watson Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Witam, proszę o radę. Czy płyn Lugola w postaci glicerynowego roztworu jodu (jod 10 mg, jodek potasu 20 mg, gliceryna 99,5%, woda oczyszczona) również będzie dawał poprawne wyniki? Wiem że najlepszy jest wodny, ale trudno go dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Kup sobie w aptece buteleczkę jodyny i będziesz Pan zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Niektóre "ksionzki" mówiły że w jodynie może się wtrącać jod podczas próby jodowej, ale ja kiedyś ją używałem i było ok :-) co do przypadku kolegi wyżej- weź dwa spodeczki z wodą, w jednym wymieszaj trochę mąki ziemniaczanej i dodaj do obu swojego roztworu - wyniki da Ci odpowiedź na Twoje pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 W każdej aptece dostaniesz roztówr wody i to do tego za śmieszne pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) roztwory glicerynowe i alkoholowe jodu/jodku potasu są bardziej stabilne niż wodne, a dają taki sam efekt. Różnica jest tak, że wodny jest bezbarwny (czasami żółty), natomiast pozostałe są już dużo ciemniejsze, co dla niedoświadczonych piwowarów może stanowić problem w odczycie próby jodowej. Nie mniej jednak efekt jest taki sam Edytowane 23 Lutego 2014 przez leszcz007 watson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Spokojnie możesz używać roztworu w glicerynie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 A po kilku warkach zapomnisz co to próba jodowa;) Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Wielkie dzięki za informacje. Może jako ciekawostkę dodam, że dowiadywałem się o płyn Lugola w 3 aptekach dzisiaj: 1. Brak, i już od dawna problemy z nabyciem w hurtowniach, 2. Tylko na receptę i robimy na miejscu 3. Aktualnie nie ma, ale w poniedziałek już będzie. Oczywiście bez recepty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 A po kilku warkach zapomnisz co to próba jodowa;) Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka nieprawda. Lepiej mieć i przy braku pewności korzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 bzdura.... przy prawidłowym zacieraniu doświadczeni piwowarzy nawet nie używają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 bzdura.... przy prawidłowym zacieraniu doświadczeni piwowarzy nawet nie używają... Bawię się w słodowanie pszenicy i potem wędzę, dla spokojności robię próbę jodową. Lepiej mieć w chemii płyn niż go nie mieć. Argument jest tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 tu czyli gdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 U mnie stoi butelka, mogę przesłać, choć pewnie niewarto bo zapłaciłem mniej niż znaczek pocztowy na list. Użyłem raz. Dalej warzę i bez próby jodowej piwa też wychodzą. bardzo trafny argument znalazłem przed chwilą tu: http://www.piwo.org/topic/12953-przestan-juz-tak-kombinowac-piwowarstwo-jest-proste/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoher Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Dziś zrobiłem test wskaźnikia skrobi (ze znanego sklepu dla piwowarów) i płynu Lugola (z apteki). Zastosowałem skrobię ziemniaczaną wymieszaną w wodzie i zakropiłem podobną ilością oboma płynami. Wynik na zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 WOW! Jakie wnioski? Ps. W jednym i drugim przypadku widzę próbę pozytywną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 do pełnego porównania brakuje tylko jodyny jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 do pełnego porównania brakuje tylko jodyny jeszcze. Czekamy na fotki negatywne, wtedy będzie porównanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karmelsik Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) WItam, odświeżę temat ponieważ mam rozterki związane z testerem skrobi. Jako początkujący stosuję się do instrukcji i testuje również zacier owym płynem. Na początku myślałem, że wszystko ładnie się zaciera dlatego próba jodowa nic nie wskazuję. Ale jako, że chciałem zobaczyć co właściwie powinna wskazać pozytywna próba jodowa wybrałem trochę zacieru w miarę wcześniej żeby go sprawdzić, i nic nie wyszło... Próbowałem na różne sposoby wybierając czystą brzeczkę, dla zmiany gęstą wymieszaną ze słodem. wcześniej, później. Nigdy nic nie wskazała. Gdyby nie to, że sprawdziłem na skrobi ziemniaczanej i się zabarwiło pomyślałbym, że mi ktoś mi 20ml sików sprzedał za 5 zł Macie jakieś sugestie co robię nie tak? Wyczytałem, że płyn powinien zadziałać również na ziemniaku, ale mój nie zadziałał. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez karmelsik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Macie jakieś sugestie co robię nie tak? Wszystko robisz dobrze, po prostu już się zatarło, zazwyczaj godzina to lekka przesada przy zacieraniu piw o niewysokim ekstrakcie, Często zacieranie jest zakończone już po 40 minutach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karmelsik Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 W międzyczasie wyczytałem, że już po 10 minutach skrobia może być scukrzona. Jeżeli tak to faktycznie wcześniej niż po 10-15 minutach nie próbowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 w każdym razie jeśli by się nie zatarło, próba na pewno wyszłaby pozytywnie. Jeśli na mące działa to jest to wiarygodne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się