Krwawyben Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Hej, Czy ktoś mógłby mi objaśnić (lub podać źródło, z którego mógłbym się dowiedzieć), jak mam dobrać słody, by osiągnąć pożądane blg? Np. jeśli chcę uwarzyć american stouta 14blg to ile powinienem wrzucić słodów i czy ma znaczenie ich rodzaj? Do tej pory warzyłem z zestawów trzy warki z różnym skutkiem tym razem chciałbym spróbować zrobić piwko na własnym pomyśle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Każdy kalkulator piwowarski Ci to policzy. Poczytaj Wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erulogoss Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 zajrzyj do http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ powinno się przydać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Nikt tu nie ma szklanej kuli by wiedzieć jaką uzyskujesz wydajność, czy jakich słodów używasz. Porównaj sobie otrzymany ekstrakt z wagą słodów w dotychczasowych warkach i już coś na początek będziesz wiedział. Wrzuć to do jakiegoś programu dla piwowarów (Beersmith, Brewtarget, QBrew, Brewtoad) i zobacz jakie wylicza ci wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszMC Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Słowo klucz, którego szukasz to "wydajność". Wpisz w wyszukiwarkę. Ściągnij jakiś kalkulator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 dokładnie tak jak przedmówcy na podstawie poprzednich warek policz ze wzoru, jaką masz wydajność, potem możesz kalkulatorem dokładnie wyliczyć ile potrzebujesz słodu do osiągnięcia pożądanego blg jeśli nie zależy ci na dokładności, to polecam czerpać z cudzych receptur, mniej więcej trafisz w blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) Każdy kalkulator piwowarski Ci to policzy. Poczytaj Wiki. Bzdura. Żaden kalkulator nie jest tak mądry, żeby ocenić efektywność zacierania tego, czy tamtego piwowara. Nie ma takich czarów, żeby ktoś powiedział, że z 4 kg wyjdzie 12 Blg, a z 5 kg 14 Blg. Sklepy tak piszą, bo coś napisać muszą. Niestety, tylko własne doświadczenie pozwala ocenić jaką wydajność osiągnąć możemy z naszego sposobu zacierania i warunków jakie posiadamy. Moja rada dla mało doświadczonych piwowarów, zawsze sypcie 0,5 kg więcej słodów, w ten sposób zbliżycie się do wydajności receptur, z których korzystacie. Edytowane 13 Marca 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Jeszcze inaczej niż Jacenty napiszę, dasz 4kg wyjdzie 12blg ale może być 21 litrów albo 16 litrów. Różnica może być zależna np. od grubości śrutowania, ostatnio bardzo drobno śrutuję i dłużej trwa zacieranie, te same receptury a mniejsza ilość słodów używana jest. Itd...itp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 zawsze sypcie 0,5 kg więcej słodów, w ten sposób zbliżycie się do wydajności receptur, z których korzystacie. Mogę tylko przyklasnąć, bo na własnej skórze to odczułem. Dokładnie zabrakło mi równo 0,5 kg pszenicznego do założonego BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się