AGR Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 zachęcam do przetestowania aplikacji Piwowar 1.0 dostępnej w sekcji "Pliki" i przesłania mi wszelkich uwag i propozycji rozwoju na PW bądź maila - a.grzsk@gmail.com gonzo5 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) E? nie mam żadnych stylów wgranych. Dobrze by było, jakby program się sam otwierał po instalacji, która notabene nie mam pojęcia po co jest, jak wystarczyłoby przerzucić pliki z rara do jednego folderu. I jest komunikat, że brakuje staty.xls W czym jest napisany ten program? Edytowane 13 Marca 2014 przez ktoZjarany AGR 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 U mnie wszystko działa. Początkowo Norton brzęczał, że program jest "mało popularny" i mi go profilaktycznie kasował przed instalacją. Po ręcznym przywróceniu wszystko grało. Fajnie i przejrzyście. AGR 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) E? nie mam żadnych stylów wgranych. Dobrze by było, jakby program się sam otwierał po instalacji, która notabene nie mam pojęcia po co jest, jak wystarczyłoby przerzucić pliki z rara do jednego folderu. I jest komunikat, że brakuje staty.xls W czym jest napisany ten program? musisz uruchomic aplikacje jako Administrator instalacja jest konieczna ze wzgl. na dodatkowo wykorzystane biblioteki linq to excel program napisany w C# Dzięki za podpowiedź Opcja automatycznego uruchomienia aplikacji po instalacji zostanie dodana w następnej wersji. Edytowane 13 Marca 2014 przez AGR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motoswinia Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Jeśli w porządanym poziomie nagazowania wpiszę liczbę z przecinkiem to program wylicza jakąś kolosalną ilość surowca do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) Jeśli w porządanym poziomie nagazowania wpiszę liczbę z przecinkiem to program wylicza jakąś kolosalną ilość surowca do refermentacji. tzn. jak liczbe dokladnie wpisujesz w porzadanym poziomie nagazowania i ile wychodzi? jakie podajesz pozostałe dane? Edytowane 13 Marca 2014 przez AGR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Ok, zauważyłem, że nie ma ograniczenia odnośnie maksymalnego nagazowania piwa. Byłoby fajnie, gdyby program nie pozwalał na produkcję granatów AGR 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) Ok, zauważyłem, że nie ma ograniczenia odnośnie maksymalnego nagazowania piwa. Byłoby fajnie, gdyby program nie pozwalał na produkcję granatów dobry pomysł znalazlem ograniczenia: butelka europejska 0,5 jak i 0,33 - max poziom nagazowania to 3,5 plastikowa - do 10 szampanowa - do 7 z zamknięciem "pałąkowym" - do 4 12oz (360ml) - nie wiem co to za butelka - do 3 umieszcze to w następnej wersji dzięki! Edytowane 13 Marca 2014 przez AGR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Czy style mogły by być w porządku alfabetycznym? AGR 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 (edytowane) Moim skromnym zdaniem wygląda to ładnie i przejrzyście ale, w programie którego używam do obliczania ilości surowca do refermentacji jest pozycja BLG początkowe i BLG końcowe co moim zdaniem jest dość istotne dla efektu końcowego. Przykład: Za kilka dni będę butelkować Best Bitter-a który miał 10,2BLG ekstr. a zszedł do 2,5BLG. Program referm zaleca dodanie 107g cukru, a piwowar 1.0 97g. Oczywiście w obu przypadkach nagazowanie na poziomie takim samym 2,0v/v Niby różnica między programami zbyt wielka nie jest (10g) ale jednak..... Moje pytanie, bo może nie wiem o czymś to mnie uświadomcie. Czy wartości Ekstraktu przed i po fermentacji nie mają znaczenia przy ustalaniu, ilości surowca jakiej należy użyć ? Edytowane 14 Marca 2014 przez Raczek AGR 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Czy wartości Ekstraktu przed i po fermentacji nie mają znaczenia przy ustalaniu, ilości surowca jakiej należy użyć ? Wydaje mi sie ze nie. Programy biorą pod uwage tylko ilość piwa i poziom do jakiego maja być nagazowane. Na tej podstawie ustalana jest ilośc surowca do refermentacji. AGR 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Czy style mogły by być w porządku alfabetycznym? Będą w następnej wersji dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Moim skromnym zdaniem wygląda to ładnie i przejrzyście ale, w programie którego używam do obliczania ilości surowca do refermentacji jest pozycja BLG początkowe i BLG końcowe co moim zdaniem jest dość istotne dla efektu końcowego. Przykład: Za kilka dni będę butelkować Best Bitter-a który miał 10,2BLG ekstr. a zszedł do 2,5BLG. Program referm zaleca dodanie 107g cukru, a piwowar 1.0 97g. Oczywiście w obu przypadkach nagazowanie na poziomie takim samym 2,0v/v Niby różnica między programami zbyt wielka nie jest (10g) ale jednak..... Moje pytanie, bo może nie wiem o czymś to mnie uświadomcie. Czy wartości Ekstraktu przed i po fermentacji nie mają znaczenia przy ustalaniu, ilości surowca jakiej należy użyć ? z wiki: Obliczenie ilości surowca Ilość dodawanego surowca zależy od: stylu piwa czyli stopnia nagazowania jaki chcemy uzyskać. Zalecane dla danego stylu nagazowanie podaje się w jednostkach volume (vol) np. 2 vol oznacza, że w 1 litrze piwa jest 2 litry CO2. Nagazowanie waha się od 1 vol dla piw angielskich (prawie bez gazu) do 3.5 vol dla pszenicznych (piwo samo wychodzi z butelki). temperatury w której przeprowadzamy rozlew - im cieplej tym więcej rozpuszczonego w piwie CO2 ucieka, w 13°C w piwie pozostaje 1.1 vol, w 21°C tylko 0.8 vol. Dlatego do lagerów dodajemy nieco mniej surowca. rodzaju surowca - każdy użyty surowiec ma inna fermentowalność: do nagazowanie 20L piwa do 2.5 vol w 20°C potrzeba: 132g glukozy, 125 g sacharozy, 228 g suchego ekstraktu, 149g miodu. Przeliczanie ilości rezerwy omówimy poniżej. objętości piwa do nagazowania. opakowania - do KEG-ów dajemy mniej więcej połowę tego co do butelek stopnia odfermentowania piwa - w teorii piwo skierowane do rozlewu powinno mieć już całkowicie zakończoną fermentację, jeżeli mamy jednak co do tego wątpliwości, dodajmy połowę wyliczonej ilości. w związku z tym większość programów do obliczania surowca do refermentacji (Piwowar 1.0 także) zakłada, że piwo jest odfermentowane do końca.Nie wiem na jakiej zasadzie obliczeniowej działa program referm, ale jeśli ktoś ma pojęcie jak uwzględnić końcowe BLG to chętnie wezmę to pod uwagę przy następnej wersji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 W programie Jacka Kocurka (moim ulubionym swoją drogą) chodzi o obliczanie ilości rezerwy do refermentacji z brzeczki nastawnej danego piwa. Dodatek cukru jest tam opcjonalny, natomiast stopień odfermentowania jest kluczowy dla wyliczeń ilości tej rezerwy. Stąd też pola do uzupełniania gęstości początkowej i końcowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 tak tylko informacyjnie - wrzucilem poprawiona wersje Piwowara (v.1.11) dla tych, którzy posiadają Windows 8 lub system 64 bitowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Czy aby wszystko się zgadza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Nie przesadzaj - jest ciut więcej cukru niż zwykle, ale to przecież nie jest powód do robienia afery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Czy aby wszystko się zgadza? O kurde... u mnie dla tych danych podaje, ze potrzebne jest 125,3 grama... Dzięki za znalezienie błędu. Pomyśle z czego on może wynikać i spróbuje to jak najszybciej poprawić jaki masz system? Edytowane 24 Czerwca 2014 przez AGR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Nie jaki system a jakie ustawienia locale w systemie. Na screenie wartość CO2 związanego w piwie ma kropkę jako separator, a poziom nagazowania podany jest z przecinkiem. I tu szukałbym przyczyn problemu. AGR 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 dzięki za podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 KosciaK zapewne ma rację, bo używam angielskiego systemu, a w programie kropka zamieniana mi jest automatycznie na przecinek. AGR 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Mi na 8-mce także, a wartość CO2 związanego w piwie zawiera przecinek a nie kropkę. Edytowane 24 Czerwca 2014 przez Mariusz_CH AGR 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Problem naprawiony Dzięki za informacje o błędzie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się