PiotrekU Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) Postanowiłem założyć temat w którym będę przedstawiał proces powstawania mojej pierwszej warki. Na początek wybrałem stout, słyszałem że ciężko go zepsuć. W trakcie warzenia nabijałem wyświetlenia Tomaszowi Kopyrze i starałem trzymać się zaleceń na 10 litrów użyłem - Strzegom słód pale ale 2,0 kg, - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,2 kg, - Strzegom słód jęczmień prażony 0,2 kg, - Strzegom słód czekoladowy ciemny 0,1 kg, - Chmiel goryczkowy magnum (granulat) - 10g, - drożdże s-04 Zacieranie w 66-68 stopniach C. Największy problem miałem z regulowaniem temperatury podczas zacierania, mój termometr termometr reaguje dość wolno, przez co musiałem ratować się zimną wodą tudzież kręcić palnikiem na max, to chyba najbardziej nieprzyjemne i stresujące zajęcie w tym interesie. Chmielenie po 10 minutach gotowania 10 gram granulatu, 5 gram miałem wrzucić 20 minut przed końcem jednak brzeczka wydawała mi się niesamowicie gorzka więc zrezygnowałem. Po chmieleniu i ok 70 minutach gotowania zostawiłem brzeczke do ostygnięcia ( nie mam chłodnicy), po jakichś 9 godzinach zadałem 11,5 grama drożdży po uprzedniej hydratyzacji. Wynik 12-13 Blg. -zacieranie słodów jasnych https://www.dropbox....8/WP_000004.jpg -zacieranie ciemnych słodów https://www.dropbox....6/WP_000005.jpg -chmielenie https://www.dropbox....l/WP_000008.jpg -fermentacja po 24h https://www.dropbox....e/WP_000010.jpg W temacie tym mam zamiar zadawać ewentualne pytania, co by nie zaśmiecać innych wątków. Pytanie nr.1 Czy brzeczka po 24h wygląda OK? Edytowane 23 Czerwca 2014 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Czy brzeczka po 24h wygląda OK? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tezi Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Zdaje się że do tego typu zapisków służy ten dział, lub ew. ten Czy wygląda dobrze nie wiem, bo do fermentora zerkam zwykle dopiero po 7 dniach. Tobie też radzę jak najmniej grzebać przy tym teraz, cobyś sobie piwa nie zakaził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Imho wygląda dobrze. Co do problemów z temperaturą - pod tym względem łatwiej się zaciera 20l - wolniej stygnie i wolniej się nagrzewa, roboty nie masz dwa razy więcej, ale finalnie buteleczek jeszcze raz tyle, co przy dziesięciu. No i staraj się zaglądać jak najrzadziej - każde ściągnięcie pokrywy to potencjalna infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) Zdaje się że do tego typu zapisków służy ten dział, lub ew. ten A no rzeczywiście, przepraszam, w takim razie poproszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu. Dziękuje. Uchyliłem tylko delikatnie pokrywę żeby cyknąć fote, bardzo byłem ciekawy jak to to wygląda. Imho wygląda dobrze. Co do problemów z temperaturą - pod tym względem łatwiej się zaciera 20l - wolniej stygnie i wolniej się nagrzewa, roboty nie masz dwa razy więcej, ale finalnie buteleczek jeszcze raz tyle, co przy dziesięciu. No i staraj się zaglądać jak najrzadziej - każde ściągnięcie pokrywy to potencjalna infekcja. dysponuje tylko 19 litrowym garem, a te 10 litrów to raczej w formie eksperymentu. Następną warke celuje w okolice 15-18 litrów. Edytowane 19 Marca 2014 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (...)bardzo byłem ciekawy jak to to wygląda. Wszyscy na początku byliśmy Tylko jeszcze nie panikuj, to że uniosłeś pokrywę jeszcze nie znaczy, że złapałeś infekcję - po prostu istnieją takie szanse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) Jeśli nie chcesz napisać czegoś merytorycznego to po prostu nie pisz. nie piszę. Edytowane 19 Marca 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) Jeśli nie chcesz napisać czegoś merytorycznego to po prostu nie pisz. Kolego PiotrekU wszystko będzie dobrze, rozglądaj się za większym garem w międzyczasie. Jakoś butelki pełne piwa bardzo szybko się opróżniają. Edytowane 19 Marca 2014 przez Biniu PiotrekU 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Albo zacieraj więcej słodu, wysładzaj na " gęsto " i po chmieleniu rozrzedzaj wodą. Dodatkowo będziesz miał cienkusz na Swoje wariacje. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Witam kolegę z Lublina Jak mogę coś od siebie wtrącić to wywal ten plastik z termometra. Natnij go, wyciągnij termometr i używaj golasa. Sam mam taki (z homebeer), przy pierwszej warce też wsadziłem z palstikiem i ustalić temperaturę to była masakra, a teraz jest o wiele lepiej. PiotrekU 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) chmieleniu rozrzedzaj wodą i tak zrobię. Witam kolegę z Lublina Ano witam chyba zrobię pilnikiem dużo podłużnych otworów co by termometr miał bardziej bezpośredni kontakt z brzeczką. Termometr cały czas znajduję się w kotle kiedy ja mieszam brzeczkę, zawsze to bezpieczniej. Zastanawiam się nad temperaturą fermentacji. Na pokrywie pojemnika połozyłem 2 termometry, jeden od zacierania i drugi pogodowy zza okna. Wskazują coś koło 23 stopni. Nie za dużo dla S-04? Może znieść fermentator do piwnicy, tam pewnie panuje koło 18 stopni. Edytowane 20 Marca 2014 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 (edytowane) Dzisaj mineło dokłądnie 4 dni od zadania drożdży. Pobrałem próbke i okazało się że że balingomierz wskazał 2 Blg, sprawdzałem to kilkukrotnie, zawsze wynik wynosił 2 Blg. Piwo jest raczej wytrawne, lekko kwaskowate, zero słodyczy. Fermentator stoi w pokoju, więc jest raczej ciepło, ok 23 stopni. Teraz znoszę fermentator do piwnicy, na cichą nie przelewam tylko trzymam w tym samym. I za 7-14 dni do butelek. Edytowane 21 Marca 2014 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Fermentacja S-04 to żarłoki. Prawdopodobnie już po wszystkim, poczekaj ze 2 dni i jeszcze raz zmierz blg jak nie spada to przelej na cichą, albo potrzymaj trochę dłużej w tym samym fermentorze, żeby się wyklarowało i do butelek. Sprawdź jeszcze balingomierz na zimnej wodzie na wszelki wypadek, czasem skala lubi się przesunąć. Ja w każdym nowym ze sklepu miałem różne wyniki, zawsze musiałem sprawdzać na wodzie, żeby wiedzieć ile przekłamuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 A czy jest jeszcze możliwość na tym etapie jakoś dosłodzić piwo żeby było po prostu słodsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aqbaq Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 A czy jest jeszcze możliwość na tym etapie jakoś dosłodzić piwo żeby było po prostu słodsze? ksylitolem można, dosładzałem tak mojego stouta i nawet dobry efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 a laktoza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Dodaj laktozy to będziesz miał milk stouta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 25 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Dzisiaj minęło dokładnie 8 dni od zadania drożdży, od 4 dni Blg pozostaje niezmiennie na poziomie 2 stopni. Dzisiaj zauważyłem pęcherzyki gazu. Czyli co, wypada butelkować w najbliższym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 spoksik, poczekaj... Jak rozumiem nie planujesz przelewania na cichą, więc daj mu jeszcze z tydzień postać. Albo i dwa. PiotrekU 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Jak zeszło ci do 2 to możesz elegancko butelkować. Nie ma się co z tym pieścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 25 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 nie mam jeszcze kapslownicy, greta powinna dojść koło piątku więc pewnie jeszcze ten tydzień postoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Piwo fermentuje już 10 dzień. Czy gęstwa z s-04 nada się do kolejnego piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 A dlaczego nie ? 10 dni fermentacji to w zasadzie standard. Wszystko zależy od temperatury i kondycji drożdży. Natura żyje swoim życiem i najlepiej poczekaj cierpliwie do końca burzliwej. PiotrekU 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 A dlaczego nie ? 10 dni fermentacji to w zasadzie standard. Wszystko zależy od temperatury i kondycji drożdży. Natura żyje swoim życiem i najlepiej poczekaj cierpliwie do końca burzliwej. planuję jeszcze je potrzymać w piwnicy ze 4 dni, jak zleję do butelek to wstawię zdjęcie gęstwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 jak zleję do butelek to wstawię zdjęcie gęstwy no i co to da? IMHO, powąchać się nie da, wróżyć z tego też się nie da - szkoda roboty Jeśli napiszesz coś na temat rozlwanego piwa to wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się