keda Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Ostatnio miałem okazję spróbować obolona białego i chciałbym zrobić piwo podobne w smaku. Zastanawiam się czy jest to może piwo podobne do Kolscha lub Witbier bo widziałem że w skladzie miało slody jęczmienne i przeniczne oraz kolendrę. Może ktoś podpowiedzieć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Witbier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Tutaj możesz poczytać artykuł Codera o warzeniu Witbiera http://www.wiki.piwo.org/index.php/Witbier_dla_zaawansowanych a tutaj znajdziesz moją recepturę http://www.wiki.piwo.org/index.php/Witbier,_Dorota_Chrapek_%28dori%29 Może nie wyjdzie z tego dokładnie Obolon Bile, ale na pewno smaczne piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 22 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Czy zamiast Wyeast 3944 Belgian Witbier można zastosować inne drożdże - np wb-06 a zamiast curacao np. skórkę pomarańczową i w jakiej ilosci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Czy zamiast Wyeast 3944 Belgian Witbier można zastosować inne drożdże - np wb-06 a zamiast curacao np. skórkę pomarańczową i w jakiej ilosci? Na WB-06 uzykasz całkiem inne efekty, na pewno nie będzie to witbier. Jeśli chcesz używać drożdży suchych to polecam Berewferm Blanche. Możesz użyć skórkę startą ze zwykłej pomarańczy w podobnej ilości co curacao. Ja osobiście nie używałam, ale pamiętam, że Coder ją wykorzystywał w swoich witbierach. Może coś podpowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Możesz użyć skórkę startą ze zwykłej pomarańczy w podobnej ilości co curacao. Curacao (to handlowe) to nie jest starta skórka tak więc dodatek startej skórki ze zwykłej pomarańczy powinien być duuużo mniejszy (wagowo). Eksperymentowałem jedynie ze startą skórką cytryny. Dodatek rzeczonej (z 1/2 cytryny) w warce 60l dał wymierny, wyczuwalny ale nie nachalny efekt "lemoniadowy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Podeprę się autorytetem Randy Moshera: on twierdzi że w swoich Witbierach używał skórkę praktycznie kazdego cytrusa z dobrym skutkiem, POZA tą suszoną curasao, która daje przykry goryczkowy efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 22 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Czy zamiast Wyeast 3944 Belgian Witbier można zastosować inne drożdże - np wb-06 a zamiast curacao np. skórkę pomarańczową i w jakiej ilosci? Na WB-06 uzykasz całkiem inne efekty' date=' na pewno nie będzie to witbier. Jeśli chcesz używać drożdży suchych to polecam Berewferm Blanche. Możesz użyć skórkę startą ze zwykłej pomarańczy w podobnej ilości co curacao. Ja osobiście nie używałam, ale pamiętam, że Coder ją wykorzystywał w swoich witbierach. Może coś podpowie [/quote'] Znalazłem w BA - drożdże s-33 a skórka - "Kolendre i skórke w 2 dawkach po 10g każdego, 15 i 5 min przed końcem gotowania" - cytat z receptury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Znalazłem w BA - drożdże s-33 a skórka - "Kolendre i skórke w 2 dawkach po 10g każdego, 15 i 5 min przed końcem gotowania" - cytat z receptury Przyprawy - nie dłużej niż 5 min przed końcem gotowania. Drożdże - muszą być płynne, do piw belgijskich nie wyprodukowano jeszcze przyzwoitych drożdzy suchych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Drożdże - muszą być płynne, do piw belgijskich nie wyprodukowano jeszcze przyzwoitych drożdzy suchych. Coder co w takim razie sądzisz o Brewferm Blanche, bo ja czytałam dużo przychylnych opinii. Podeprę się autorytetem Randy Moshera: on twierdzi że w swoich Witbierach używał skórkę praktycznie kazdego cytrusa z dobrym skutkiem, POZA tą suszoną curasao, która daje przykry goryczkowy efekt. Kilka razy robiłam witbiera z curacao i nie zauważyłam "przykrego goryczkowego efektu". Z tego co czytam większość osób stosuje z powodzeniem właśnie gorzką pomarańczę. Ale dla porównania następnym razem zrobię Witbiera ze skórką zwykłej pomarańczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alutka Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 a ja do witbierów dodawałam po 40 ml Cointreau na 20 l warkę (przy przelewaniu na cichą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Drożdże - muszą być płynne' date=' do piw belgijskich nie wyprodukowano jeszcze przyzwoitych drożdzy suchych.[/quote']Coder co w takim razie sądzisz o Brewferm Blanche, bo ja czytałam dużo przychylnych opinii. Ano tak, są jeszcze te drozdże Brewfermu. Pewnie będa lepszym pomysłem niż S33, ale sam ich nigdy nie używałem. Używałem za to suszonej curacao w jednym witbierze i wyszedł bardzo słabo - nie wiem, czy akurat z winy skórki; ale i tak wolę używac świeżej. Z tego co wyczytałem w Radical Brewing: curacao jest suszona w całości, razem z tą białą częścią skórki której nie należy używać, bo jest bardzo gorzka. Lepiej zetrzeć wierzchnią część świeżej pomarańczy (2-3 sztuki); trzeba wybrać najbardziej aromatyczne odmiany. Najlepsza jest podobno odmiana Seville (dostępna w USA), z Wietnamu, tzw. "sour oranges". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Ale lekkie złamanie goryczką z curacao nie zepsuje witbiera, no chyba, że ktoś ze 100g tej skórki walnie. Co do drożdży Blanche to powtarzam po raz kolejny już, to są bardzo fajne drożdże do witów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strzelczyk76 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Ja do mojego ostatniego witbira (próbkę mają Dori i Kopyr) dodałem ok. 10-15 g curacao, a oprócz tego świeżo startą skórkę z 3-4 pomarańczy (nie pamiętam dokładnie w tej chwili) i 1 cytryny. Zapach wyszedł powalający w porównaniu z kilkoma witbirami z zeszłego roku, gdy używałem tylko curacao, i w przyszłości zawsze będę dodawał świeżo startą pomarańczę. Zgodzę się z Kopyrem, że dodatek curacao dodaje lekką goryczkę, która fajnie łamie smak piwa. Fajny efekt daje jeszcze kolendra indyjska (pisał o tym Coder), kupiłem w Bomi dużą paczkę 150 g, jest zupełnie inna - sama w sobie ma cytrusowe posmaki - daje dużo lepszy efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 a ja do witbierów dodawałam po 40 ml Cointreau na 20 l warkę (przy przelewaniu na cichą) To jest dobry sposób, zeby doprawić piwo na etapie rozlewu; jeżeli oczywiście jest się w stanie ocenić smak zielonego piwa, ja mam z tym zawsze problemy. Ale Cointreau wydaje mi sie dość kosztownym dodatkiem; wystarczy skórka pomarańczowa moczona w wódce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 23 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 a czym zastapić płatki pszeniczne, bo nigdzie nie mogę ich znaleźć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 a czym zastapić płatki pszeniczne, bo nigdzie nie mogę ich znaleźć? Rozglądnij się za pszenicą do kutii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 a czym zastapić płatki pszeniczne, bo nigdzie nie mogę ich znaleźć? Możesz śmiało wziąć zamiennie płatki orkiszowe Na serio to rozejrzyj się po delikatesach, widzę te płatki w wielu miejscach, albo w internecie. Surowa pszenica też jest jak najbardziej OK - możesz kupić na targu jako karmę dla ptaków. W ostateczności weź słód pszeniczny i trochę mąki pszennej; nie wiem tylko ile można wsypać mąki, żeby jeszcze filtracja działała. Pół kilo na pewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 W Kauflandach są płatki pszeniczne błyskawiczne ze Szczytna . Nie trzeba kleikować i z filtracją też nigdy nie miałem problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 3 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 No i zrobiłem w końcu to piwo zobaczymy co z tego wyjdzie. A robiłem tak: Kleikowanie - 0,8 kg płatki pszeniczne, 0,2 kg mąka pszenna, 0,4 kg płatki owsiane, 0,2 słód pilzneński do 6l ciepłej wody ? podgrzanie do 66C na 30 min ? po tym czasie zagotowałem Zacieranie Dodałem 7 l wody i 2,0 kg słód pilzneński 0,6 kg słód pszeniczny jasny Przerwy 65C - 90 minut 72C - 20 minut ? próba jodowa negatywna Gotowanie czas gotowania 70 minut. Na początku gotowania 35g Saaz Zatecky szyszka ? 65 minuta skórka z 2 pomarańczy i 15 g zmielonej kolendry. Wyszło 20 l 12 blg ? zadane drożdżami Brewferm Blanche przy 28C ? Teraz po 19 godzinach ładnie fermentuje w 23 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Dziś - czyli po 6 dniach po postawieniu na burzliwą zmierzyłem °Blg i ku mojemu zdumieniu jest 6°Blg i mam pytanie - czy przelewać na cichą czy zostawić go na kolejne 5 dni na burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Blanche są powolne. Masz dwa wyjścia a)poczekać, b)zlać na cichą. Oba są dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 No to pewnie poczekam do poniedziałku bo przez weekend zamierzam pić tylko wino - mam wyjazd na Węgry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Cześć No to pewnie poczekam do poniedziałku bo przez weekend zamierzam pić tylko wino - mam wyjazd na Węgry zboczenieć! toż tam sa doskonałe destylaty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 miałem okazję spróbować tych destylatów i stwierdziłem że nigdy więcej tego błędu nie popełnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się