ASadam Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Z silniczka mam 3 przewody, minus, 5V oraz 12V Silniczek od wycieraczek jest zasilany tylko 12V, tak więc masz minus, bieg wolniejszy i bieg szybszy. Chcący mieć dwie prędkości oraz dobre obroty silniczka muszę zamienić bieguny. A co zrobić gdy chcę mieć dwie prędkości? Nie zrozumiałem tego. Co do długości łopat, to musisz zostawić luz. Myślę, że 3cm powinno wystarczyć. Ja mam blisko dna, pewnie ok. 1-1,5cm. Tym bardziej jak podgrzewane jest od spodu, lepiej żeby było dosyć blisko dna, i przy podgrzewaniu się nie przypalało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 To jak podpiąć aby mieć dwie prędkości? Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Przełącznik 1-0-2 Minus do minusa a plus do przełącznika i z przełącznika dwa przewody: jeden do wolniejszego biegu a drugi do szybszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Przełącznik 1-0-2 Minus do minusa a plus do przełącznika i z przełącznika dwa przewody: jeden do wolniejszego biegu a drugi do szybszego. A gdy chcę zmienić obroty silnika? Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Tzn w lewo? To plus z zasilacza podłączasz do minusa przy silniczku a minus do przełącznika i dalej j.w. A po co , że się zapytam? Będziesz kręcił raz w prawo a raz w lewo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Gdy podpinam minus do GDN w zasilaczu a plus do 12v to silniczek kręci się tak ze mieszadło będzie się odkrecało. Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Czyli jak jednorazowo to zrób jak napisałem w poprzednim poście. Ja zrobiłem dokładnie to samo: http://www.piwo.org/topic/17892-budowa-warzelni-50l-od-podstaw/?do=findComment&comment=358325. To silnik prądu stałego, więc kierunek obrotu zmienia się zamianą biegunów. Drapichrust 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Ok, dzięki za pomoc. Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Jeszcze jedno pytanie: Jako że wszystko w komplecie, przyszedł czas na próbę. Wszystko działa jak powinno. Podpięty miałem (chyba wolniejszy bieg) do 12V. Kręcił się w miarę dobrze. Tyle, że gdy dotykałem silnik bądź korpus ręką a cześć przedramienia lekko stykało się z rantem od garnka czułem delikatne pieczenie. Jak przebicie. I tak właśnie było. Elektryk ze mnie żaden. Pytanie co zrobiłem nie tak? Dodam, że na korpusie od spodu (na którym zamontowany jest silnik) podłożyłem silikonowe podkładki tak aby drżenie od obracającego się silnika nie przenosiło się na garnek. Czyli jest odizolowane. Aczkolwiek mieszadło kręci się w wodzie. Co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Co robić? podłączyć uziemienie do zasilacza od silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Co robić?podłączyć uziemienie do zasilacza od silnika Mój błąd, zamieniłem bieguny. Jak wrócę z pracy to sprawdzę czy będzie dobrze. To jak mam zrobić aby zmienić obroty? Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Mój błąd, zamieniłem bieguny. to nie rzecz w kolejności biegunów zasilania na silniku. Rzecz w tym, że do całości urządzenia (silnik z mocowaniem i mieszadłem, korpus kadzi) musiałbyś skutecznie podłączyć uziemienie. Uziemienie to w instalacji 230V przewód ochronny PE o kolorze żółto zielonym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Gar zacierny jest zasilany elektrycznie i jest uziemiony. Dodatkowo mam odprowadzić od silnika uziemienie czy nie separować mocowania silnika od rantu garnka? Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Dodatkowo mam odprowadzić od silnika uziemienie czy nie separować mocowania silnika od rantu garnka? Jak już to doprowadzić ale może to z gara wystarczy. Teraz gdy gar masz uziemiony, a mieszadło nie to pewnie następuje elektroliza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 To po kiego grzyba wyprowadzać minus z masy na zewnątrz? Myślałem, że po to. Nigdzie w żadnych tematach związanych z mieszadłem o odprowadzeniu uziomu nie czytałem. Gdzie go najlepiej odprowadzić? Do bolca w gniazdku?;-) Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 To po kiego grzyba wyprowadzać minus z masy na zewnątrz? a gdzie Ty takie zalecenie znalazłeś? Wręcz przeciwnie jeśli silnik ma podłączoną jedną ze szczotek do obudowy (a tak bywa) to trzeba ją odseparować. Wynika to z istoty konstrukcji zasilaczy impulsowych. Gdzie go najlepiej odprowadzić? Do bolca w gniazdku? tak bolec to właśnie przewód PE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Odprowadzę do garnka. Może wystarczy. A czy mogę jakoś sprawdzić czy zachodzi autoliza? I czy jest całość uziemiona? Wiem jakie są objawy autolizy ale to zachodzi z czasem. A tak na szybko, na teraz? Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 A tak na szybko, na teraz? Zmierz napięcie miedzy mieszadłem a garem lub obudową grzałek Jest napięcie=jest elektroliza czy zachodzi autoliza? Autoliza to rozpad komórek drożdżowych w piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Fakt, myślę co innego a piszę glupoty;-) Aż mi glupio teraz. Ważne, że zrozumiałeś o co chodzi:-) Dzięki za pomoc. Wrócę do domu to sprawdzę. Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) Sprawdziłem i napięcie na obudowie występuje tylko wtedy gdy zamieniam bieguny. Tzn. jak zero od silnika podpinam pod 12V zasilacza a szybki/wolny bieg pod GDN zasilacza celem uzyskania odwrotnych obrotów silnika. Gdy odprowadzam z obudowy silnika na bolec PN zasilacz wyłącza się. Jak jest podpięty prawidłowo tj. 12V zasilacz z szybkim/wolnym biegiem, zero z GDN zasilacza, nie ma przebicia ale mam złe obroty. Muszę zostawić tak i wymyślić sposób na nieodkręcanie się mieszadła. Chyba, że jest jakiś inny sposób? Jest rozwiązanie (wcześniej nie znalazłem wątku): http://www.piwo.org/topic/17892-budowa-warzelni-50l-od-podstaw/ Pokrywa mechanizmu ślimaka, tak też jest blaszka, która styka się z obudową silnika. Stąd moje problemy Edytowane 9 Listopada 2016 przez Drapichrust Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Muszę zostawić tak i wymyślić sposób na nieodkręcanie się mieszadła. Chyba, że jest jakiś inny sposób? Nie wiem jak masz mocowane mieszadło, ale albo lewy gwint, albo skontrować drugą nakrętką, albo nakrętka samokontrująca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Jest rozwiązanie (wcześniej nie znalazłem wątku): http://www.piwo.org/...50l-od-podstaw/ Cieszę się, że mogłem Ci pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Jest rozwiązanie (wcześniej nie znalazłem wątku): http://www.piwo.org/...50l-od-podstaw/Cieszę się, że mogłem Ci pomóc U mnie jeszcze obok szczotki "-" szła blaszka, która miała styk z śrubą mocującą całość do korpusu. Dodatkowo tam był styk z masą. W każdym razie mogę zacierać ;-) Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 24 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2016 (edytowane) del Edytowane 1 Stycznia 2017 przez Exar_Kun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2016 Hej, kompletuję sprzęt do budowy HERMS-a i zastanawiam się, jak rozwiązać centrowanie mieszadła na fałszywym dnie. Koniec pręta mieszadła będzie nakrętką kołpakową, ale zastanawiam się jak to zakotwiczyć, bo włożyć w dziurę wywierconą w dnie nie bardzo mi się widzi, bo będzie tarcie stali o stal i jej posmak w piwie, więc myślę nad jakąś tuleją z HDPE. Macie na to jakiś patent, w sensie coś gotowego do wykorzystania? Uważasz, że mocowanie mieszadła przy dnie jest konieczne? Przy odpowiednim usztywnieniu go u góry nie jest to według mnie wymagane. Ja mam założoną tuleje teflonową u góry i śmigało bez bicia parę lat, nawet przy 15kg zasypie. Jeśli chcesz to profesjonalnie wykonać, to załóż u góry łożysko z oprawą. http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=%C5%82o%C5%BCysko+z+opraw%C4%85&bmatch=base-relevance-floki-5-com-1-5-1012 Ja zrobiłem teraz nowe mieszadło z blachy nierdzewnej, z większymi łopatami, a co za tm idzie z prętem większej średnicy, ale na ten sam wzór co poprzednie. Ważne, żeby mieszadło miało 2 punkty oparcia (mocowania) nie koniecznie jeden z nich musi się znajdować na dnie. http://www.piwo.org/topic/1650-browar-escarabajo/?p=424666 anteks i eltomek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi