lodzia_gacon Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Witam Obecnie moje piwko fermentuje sobie spokojnie w piwnicy, niebawem zamierzam przelać go na cichą i dowalić milion chmieli na zimno. Pytane teraz mojej strony czy mogę chmielić na zimno w tym samym fermentorze w którym zaszła burzliwa ( wraz z drożdżami) czy muszę przelać do czystego fermentora. A jeżeli już tak, to czy mogę w tym fermentorze zamontować wąż z oplotu żeby łatwiej mi było oddzielić chmieliny od piwa. Czy leżąc 2 tyg piwo nie nabierze jakiś posmaków od tego węża ? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Nie dawno poruszany był ten temat: http://www.piwo.org/topic/11826-dodatek-chmielu-na-zimno-do-burzliwej-czy-cichej/#entry242342 http://www.piwo.org/topic/410-chmielenie-na-zimno/page__st__180__hl__+chmielenie%20+na%20+cichej#entry230428 Ogólnie jeżeli nie będziesz odzyskiwał drożdży to wrzuć chmiel na burzliwą, natomiast jak będziesz drożdże zbierał przelej na cichą. Co do montowania oplotu, może on mieć wpływ na piwo, zawsze w nim zostaje trochę gumy oraz jest on podatny na rdzewienie bo to nie kwasówka. Najlepiej chmieliny oddzielać w taki sposób http://www.piwo.org/topic/410-chmielenie-na-zimno/page__st__140#entry207847 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się