszy, nie? PS http://www.rackers.org/calcs.shtml może się przydać Edytowane 8 Września 2014 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Użytkowej objętości w kotle zaciernym mam 54L licząc od fałszywego dna do króćca u górnej części kotła. Z tym zasypem to przesadziłem i odczułem to na własnej skórze . Ale najlepiej się na własnych błędach uczymy. Edytowane 8 Września 2014 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Kalkulator bardzo fajny, co ciekawe do 18 kg wlałem ok 45 L wody o temp. ok 72 St.C i uzyskałem 64 st.C w zacierze. Wszystko się zgadza. Na pewno będę korzystał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 11.09.2014 RED AIPA - Przelałem na cichą 23 L fermentowane S04. Zeszło do BLG 2. Dosypałem 40g Amarillo i 30g Galaxy (Topaza miałem 100 g nie zauważyłem że cały poszedł podczas warzenia). Wrażenia: Coś jest na pewno nie tak. Infekcja, nie koniecznie ale kto to wie. Jak już to taka akceptowalna. Nie mogę się doszukać takiego opisu wad z kursu ale jak znajdę to może dojdę co to jest. Tu może mieć znaczenie brak kontroli nad procesem zacierania. Czuć na pewno karmelowe słody, w aromacie nie za bardzo czuć amerykańskie chmiele, a w AIPA po burzliwej już było wiadomo, że to AIPA po otwarciu fermentora. Tu tego nie ma. Na razie mętne. Goryczka też taka przytłumiona. Poczekamy zobaczymy, to w końcu straszny młodziak. Na dniach przeleję pozostałe 40L. Zobaczymy jaka różnica. Najbardziej to mnie cieszy, że znowu zacząłem warzyć. 5-6 m-cy przerwy wakacyjnej to zdecydowanie za długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 12.09.2014 RED AIPA - Przelałem na cichą fermentor z ok 40L na S05. Na zimno poszły te same chmiele tylko w odpowiednio większej dawce. Jest lepiej niż z fermentorem na S04. Poczekamy zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 # Warka Nr.2/14/15 - Ryżowe AIPA Data warzenia 04.09.2014 Ekstrakt - 14 BLG, Barwa - 12,2 EBC Goryczka - 60,9 IBU Objętość 35L ZASYP: 1. Pilzneński - 5,5 kg 2. Płatki Ryżowe - 2,4 kg 3. Pszeniczny - 0,7 kg 4. Carpilis - 0,5 kg 5. Karmelowy Strzegom 150 - 0,3 kg CHMIELENIE: Galaxy 13,5% - 20 g - 60 min Citra 12,0% - 20 g - 60 min Galaxy 13,5% - 20 g - 30 min Citra 12,0% - 20 g - 30 min Galaxy 13,5% - 20 g - 0 min Citra 16,0% - 20 g - 0 min Amarillo 9,5% - 20 g - 0 min Fermentacja burzliwa 10 dni w 18oC na S04. Na zimno poszły te same chmiele co do warzenia łącznie ok 70 g. Zeszło do ok 4 BLG. Ogólnie jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 # Warka Nr.3/14/15 - Angielskie Pale Ale Data warzenia 04.09.2014 Ekstrakt - 12 BLG, Barwa - 18,3 EBC Goryczka - 42,3 IBU Objętość 35L ZASYP: 1. Pilzneński - 4,0 kg 2. Pale Ale - 2,7 kg 5. Karmelowy Strzegom 150 - 0,5 kg CHMIELENIE: Marynka 9,5% - 50 g - 60 min Lubelski 4,2% - 25 g - 30 min EKG 7,4% - 20 g - 5 min EKG 7,4% - 30 g - 0 min Fermentacja burzliwa 10 dni w 18oC na S05 Fermentacja ruszała dość długo. Drożdże zadałem w czwartek wieczorem, a piana była dopiero w niedziele. Przy przelewaniu w aromacie wyczułem: goździk, wędzonkę, ebonit. W smaku to samo. Coś się przyplątało. W opisie wad/cech piwa przy fenolach jako deskryptory podaje się właśnie goździki, wędzonkę i bandaż, i to pewnie będzie to. Miałem to samo przy pierwszej warce w nowym sprzęcie i wtedy nie doszedłem co to jest. Piwo wypiłem i to pewnie też wypiję. Miało nie być chmielenia na zimno ale żeby chociaż aromat poprawić to sypnąłem trochę Mosaic. Zastanawiam się tylko czy sam sprzęt i sposób zacierania może mieć wpływ na tą wadę. W sumie to była pierwsza bezproblemowa warka w instalacji, a tu taki klops. Przy warzeniu garnkowym nigdy tego nie miałem. Sąsiad mi nawet wmawiał, że to ten czarny plastik z pompek daje taki ebonitowy posmak. Całość pójdzie do kegów, o ile smak się jeszcze nie pogorszy. Podsumowując wszystkie warki na cichej. Za tydzień kegowanie i butelkowanie. W planach powtórka Angielskiego Pale Ale - receptura identyczna, Coffie Stout, Foreign Extra Stout. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 W sobotę 27.09.2014 powtórzyłem: # Warka Nr.4/14/15 - Angielskie Pale Ale Zasyp i chmielenie bez zmian tylko wszystko przeliczone na 40L. Zadano US05 - gęstwa po RED AIPA W niedzielę uwarzyłem: # Warka Nr.5/14/15 - COFFEE STOUT Data warzenia 28.09.2014 Ekstrakt - 12 BLG, Barwa - 58,3 EBC Goryczka - 42,9 IBU Objętość 40L ZASYP: 1. Pilzneński - 5,0 kg 2. Pale Ale - 2,5 kg 3. Czekoladowy 400 Strzegom - 1,0 kg 4. Jęczmień palony Strzegom - 0,3 kg CHMIELENIE: Marynka 9,5% - 50 g - 60 min Lubelski 4,2% - 40 g - 5 min Dodatki: Kawa (dobra) 150 g na 10 minut. Zacieranie 66-67oC Zadane 1l starter Wyeast 1098 British Ale Do fermentacji poszło 35 L - 5L zostało w osadach. Słody ześrutowane bardzo grubo. Pewnie to wpływa na wydajność bo liczona w Brewtarget wychodzi 75% ale w sumie to się tym nie przejmuje. Grube śrutowanie, ale takie na prawdę grube daje całą łuskę co zapewnia idealną filtrację. Nic mi się nie zapchało. Naprawiłem mieszadło w garze zaciernym, super sprawa przy wsypywaniu słodów. Z czujnikami temp. w sumie nie wiele robiłem. Sprawdziłem je wzorcując z urządzeniem pomiarowym z pracy i w sumie to różnice są pomijalne. Najlepiej i najdokładniej działa termopara podłączona do regulatora, jest szybka. Umieszczam ją po wyłączeniu mieszadła bezpośrednio w zacierze i taki pomiar uznaję za wiarygodny. Dobry przepływ zapewnia pracę instalacji zgodnie z założeniami. Wodę grzeję do ok 80oC i przelewam do kotła zaciernego. Woda w HLT też o podobnej temp. Po przelaniu woda ochładza się do 70-72oC. Włączam pompki w celu wyrównania temp. i wsypuję słody przy wyłączonych pompach i włączonym mieszadle. Ustalam temp. na regulatorze na np.65oC. Jeżeli po wsypaniu słodów jest o 1-2 oC wyższa to nic nie robię, jeżeli jest niższa to regulator włącza grzałkę elektryczną i podgrzewa wodę w HLT. I to naprawdę działa. Podgrzanie z 65 do 72 oC zajmuje max 15 min. Przy podgrzewaniu wody włączam również palnik. Do utrzymania temp. używam tylko grzałki Zastanawiam się czy robić wygrzew, wodę w HLT do wysładzania mam zawsze o ok 10 oC cieplejszą niż w zaciernym i wysładzanie wodą o temp. 80oC powinno załatwić sprawę. Chłodzę zwykłą chłodnicą w garze, ale większe warki będę chłodził na dwie chłodnice: jedna to HLT, druga w garze. Robiłem tak przy pierwszej warce w tym sezonie i działało dość sprawnie. W sumie to zrobiłem nową chłodnicę z rurki miedzianej chyba 15 mm ale nie mam do tego talentu i jak na nią patrze to ...........Strasznie twarda była ta miedź. Może ktoś umie to ładnie robić to jak bym miał mozliwość to załatwię miedź na 2-3 chłodnice. Problem do rozwiązana to duża ilość osadów. Na dnie gara zostaje 4-5L osadów. Przy warce 40 to 10%. Szybko to wszystko działa. 4 godziny na warkę 40L uznaję za dobry wynik. Opracowałem patent na mycie instalacji. Podłączam wąż z ciepłą wodą w jedno miejsce i przełączając zawory wypłukuję wszytko. Tak będę mył instalację a co kilka warek porozkręcam i umyję dokładniej, np. w NaOH. Oba weekendowe warzenie uznaję z bardzo udane, a w porównaniu do poprzednich to było idealnie. Praca cieszy jak wszystko idzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Czy będzie można liczyć na butelkę Coffee Stouta w rzeszowskim depozycie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Masz zarezerwowaną. Oczywiście jak wszystko pójdzie OK:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) Wielkie dzięki. Ostatnio bardzo mi posmakował ten styl i sam mam zamiar uwarzyć takie piwko w najbliższym czasie. Edytowane 29 Września 2014 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Przyłączam się do pozyskania butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Zarezerwowane:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Swojego Dry Stouta będę butelkował (kilka flaszek) z espresso, także będzie na wymianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) Przelałem Angielskie Pale Ale i Coffee Stout do butelek i kegów. Pominąłem cichą. 14-16 dni powinno wystarczyć oba piwa się wyklarowały w fermentorach. W stoucie wyraźny aromat i smak kawy, skontrowany fajną goryczką, zobaczymy jak poleży w butelkach. Pale Ale też spoko. W planach uwarzenie: Warka 6/14/15 Foreign Extra Stout 40l 16-17 Blg oraz warka 7/14/15 - Brown Porter 11,5 Blg. Zasyp do Brown Portera powstał z resztek magazynowych i wygląda następująco. Warka 7/14/15 - Brown Porter 11,5 Blg IBU 28 Barwa 42,1 EBC Docelowa ilość warki 40 L Zasyp: Pilzneński - 5,2 kg Pale Ale - 1,4 kg Czekoladowy 400 - 0,5 kg Carpilis - 0,6 kg Carafa II lub III (jeszcze nie wiem) 0,3 kg Dałem 0,1 III i 0,2 II Płatki jęczmienne 0,2 kg Zacieranie w 64 oC - 80-90 min. Wygrzew do 76 oC i filtracja. Wysładzanie do 45 L Chmielenie: Citra 35 g - 60 min Citra 20 g - 50 min Fermentacja na gęstwie po Coffee Stout British Ale. Wyszło: 43L + 1L osadów 11,5 BLG Edytowane 16 Października 2014 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi