Skocz do zawartości

Browar Wojen


Rekomendowane odpowiedzi

Tradycyjne w kwietniu:

 

Warka #81 13/16/17 - WITBIER BLG 11,3 IBU 13 Barwa EBC 6,4

 

Warzenie 15.04.2017

Docelowa ilość warki 63 L

Zasyp:
Pils - 7 kg 50 %

Pszenica niesłodowana - 6,5 kg 46,4 %

Płatki owsiane 0,5 kg 3,6 %

 

Zacieranie:

65 oC - 60 min

72 oC - 20 min

74 oC- filtracja

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 70 min

Sybilla - 50 g - 60 min
Simcoe+Cascade - 50 g - 0 min

 

Dodatki - w kilku siateczkach, wyciągnięte po 10 min gotowania: kolendra indyjska 35g, skórki pomarańczy 365g, skórki cytryny 70g, skórka grejpfruta 80g, kminek 2g, rumianek 3 torebki (3 minuty).

 

Ostatni Witbier filtrowany przez hopstopper, znowu 20L i totalny stop filtracji. Dałem sobie spokój i przelałem brzeczkę ok 55oC do pozostałych fermentorów i jeden schłodziłem w wannie drugi w skrzyni z petami. Finalnie wyszło to tak:

 

Fermentor I 20L - schłodzony do 18oC, gęstwa Brewferm Blanche. W kolejnym dniu 20oC w kolejnym 21oC tak będę trzymał do końca fermentacji.

 

Fermentor II 26L - schłodzony do 55 oC, w skrzyni z petami do 26 oC zadana gęstwa Brewferm Blanche i dalsze chłodzenie. Niestety w nocy spadło do 16 oC po czym podniosłem do 20 i tak trzymam. Mam nadzieje, że przez taki szok drożdże nie dadzą niepożądanych aromatów.

 

Fermentor II 13,5L -  schłodzony do 55 oC i dodane 2,25kg mrożonych wiśni schłodzenie w wannie do 22oC, zadana gęstwa Brewferm Blanche i fermentacja 20-21 oC. Na chichą pójdzie kolejna porcja wiśni, ile to zobaczę co dadzą te wrzucone na burzliwą. W planach miałem dodać wiśnie po 3-4 dniach fermentacji ale chciałem wykorzystać fakt, że wiśnie były mrożone i szybciej schłodzić brzeczkę.

 

Wyszło razem 59,5L + osady 11,3 blg.

Miało być około 12 blg ale ześrutowałem grubo bo nie chciałem się bawić z filtracją co odbiło się na wydajności. Samo zacieranie poza filtracją na hopstoperze bez najmniejszych problemów. Łączny czas pracy 5h.

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witbier w kegach i butelkach. Wersja z wiśniami w całości zabutelkowana ale bez dodatkowej porcji wiśni, którą miałem w planach. Wyszło fajnie, lekka kwasowość od wiśni, jest też aromat, smak i kolor. Bałem się że jak dodam jeszcze na cichą to przesadzę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Warka #82 14/16/17 - LIGHT APA BLG 8,5 IBU ? ok10-15 Barwa EBC 6,8

 

Warzenie 04.07.2017

Docelowa ilość warki 36 L

Zasyp:
Wiedeński - 2,1 kg 45,7 %

Carapils - 1,5 kg 32,6 %

Żytni-  0,5 kg 10,9 %

Carahell - 0,5 kg 10,9 %

 

Zacieranie:

67 oC - 10 min

72-74 oC - 70 min

74 oC- filtracja

 

Wysładzanie wodą 80-85 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 45 min

Citra 50g, Mosaic 50g, Vic Secret 50g - wrzucone w 90oC po rozpoczęciu chłodzenia.

 

9l zadane starterem WLP 28 Edinburg Ale, 26L dasane gęstwą S04 schłodzone do 24 i w kilka godzin w skrzyni petami do 17-17,5 oC. Fermentacja roznąco do 21oC.

 

Liczę na płytkie odfermentowanie i zawartość alkoholu poniżej 3%, ładny aromat cytrusów bez chmielenia na zimno, obawy mam tylko co do goryczki czy nie będzie za niska, poczekamy zobaczymy.

 

Warka zatarta w zaizolowanym fermentorze z zamontowanym wężykiem z oplotu. Utrzymywanie temperatury poprzez dolewanie wrzątku. Odświeżyłem trochę stary sprzęt do robienie mniejszych warek.

fc1u2p.jpg

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #83 14/16/17 - WITBIER BLG 11,5 IBU 15 Barwa EBC 6,7

 

Warzenie 06.07.2017

Docelowa ilość warki 22 L

Zasyp:
Pils - 2,7 kg 51,9 %

Pszenica niesłodowana - 2,5 kg 48,1 %

 

Zacieranie:

68-66 oC - 80 min

72 oC - 20 min

74 oC- filtracja

 

Wysładzanie wodą 82 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 70 min

Hallertauer Mittelfrueh- 30 g - 50 min
Centenial - 50 g - 0 min

 

Dodatki - w kilku siateczkach, wyciągnięte po 5 min gotowania i 10 minutach chłodzenia: kolendra indyjska 15g, skórki pomarańczy, grejpfruta i cytryny 320g, kminek 1g, rumianek 1 torebka.

 

Fermentor I 20L - schłodzony do 24oC, gęstwa FM20 Białe Walonki. Dochłodzenie petami do 19oC w skrzyni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #84 15/16/17 - Oatmeal Stout BLG 12,8 IBU 34 Barwa EBC 95

 

Warzenie 27.07.2017

Docelowa ilość warki 27 L

Zasyp:
Pale Ale - 8,0 kg 57,1 %

Płatki owsiane- 0,8 kg 15,2 %

Jęczmień palony - 0,5 kg 9,5 % (dodany po godzinie zacierania)

Pszenica prażona - 0,5 kg 9,5 % (dodana po godzinie zacierania)

Chocolate (500) - 0,25 kg 4,8 %

Caraaroma - 0,2 kg 3,8 %

 

 

Zacieranie:
 

68-66 oC - 60 min

72 oC - 20 min

74 oC - filtracja

 

Wysładzanie wodą 80-82 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 65 min

Marynka - 50 g - 50 min
EKG - 50 g - 0 min

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 24 oC, w kilka godzin petami dochłodzenie do 18 oC.

Fermentacja rosnąco do 22 oC

 

Wyszło: 27L 12,8 BLG Wydajność 88%

 

Fermentor I 25L zadany gęstwą WLP 0028

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dziś warzenie bazy do Fruit ale na III sezon Karpackich Bitw Piwowarów Domowych

Baza to lekka AIPA i umownie będzie to pierwsza warka nowego sezonu.

 

Warka #85 01/17/18 - AIPA/Fruit Ale BLG 15,1 IBU 41 Barwa EBC 8,5

 

Warzenie 30.09.2017

Docelowa ilość warki 34 L

Zasyp:
Pale Ale - 5,0 kg 66,7 %

Carapils - 1,0 kg 13,3 %

Wiedeński - 1,0 kg 13,3 %

Płatki owsiane- 0,5 kg 6,7 %

 

Zacieranie: w zaizolowanym fermentorze
 

71-69 oC - 90 min

 

Wysładzanie wodą 80-82 oC
 
Chmielenie:
Gotowanie 70 min

Citra - 25 g - 60 min
Citra/Mosaic/Vic Secret - po 15 g - 15 min

Citra/Mosaic/Vic Secret - po 50 g - hop stand

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 20 oC, wstawione do 16,5 oC
 

Wyszło: 34L 15,1 BLG

 

Fermentor I 30L zadany gęstwą WLP British Ale

 

Co do Fruit to zamierzam dodać pulpę z mango nie wiem tylko czy do całości piwa czy do jego części. Mając na uwadze poprzednie piwo z pulpą nie będzie chmielenia na zimno, poprzednio chmieliny zawiesiły się w toni piwa i goryczka była bardzo gryząca, zmniejszyłem też trochę goryczkę i zatarłem na słodko aby skontrować kwasowość piwa po dodaniu owoców.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #86 02/17/18 - Peat Stout  BLG 16 IBU 48 Barwa EBC 90

 

Warzenie 16.10.2017

Docelowa ilość warki 32 L

Zasyp:

Medium Peated Fawcett - 4 kg 50 %
Pale Ale - 2,0 kg 25 %

Pszenica prażone - 0,5 kg 6,3 %

Czekoladowy - 0,5 kg 6,3%

Jęczmień palony - 0,25 kg 3,1 %

Brown - 0,25 kg 3,1 %

Caraamber - 0,25 kg 3,1 %

Carafa Specjal II - 0,25 kg 3,1 %

 

 

Zacieranie: w zaizolowanym fermentorze
 

76-74 oC - 50 min

72 oC - 30 min

 

Słody palone dodane na koniec zacierania

 

Wysładzanie wodą 80-82 oC
 
Chmielenie:
Gotowanie 70 min

Zeus - 50 g - 60 min
EKG -  20 g - 15 min

EKG - 30 g - 0 min

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 20 oC, wstawione do 16,5 oC
 

Wyszło: 30L 16 BLG + 2 L osadów

 

Fermentor I 30L zadany gęstwą WLP British Ale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
3 godziny temu, Hobbysta napisał:

Jaka największa Warkę schladzaliscie zanurzeniowka i ile Wam to zajęło ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Chłodziłem chłodnicą przeciwbieżną ale ze względu na trudne mycie zrobiłem zanurzeniową z rury karbowanej nierdzewnej. Średnica chyba 20 mm i ok 15 mb więc taka raczej duża :) Największa warka jaką nią chłodziłem to ta ostatnia czyli niecałe 70 litrów. Czasu nie mierzyłem ale do 17oC jakieś 30 minut, może 40 ale szybko raczej. Zrobię fotkę przy kolejnej warce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Solidnych rozmiarów, nie powiem ;) ja dopiero dwie Warki zrobiłem przy użyciu chłodnicy zanurzeniowej z karbowanki i mimo jeszcze nie w 100% sprawnej metody podłączenia do kranu to robi swoja robotę cudownie. No i wlasnie dlatego zastanawiałem się czy równie dobrze sprawdza się przy większych warkach.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Hobbysta napisał:

Solidnych rozmiarów, nie powiem ;) ja dopiero dwie Warki zrobiłem przy użyciu chłodnicy zanurzeniowej z karbowanki i mimo jeszcze nie w 100% sprawnej metody podłączenia do kranu to robi swoja robotę cudownie. No i wlasnie dlatego zastanawiałem się czy równie dobrze sprawdza się przy większych warkach.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Fajnie chłodnicę podłącza się do węża prysznicowego lub słuchawki baterii wanny. Można wyprowadzić jakieś wyjście dodatkowe np. przy podłączeniu zmywarki lub przejściówka do kranu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie razem z kumplami planowaliśmy zrobić to juz normalnie jak należy, a nie prowizorycznie, ale przejściówka nie pasowała na żaden, ale to zaden kran w domu, nawet po rozłączaniu na części pierwsze pryszniców i przeróżnych pomysłach i dodatkowo okazało się ze kolega kupił złej średnicy waż ktory na nic nie wchodził


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #89 05/17/18 - Polish Hop Pilsner  BLG 14 IBU 36 Barwa EBC 8,1

 

Warzenie 29.12.2017

 

Piwo na III Karpackie Bitwy Piwowarów Domowych


Docelowa ilość warki 57 L

Zasyp:
Pils - 10,5 kg 80,8 %

Carapils - 1,0 kg 7,7 %

Monachijski I - 1,0 kg 7,7 %

Carahell - 0,5 kg 3,8 %

 

Zacieranie:

62 oC - 40 min

Grzanie do 72oC - 30 min

72 oC - 20 min

77oC - filtracja

 

Wysładzanie wodą 80 oC


Chmielenie:
Gotowanie 75 min
Marynka - 100 g - 60 min
Iunga - 50 g - 10 min

Iunga - 150 g - 0 min (70oC)


Brzeczka schłodzona chłodnicą zanurzeniową do 13,5oC.

 

Wyszło 57L 14,0 blg,

Fermentor I 20L  - 2L starter FM 30

Fermentor II 33L  - gęstwa (ok 400ml) W 34/70

 

Wstawione do lodówki 7oC i schłodzone do 7,5 oC w kilka godzin.

Na zdjęciu nowy nabytek w browarze :)

 

26177671_1669828363073281_898943349_o(1).jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #89 05/17/18 - Polish Hop Pilsner  BLG 14 IBU 36 Barwa EBC 8,1
 
Warzenie 29.12.2017
 
Piwo na III Karpackie Bitwy Piwowarów Domowych

Docelowa ilość warki 57 L

Zasyp:
Pils - 10,5 kg 80,8 %
Carapils - 1,0 kg 7,7 %
Monachijski I - 1,0 kg 7,7 %
Carahell - 0,5 kg 3,8 %
 
Zacieranie:

62 oC - 40 min
Grzanie do 72oC - 30 min
72 oC - 20 min
77oC - filtracja
 
Wysładzanie wodą 80 oC


Chmielenie:
Gotowanie 75 min
Marynka - 100 g - 60 min
Iunga - 50 g - 10 min
Iunga - 150 g - 0 min (70oC)

Brzeczka schłodzona chłodnicą zanurzeniową do 13,5oC.
 
Wyszło 57L 14,0 blg,
Fermentor I 20L  - 2L starter FM 30
Fermentor II 33L  - gęstwa (ok 400ml) W 34/70
 
Wstawione do lodówki 7oC i schłodzone do 7,5 oC w kilka godzin.
Na zdjęciu nowy nabytek w browarze
 
26177671_1669828363073281_898943349_o(1).thumb.jpg.fee37226f41d4ec760e8168f1b2eec1d.jpg
Fajna lodówka

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, ze zaśmiecam Ci/Wam wątek, ale widze ta lodówkę i mam pytanie, czy możesz panować nad temperatura oddzielnie w obu komorach ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
To jest jedna komora, tylko drzwi dzielone.

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #90 6/17/18 - APA BLG 11,3 IBU 45 Barwa EBC 7,7

 

Warzenie 09.01.2018

Docelowa ilość warki 60 L

Zasyp:
Pils  - 9,0 kg 86,5 %

Wiedeński - 1,0 kg 9,6 %

Carahel - 0,4 kg 3,8 %

 

Zacieranie:

65 oC - 40 min

67 oC - 20 min

76 oC - filtracja

 

Wysładzanie wodą 80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 70 min

Citra - 50g - 60 min

Amarillo - 18g - 60 min

Mosaic - 20g - 15 min

Vic Secret - 50 g - 0 min
Amarillo - 50 g - 0 min

Mosaic - 50g - 0 min

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16oC.

Wyszło:

 

Fermentor I 12L zadany gęstwą WLP 060

Fermentor II 23L zadany gęstwą WLP 090

Fermentor III 20L zadany gęstwą US 05

Około 5 litrów w osadach pozostało w kotle.

 

Fermentacja od 16oC po 4 dniach podniesiona do 18oC

 

Warka #91 7/17/18 - Imperial IPA BLG 20,3 IBU 82 Barwa EBC 11,5

 

Warzenie 09.01.2018

Docelowa ilość warki 22 L

Zacieranie w zaizolowanym fermentorze.


Zasyp:
Pils  - 4,0 kg 61,5 %

Pszeniczny - 1,0 kg 15,4 %

Biscuit - 0,5 kg 7,7 %

Cukier - 1 kg 15,4%

 

Zacieranie:

63 oC - 30 min

67 oC - 40 min

76 oC - filtracja

Podgrzewanie przez dolewanie wrzątku.

 

Wysładzanie wodą 80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 75 min

Mosaic - 50g - 60 min

Mosaic - 20g - 20 min

Citra - 40 g - 10 min
Cascade - 50 g - 0 min

Citra - 50g - 0 min

Centenial - 50g - 0 min

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16oC.

Wyszło:

 

Fermentor I 18L zadany gęstwą WLP 090

Dużo osadów pozostało w kotle, dużo też zaciągnęliśmy do fermentora.

 

Fermentacja od 16oC po 4 dniach podniesiona do 18oC

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.