Wojen Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 (edytowane) Warka #92 8/17/18 - APA BLG 12 IBU 39 Barwa EBC 8,6 Warzenie 22.01.2018 Docelowa ilość warki 65 L Zasyp: Pils - 8,5 kg 58,6 % Pale Ale - 3,0 kg 20,7 % Wiedeński - 2,0 kg 13,8 % Carahel - 1,0 kg 6,9 % Zacieranie: 65 oC - 30 min 68 oC - 40 min 76 oC - filtracja Wysładzanie wodą 80 oC Chmielenie: Gotowanie 70 min Warrior - 50g - 60 min Amarillo - 20g - 15 min Mosaic - 27g - 15 min Simcoe - 30g - 10 min Citra - 50 g - 0 min Amarillo - 50 g - 0 min Mosaic - 50g - 0 min Simcoe - 50g - 0 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16oC. Wyszło: Fermentor I 18L zadany gęstwą WLP 090 Fermentor II 21L zadany gęstwą WLP 060 Fermentor III 24L zadany gęstwą WLP 090 Około 3 litrów w osadach pozostało w kotle. Chmieliłem na 0 min w hopspidel. Fermentacja od 16oC do 18oC Warka #93 09/17/18 - Pils (zlotowy) BLG 13 IBU 39 Barwa EBC 9,8 Warzenie 23.01.2018 Piwo na III Karpacki Zlot Piwowarów Domowych http://karpackiewp.pl/2018/01/07/iii-zlot-piwowarow-domowych-zapisy/ Docelowa ilość warki 65 L Zasyp: Pils - 9,5 kg 73,1 % Monachijski I - 3,0 kg 23,1 % Bisquit - 0,5 kg 3,8 % Zacieranie: 64 oC - 40 min 68 oC - 20 min 72 oC - 20 min 76oC - filtracja Wysładzanie wodą 80 oC Chmielenie: Gotowanie 85 min Warrior - 50g - 60 min Kazbek - 50g - 15 min Spalt Select - 50g - 5 min Simcoe - 20g - 5 min Hallertauer Tradition - 50g - 5 min Hallertauer Hersbrucker - 100g - 0 min Hallertauer Tradition - 50g - 0 min Simcoe - 30g - 0 min Spalt Select - 50g - 0 min Kazbek - 50g - 0 min ??? Brzeczka schłodzona chłodnicą zanurzeniową do 13,0 oC. Wyszło 65L 13,0 blg, Fermentor I 19L - Gęstwa W 34/70 Fermentor II 41L - gęstwa FM 30 Fermentacja w lodówce od 6-7oC Edytowane 23 Stycznia 2018 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 Warka #94 10/17/18 - New England IPA BLG 15 IBU 35 Barwa EBC 9,6 Warzenie 29.01.2018 Docelowa ilość warki 30 L Zasyp: Pils - 5,0 kg 65,8 % Pszeniczny - 1,0 kg 13,2 % Pszenica niesłodowana - 0,5 kg 6,6% Płatki owsiane - 0,5 kg 6,6% Biscuit - 0,3 kg 3,9 % Cukier - 0,3 kg 3,9% Zacieranie: Do uzupełnienia Wysładzanie wodą 80 oC Chmielenie: Gotowanie 65 min Citra - 15g - 60 min Citra - 10g - 30 min Citra - 20g - 20 min Mosaic - 10g - 10 min Citra - 50g - 0 min Mosaic - 40g - 0 min Amarillo - 50g - 0 min Brzeczka schłodzona chłodnicą zanurzeniową do 18,0 oC. Wyszło 26L 15,0 blg, + osady Fermentor I 26L - gęstwa Vermont Ale Po dwóch dniach dodane po 30g Citra, Mosaic i Simcoe. Fermentacja od 18 oC w dwa dni podniesiona do 20 oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Żeby nie było to ciągle warzę tylko czasu brak na zapiski, trochę przez to, że warzę poza domem i tam zostają wszystkie notatki. W każdym razie dziś uwarzyłem 116 i 117 warkę. HERMS stał się nie dawno RIMSem BitterEater, Fradio, sihox i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Muszę zrobić krótki wpis inaczej nie było by żadnego w 2020 roku. Browar ma się dobrze i dobił w ostatnich dniach do warki #150 Jubileuszowa warka całkiem przypadkowo to Imperialny Wędzony Porter Bałtycki Gdzieś na dniach wypada też 11 lat od zrobienia pierwszego Brewkitu. Na szczegółowe zapiski na forum nadal brak czasu i chęci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się