ThoriN Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Dosyć droga impreza z takim czyszczeniem, jak na moje oko. Panie, co tak ambitnie (całym wiadrem) tam czyścisz? :> U mnie wystarcza w zupełności 3ml StarSan + ewentualnie kilka gram sody kaustycznej, jak "jadę na ostro" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 4 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 hmmm.... jeżeli kupię 5l 50% za 50zł to na jedno czyszczenie zużyje kwasu za jakieś 5-6zł, a myślę o kompleksowym wyczyszczeniu wszystkich wiader po letniej przerwie (przelewanie z wiadra do wiadra). wcześniej soda kaustyczna, ale również na 30l wody - po prostu nie wiem jak się z tym obchodzić ręcznie, więc wolę wymoczyć całość. a Ty jak to robisz, że zużywasz parę gram sody? rękawiczka i gąbka czy zamykasz i trzęsiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 Po co soda i kwas? Sodą myjesz/czyścisz, potem zdezynfekuj piro/ClO2/StarSan - wedle uznania. Na cholerę tam jeszcze kwas? Robisz roztwór 2-3% sody, każde wiadro 24h i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 4 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 a Ty jak to robisz, że zużywasz parę gram sody? rękawiczka i gąbka czy zamykasz i trzęsiesz? Robię z 5 litrów roztworu sody w fermentorze - zamykam i potrząsam co jakiś czas, trzymając roztwór ok. 30-60 minut na wiadro. Potem przelewam do następnego i powtarzam Zakładam, że działa, bo po jednej minimalnej infekcji kolejne piwa czyste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 4 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 Po co soda i kwas? Sodą myjesz/czyścisz, potem zdezynfekuj piro/ClO2/StarSan - wedle uznania. Na cholerę tam jeszcze kwas? Robisz roztwór 2-3% sody, każde wiadro 24h i tyle. z tego co pamiętam - kwas dezaktywuje sodę oraz usuwa naturalne naloty powstałe przy czyszczeniu sodą (nie koniecznie widoczne na wiadrach). tak też czyszczą sprzęt browary profesjonalne. może i to przesada - tylko kiedy się o tym dowiem? jak będę miał infekcje? cały poprzedni rok myłem tylko płynem do naczyń a później używałem piro i też infekcji nie załapałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się