Bartek Śliwiński Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Od jakiego czasu jestem na forum. Warzę też mniej więcej od pół roku. Urodziło się już co najmniej 8-10 warek zacieranych. Myślałem, że czegoś się powoli uczę,ale widzę że należy uderzyć się w pierś. Mam problem z wszelkiej maści chmielami amerykańsko-nowozeladzkimi. Piwa na nich wychodzą po prostu niesmaczne. Bez względu na mieszankę zawsze piwo smakuje podobnie. Smakuje jakby po prostu miało wadę. Aromat moich rzekomych AIPA nie jest podobny ani trochę do znanych przedstawicieli stylu typu dr.citra czy choćby delikatniejszy acz zacny Pacific Artezana. Zaznaczę, że piwa niechmielone chmielami "nowofalowymi" piję ze smakiem. Aromatem może też nie grzeszą,ale na pewno nie wyczuwam tego dziwnego smako-aromatu. Szukałem przyczyny w higienie,ale warunki mam powtarzalne a owa nieprzyjemna "nuta" pojawia się tylko przy chmielach amerykańskich i to przy chmieleniu na zimno. Czy ktoś miał choć trochę podobny problem? Czy moze zmienić żródło chmielu? Może ktoś doświadczony chciałby poświęcić podniebienie i powiedzieć w czym tkwi problem. Mogę nawet wysłać butlę żeby tylko się dowiedzieć co robię nie tak. Darz chmiel!! ' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Ktokolwiek?? Wysłane z mojego MZ601 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 A moze woda chlorowana jakos wyjatkowo mocno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Nie podałeś żadnych cech wady to ciężko pomóc A gdzie mieszkasz? Może podrzuć jakiemuś sędziemu albo komuś kto potrafi identyfikować wady. Jak nie masz nikogo w okolicy to możesz mi wysłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 A moze woda chlorowana jakos wyjatkowo mocno? I dlatego z amerykańskim chmielem tak reaguje? Dziś zabutelkowałem Alta na Sybilli i pachnie okej. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) Nie , że z amerykańskimi konkretnie , tylko z dużą ilością chmielu w ogóle. A skoro amerykańce , to pewnie ich nie oszczędzasz. Edytowane 31 Marca 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) Może to wina drożdży, a nie chmielu? Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez MichalW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Czyli, ze us-05 nie lubią się z moją wodą? Może podejmę próbę uwarzenie AIPA na jakichś innych drożdżach. Przyznam, ze obecnie zlewany alt, na s33, zasypany 100g Sybilli nie ma tego zapachu. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Na razie wiadomo tylko tyle o tej wadzie, ze jest. Jaki to zapach, ile od butelkowania minęło? US-05 na początku pachną siarkowodorem (zgniłe jaja), potem zapach zanika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Ile tego sypiesz i jak długo trzymasz? Możesz jakoś opisać wadę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Problem polega na tym,że nie bardzo potrafię to opisać. Chmielu sypię nie więcej niż 100g zazwyczaj. Trzymam max 4dni. Ostatnio na balkonie,więc w niskiej temperaturze. Jednak wcześniejsze zamierzone AIPA stąło z chmielem na cichej w 19C. Zaraz po otwarciu butelki zapach był w miarę podobny do jakichś najbardziej żywicznych AIPA,ale dosłownie minute potem stawał się nieprzyjemny. Nie umiem za bardzo oceniac i nzaywać tych zapachów. Raczej operuje pojeciami smaczne, aromatyczne itd. Jeden z kolegów już zaoferował się przetestować piwo i może coś więcej bedzie wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Tak sobie pomyślałem,że wszystkiego te piwa chmielone amerykancami pachną i smakują głównie chmielem. Ale nie aromatem konkretnego chmielu a po prostu zielenina. Tyle,że gorzką zieleniną. Nie mogę zarejestrować ani grama tropikow czy grejpfruta. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez Bartek Śliwiński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się