Ochlapus Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Chciałbym popełnić kolejną warkę i tym razem padło na IPA według receptury Krzysztofa Kuli znalezione w bazie receptur wiki. Jednak mam pytanie dotyczące drożdży. W recepturze występują Wyeast 1272 American Ale II jednak z powodów ekonomicznych chciałbym je zastąpić czymś na moją kieszeń. Mam świeżą gęstwę US-05 i sucharki S-04, które będą lepsze do tego gatunku? No i kolejny dylemat. Mam na stanie chmiel Citra a w przepisie powinien być Cascade jednak oba są USA i chyba jednakowych właściwościach (szczerze pierwszy raz będę korzystał z chmielu Citra ) Będzie jeszcze z tego IPA? Jakieś sugestie i porady dla warzenia tego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 gęstwa US-05 będzie lepsza podmiana Citry na Cascade to jak podmiana gałki lodów waniliowych na truskawkowe w deserze lodowym - piwo będzie inne, ale nie bój się, nic nie wybuchnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochlapus Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Naprawdę będzie aż taka wielka różnica miedzy chmielami? Według wiki oba o aromacie cytrusów i owoców tropikalnych tylko Citra ma więcej Alfa kwasów 10-13% a Cascade 4,5-7%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 podmiana Citry na Cascade to jak podmiana gałki lodów waniliowych na truskawkowe w deserze lodowym - piwo będzie inne, ale nie bój się, nic nie wybuchnie Nie bój nic adamsky źle Ci to trochę zobrazował. Podmiana Cascade na Citre to jak podmiana lodów cytrynowych na gejfrutowe . Będzie tylko lepiej przynajmniej w moim odczuciu, robiłem IPA na Citrze i Sybilli i było bardzo OK. Powiedz czy tą Citra będziesz chmielił tylko na aromat i na zimno czy na goryczkę też ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Według wiki oba o aromacie cytrusów i owoców tropikalnych No to teraz pomyśl ile jest różnych cytrusów i owoców tropikalnych i jak bardzo potrafią różnić się od siebie. Różne chmiele dają różny aromat. W przypadku Cascade i Citra to się cały czas kręci wokół słodkich owocowych czy owocowo-kwiatowych aromatów, ale one jednak różnią się aromatem, nie tylko i wyłącznie zawartością a-k. Natomiast nie musisz się obawiać podmiany, bo cały czas poruszasz się w spektrum aromatów które do siebie pasują. Na dobrą sprawę jeśli nie znasz ani Citra ani Cascade, to kto wie - być może z Citra będzie ci podchodzić nawet bardziej niż według oryginalnego przepisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) Wal śmiało Citrę. Bez obaw, będzie OK . Co do drożdży, to zadał bym gęstwą po US-05. Pamiętaj tylko żeby fermentować w temp. poniżej 20C. Edytowane 19 Lutego 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochlapus Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Citra będzie na aromat i na zimno reszta pozostaje bez zmian(zgodnie z recepturą) czyli Amarillo na gorycz smak i troche na aromat (1 min) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 IMO szkoda dawać na goryczkę takiego chmielu jak Amarillo. Z powodzeniem możesz go zastąpić jakimś goryczkowym chmielem, np. Magnum, Marynka. Ja bym na cichą zmieszał Citrę z Amarillo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Do AIPA to może lepiej Iunga zamiast Marynki. Wg. opinii Marynka przy ilościach potrzebnych w tym stylu może dać nieprzyjemną goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochlapus Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Będę jednak stosował Amarillo również i na goryczkę żeby trzymać się jak najbardziej receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Też mam zamiar robic swoją pierwsza Aipę Problem tkwi w tym że nigdy nie chmieliłem na zimno Z tego co się zorietntowałem to niektórzy dają chmiel w pończosze (oczywiście wcześniej wygotowanej), ale jeśli dodam chmiel bezpośrednio do fermentatora to gdzie się on ułoży? Na dnie? Czy będzie pływała sobie u góry? Widze że każdy do Aipy stsouje drożdże US-05. A ktoś robił Aipę na drożdżach suchych Mangrove Jack M-44. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 jeśli dodam chmiel bezpośrednio do fermentatora to gdzie się on ułoży? Na dnie? Czy będzie pływała sobie u góry? Początkowo całość pływa u góry, z czasem zaczyna opadać. Musisz potem odfiltrować chmiel przed rozlewem. Widze że każdy do Aipy stsouje drożdże US-05. A ktoś robił Aipę na drożdżach suchych Mangrove Jack M-44. ? Nie wiem skąd to "każdy". Często używa się Nothinghamów albo M44. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Kolego Adamsky, taksię zastanawiam, czy nie lepiej jest dać chmiel bezpośrdenio do fermentatora "na zimne chmielenie". Jak najlepiej jest taki chmiel odfiltrować? A to "każdy" to miałem na myśli sklepy piwowarskie, które do zestawu AIPY dodają drożdze suche US-05. Jakby to innych nie było Ja osobiście myslę nad M-44. Może ktoś zauważył różnicę pomiędzy M-44, a US-05. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Ja osobiście myslę nad M-44. Może ktoś zauważył różnicę pomiędzy M-44, a US-05. ? W przypadku moich piw odfermentowywały głębiej niż US-05 i bardziej uwydatniały chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Kolego Adamsky, taksię zastanawiam, czy nie lepiej jest dać chmiel bezpośrdenio do fermentatora "na zimne chmielenie". Jak najlepiej jest taki chmiel odfiltrować? Ja daję luzem, a potem przelewam piwo przez wygotowaną pończochę. A to "każdy" to miałem na myśli sklepy piwowarskie, które do zestawu AIPY dodają drożdze suche US-05. Jakby to innych nie było Domyślnie w zestawach dają US-05 prawdopodobnie dlatego, że te są najtańsze z najlepszych. Ja osobiście myslę nad M-44. Może ktoś zauważył różnicę pomiędzy M-44, a US-05. ? W moim odczuciu M44 dają bardziej wytrawne piwo. Wiele osób podkreśla że M44 lepiej flokulują (zbijają się na dnie zamiast pływać), ale ja tutaj nie widzę jakiejś wyraźnej różnicy. M44 prosto z saszetki startują znacznie dłużej niż US-05 - często fermentacja rozkręca się dopiero po 36-48 godzinach. Więcej opinii znajdziesz przeszukując wątki w tym dziale: http://www.piwo.org/forum/31-charakterystyka-szczepow-drozdzy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochlapus Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Najlepiej chmielić na zimno szyszkami bo łatwo je odcedzić od piwa. Pończochy nie używałem do tego ale zawsze jałową gazę. Teraz będę chmielił na zimno granulatem i trochę się tego obawiam jak to się odcedzi . Zobaczymy. Choć zastanawiam się czy nie zamówić piguły Cascade (zawsze to jednak są szyszki) tylko jak to się będzie miało do Citry którą użyłem w czasie gotowania na aromat mojego AIPA ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 amarillo i citra, będzie zacne piwo. chmieliłem kiedyś amarillo na gorycz, nie żałuj jej. cascade nie jest niezbędne. jak będziesz dokładnie chmielił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochlapus Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Właśnie piwko już jest w fermentatorze i już zacnie bulka . Chmieliłem według receptury Krzysztofa Kuli na AIPA znaleziony w wiki http://www.wiki.piwo.org/American_IPA_(Hops_Hops_Hops),_Krzysztof_Kula_(kuli) tylko chmiel cascade zastąpiłem Citrą. No i zastanawiam sie jak go zachmielić bo nie ufam granulatom (mam jakieś wewnętrzne przekonanie że to już nie jest takie naturalne ) Muszę przyznać że amarillo z citrą narobiło mi niezłych chmielowych klimatów w domu . Jednak proszę o małą podpowiedz czy próbować zachmielić na zimno granulatem citry czy zamówić pigułę szyszek cascade(niestety nie znalazłem piguły szyszek Citry ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) chmiel citrą i amarillo - granulatem. Edytowane 21 Lutego 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 To, czym najlepiej chmielić na zimno, to kwestia indywidualna, zależna od upodobań i dostępnego sprzętu. Ja np. wolę granulat, zarówno do gotowania, jak i na zimno. Jest on tak samo naturalny, jak szyszki, bo to są zmielone szyszki, sklejone za pomocą żywic występujących w chmielu. Nic tam się nie dodaje. Generalnie to bądź ostrożny ze stwierdzeniami, że szyszka jest lepsza lub granulat jest nie do końca naturalny. Możesz kogoś niepotrzebnie wprowadzić w błąd . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochlapus Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 No niby wiem że granulat to po prostu zmielone szyszki ale jednak zawsze mnie nie przekonuje wygląd granulek i ta konsystencja pyłu gdy pływa już w brzęczce . Nawet filtracja przez gazę średnio się spisała. Jak kolego Santa przeprowadzasz filtrację po chmieleniu na zimno granulatem? Czy ktoś widział gdzieś (chodzi oczywiście o sklep) szyszki Citry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Centrum piwowarstwa Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochlapus Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Całkiem zapomniałem o tym sklepie rzeczywiście mają citre w szyszkach. Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Chmielenie na zimno: Tak sobie siedziałem przy kuflu piwa i myslałem nad chmieleniem na zimno Jeśli chmiel dam do pończochy (uprzednio wygotowanej), to dana pończocha z chmielem nie będzie pływać na wierzchu? Trzeba czymś przyłożyć aby była na dnie fermentatora? Czy uwiesić na ściance fermentatora jak "worek z prezentami od świętego mikołaja" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Jak kolego Santa przeprowadzasz filtrację po chmieleniu na zimno granulatem? Do węża wkładam mały lejek, na którego zakładam jałową gazę. To idzie do piwa. Działa. Planuję nabyć w TwojBrowar lejek z sitkiem do tego celu, zobaczymy jak to się sprawdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się