Gość tomato Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Używałem przez długi czas strzegomia i wydajność miałem średnią 75% (us) Ostatnio użyłem raz bestmalt i wydajność wydawała się większa. Ale to mogło wynikać ze śrutowania, moje wiejskim dużym śrutownikiem, a best zamówiony ześrutowany. bardziej mącznie był bestmatl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 To Ty chyba mąkę zacierasz... U mnie jak mam 70% to jest super Nie mąki nie zacieram, słód faktycznie śrutuje dość drobno ale na pewno nie na mąkę. Tak się zastanawiam jeśli na słodzie strzegomskim mam wydajność 85 -90 % to może na Wayermanie miałbym 120 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Chyba wysładzasz do -1blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Chyba wysładzasz do -1blg nie wysładzam do zamierzonego blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 są 2 sposoby obliczania wydajności - tomasznet mówi jak mniemam o wydajności jaką podaje beersmith Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 są 2 sposoby obliczania wydajności - tomasznet mówi jak mniemam o wydajności jaką podaje beersmith zgadza się wydajność obliczam beersmith Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Czy gushing może mieć związek z jakością słodu. Bo zrobiłem sobie po raz trzeci sweetstouta tyle ze teraz w 100% na Strzegomiu, wg tego samego przepisu, do refermentacji dałem tyle cukru co zwykle a ten mi chce wyskakiwać z butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 bez przesady. Może szukaj problemów w bardziej oczywistych miejscach, a nie zaraz słód obwiniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 sweetstout bardzo często wychodzi z infekcją. Bardzo trudno jest zrobić w domu piwo z laktozą bez bakterii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Mów mi miszczu - już chyba wszędzie miałem większe lub mniejsze fakapy, ale nie w sweet stoutach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Czy gushing może mieć związek z jakością słodu. Bo zrobiłem sobie po raz trzeci sweetstouta tyle ze teraz w 100% na Strzegomiu, wg tego samego przepisu, do refermentacji dałem tyle cukru co zwykle a ten mi chce wyskakiwać z butelek. Podobno prokuratura bada tez związek słodu ze Strzegomia z aferą podsłuchową white, korzen16, Jarzyn_waleczny i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Jak na razie te pare warek które zrobiłem, to tylko na słodach Strzegomskich. 1-szą warke miałem mętną (raczej podejrzewam że z mojej winy) ale reszta, no może nie jest w pierwszej klasie przeżroczystości, ale nie wiem jak to opisać jest w porządku w najprostrzych słowach. Ostatnio kupowałe składniki w RobiePiwo i zauważyłem że w porównaniu do Piwoszarni gdzie rownież kupowałem, są bardziej ześrutowane ( trochę więcej mąki widać). I może to być przyczyną zmętnienia naszego ulubionego trunku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Mnie też ostatnio dopadły problemy ze strzegomskim słodem. Jeśli chodzi o filtrację czy klarowność to wszystko bez zmian, wszystko było OK, ale niestety wydajność była naprawdę tragiczna. Słód zamawiałem w różnych miejscach i np. przedostatnie zamówienie składałem 31 marca w alepiwo i ten mi problemu nie sprawił, ale na początku maja zamówiłem w innym sklepie i wszystkie 3 piwa, które zrobiłem na słodzie z tej partii sprawiały problemy. Np. 22,5l brzeczki 10,5bl z 5,5kg słodów w PIPA... Pomiędzy tymi warkami zrobiłem jeszcze zwykłego jasnego ale'a na słodzie z innego zamówienia i było OK, wczoraj robiłem wita na słodzie z Optimy i również obyło się bez problemów, więc ewidentnie coś nie tak ze słodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Ja bym powiedział, że to problem raczej ze śrutowaniem niż ze słodem. W sklepach śrutują bardzo różnie. Weyermanna źle ześrutujesz i rownież wydajność bedzie tragiczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 W sumie też się nad tym zastanawiałem, ale czy to jest realne, żeby otrzymać aż o ok. 30% niższe blg niż zakładane przez samo śrutowanie? Albo się po prostu tak złożyło, że i słód kiepski, i śrutowanie byle jakie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Dorzuce swoje 3 grosze. Tez trafiłem chyba na ta białkową partie pilznenskiego ze strzegomia. 13.30 69st teraz jest 17 a jodyna dalej barwi zacier na ciemno.. cóż potrzymam jeszcze z pół godzinki i zobaczymy. Wracam do rodzimej Optimy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Po problemach z pilźnieńskim zakupiłem pale ale ale dalej problemy z filtracją. po zastosowaniu 30-40 min przerwy białkowej nie mam problemu z zaklejaniem złoża i filtracja jest błyskawiczna. Jak to się odbije na pianie i "pustości" piwa zobaczymy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Ja tez w sobotnim zacieraniu tak zrobiłem. Podzielę się informacją jak to wyszło. Miałem 98% zasypu pilzneńskiego, chcialem sie go pozbyć po prostu i zrobić eksperyment. Przednia leciała mega klar i przełom też gruby był. Ekstrakt po tak długim zacieraniu wydaje mi się chyba najwyższy jaki dotąd miałem w mojej amatorskiej karierze. Przednia z ok 7 kg w 30l kotle po brzegi zalanym leciała ok 22° BLG. Po wysładzaniu chmieleniu itd wyszło ok 28l 18° .. Nie klepałem w beersmith ale wydajność chyba spora wyszła. Potwierdza to wyniki doświadczenia kolegów undeatha i leszcza bodajże z czasem zacierania. Może warto wydłużyć standardowo przyjęte czasy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Ja tez w sobotnim zacieraniu tak zrobiłem. Podzielę się informacją jak to wyszło. Miałem 98% zasypu pilzneńskiego, chcialem sie go pozbyć po prostu i zrobić eksperyment. Przednia leciała mega klar i przełom też gruby był. Ekstrakt po tak długim zacieraniu wydaje mi się chyba najwyższy jaki dotąd miałem w mojej amatorskiej karierze. Przednia z ok 7 kg w 30l kotle po brzegi zalanym leciała ok 22° BLG. Po wysładzaniu chmieleniu itd wyszło ok 28l 18° .. Nie klepałem w beersmith ale wydajność chyba spora wyszła. Potwierdza to wyniki doświadczenia kolegów undeatha i leszcza bodajże z czasem zacierania. Może warto wydłużyć standardowo przyjęte czasy ? Witam,Jakiej partii słodu używałeś? Czy tej którą wprowadziliśmy w kwietniu po sygnalizowanych przez was problemach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 U mnie normalna wydajność liczona w BS to 88%. Dwie warki AA warzone tylko na Strzegomskich ok 70% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom4free Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Witajcie, używam regularnie słodu ze Strzegomia od początku roku. Najczęściej jest to Pale Ale, również pilzneński. Zamawiam na bieżąco ze sklepu ześrutowany, więc podejrzewam, że miałem i starą partię i nową. Parametry zacierania zawsze podobne: czyli zacieranie około 60 minut (bez białkowej itp.). Nie miałem spadku wydajności, problemów z filtracją, czy klarownością brzeczki. Wszystko w normie, powtarzalne więc trochę się dziwie waszym doświadczeniom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 (edytowane) Ja tez w sobotnim zacieraniu tak zrobiłem. Podzielę się informacją jak to wyszło. Miałem 98% zasypu pilzneńskiego, chcialem sie go pozbyć po prostu i zrobić eksperyment. Przednia leciała mega klar i przełom też gruby był. Ekstrakt po tak długim zacieraniu wydaje mi się chyba najwyższy jaki dotąd miałem w mojej amatorskiej karierze. Przednia z ok 7 kg w 30l kotle po brzegi zalanym leciała ok 22° BLG. Po wysładzaniu chmieleniu itd wyszło ok 28l 18° .. Nie klepałem w beersmith ale wydajność chyba spora wyszła. Potwierdza to wyniki doświadczenia kolegów undeatha i leszcza bodajże z czasem zacierania. Może warto wydłużyć standardowo przyjęte czasy ? Witam,Jakiej partii słodu używałeś? Czy tej którą wprowadziliśmy w kwietniu po sygnalizowanych przez was problemach? Data z worka śruty to bodajże 28.02.14 Raczej to ta stara partia. Mam jeszcze trochę bo zamawiałem chyba w sumie 30kg różnych. Piwko zapowiada się ciekawe ale kilka ładnych godzin roboty. Podzielę się wynikami za pare tygodni. Edytowane 25 Czerwca 2014 przez Marcin K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Ja tez w sobotnim zacieraniu tak zrobiłem. Podzielę się informacją jak to wyszło. Miałem 98% zasypu pilzneńskiego, chcialem sie go pozbyć po prostu i zrobić eksperyment. Przednia leciała mega klar i przełom też gruby był. Ekstrakt po tak długim zacieraniu wydaje mi się chyba najwyższy jaki dotąd miałem w mojej amatorskiej karierze. Przednia z ok 7 kg w 30l kotle po brzegi zalanym leciała ok 22° BLG. Po wysładzaniu chmieleniu itd wyszło ok 28l 18° .. Nie klepałem w beersmith ale wydajność chyba spora wyszła. Potwierdza to wyniki doświadczenia kolegów undeatha i leszcza bodajże z czasem zacierania. Może warto wydłużyć standardowo przyjęte czasy ? Witam,Jakiej partii słodu używałeś? Czy tej którą wprowadziliśmy w kwietniu po sygnalizowanych przez was problemach? Data z worka śruty to bodajże 28.02.14 Raczej to ta stara partia. Mam jeszcze trochę bo zamawiałem chyba w sumie 30kg różnych. Piwko zapowiada się ciekawe ale kilka ładnych godzin roboty. Podzielę się wynikami za pare tygodni. Z informacji od osób, które zamówiły nową partię wynika, że mają dużo większe wydajności niż ze starej. Co do przebiegu procesu to każdy robi to na swój sposób i wyniki mogą być różne. Jak macie informacje o nowej partii to proszę się nimi podzielić. Z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Jakoś miesiąc temu warzyłem na pilzneńskim, celowałem w 20 litrów 17,5 bx a dostałem 22 litry 19-stki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Ja tez w sobotnim zacieraniu tak zrobiłem. Podzielę się informacją jak to wyszło. Miałem 98% zasypu pilzneńskiego, chcialem sie go pozbyć po prostu i zrobić eksperyment. Przednia leciała mega klar i przełom też gruby był. Ekstrakt po tak długim zacieraniu wydaje mi się chyba najwyższy jaki dotąd miałem w mojej amatorskiej karierze. Przednia z ok 7 kg w 30l kotle po brzegi zalanym leciała ok 22° BLG. Po wysładzaniu chmieleniu itd wyszło ok 28l 18° .. Nie klepałem w beersmith ale wydajność chyba spora wyszła. Potwierdza to wyniki doświadczenia kolegów undeatha i leszcza bodajże z czasem zacierania. Może warto wydłużyć standardowo przyjęte czasy ? Witam,Jakiej partii słodu używałeś? Czy tej którą wprowadziliśmy w kwietniu po sygnalizowanych przez was problemach? Data z worka śruty to bodajże 28.02.14 Raczej to ta stara partia. Mam jeszcze trochę bo zamawiałem chyba w sumie 30kg różnych. Piwko zapowiada się ciekawe ale kilka ładnych godzin roboty. Podzielę się wynikami za pare tygodni. Z informacji od osób, które zamówiły nową partię wynika, że mają dużo większe wydajności niż ze starej. Co do przebiegu procesu to każdy robi to na swój sposób i wyniki mogą być różne. Jak macie informacje o nowej partii to proszę się nimi podzielić. Z góry dziękuje. A wy importujecie głównie ziarno czy skupujecie polskie zboża ? Jakie idzie na pilzneński ? Jęczmień 2 4 czy 6 rzędowy? (Tak z ciekawości pytam). Macie widać dobre podejście do klienta skoro interesujecie się wątkiem na forum. Szacunek za to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się