Skocz do zawartości

Browar Bez Nazwy - różne degustacje


WiHuRa

Rekomendowane odpowiedzi

Będzie moje 5-te ryżowe mimo, że swojej takiej warki jeszcze nie zrobiłem. Co prawda w większości piłem głównie Ryżowe IPA a tu wersja PA.

 

Uwagi co do infomacji o piwie, wszystko jest na karteczce ale następnym razem przyklej karteczkę choćby taśmą samoprzylepną. Karteczka szybko się odkleiła i walała się luzem po skrzynce.

 

Przejdźmy do meritum:

Kolor: jasno zółty, lekko "zabrudzony", opalizuje

Piana: głównie grubo pęcherzykowa, ale obfita, okleja szkło, dość trwała

Aromat: słodkie cytrusy, mango, brzoskwinie

Smak: średnio pełne, czuć ryżowość i chmiel, finisz wytrawny, mocno goryczkowy, goryczka całkiem przyjemna mimo, że lekko zalega

Wysycenie: pasuje idealnie

 

Ogólnie: Warka nr 3 i bardzo udane początki, piwo bez wad, smaczne, dobrze ułożone, świetnie pijalne! Werjsa Ryżowego PA bardziej przypada mi do gustu niż IPA, jest lżejsze, mniej alkoholowe i nie tak goryczkowe. W moim browarze głównym celem jest warzenie piw lekkich o wysokiej pijalności, to piwo świetnie wpasowało się w moje gusta.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym serdecznie podziękować za degustacje. Nie ukrywam że gdy ją przeczytałem ucieszyłem się jak małe dziecko. :)

Była to moja pierwsza receptura własna. Przepis to nic odkrywczego, oto on:

 

Ryżowe Pale Ale (ok 25L)

Skład:

Pale ale Strzegom 5kg

Pszeniczny 0,5kg

Płatki ryżowe 1,2kg

Gęstwa S-05

Magnum

Citra

 

Zacieranie:

66-68°C Wody ok 20L

 

Chmielenie:

15g Magnum 60`

12,5 Citra + 15 Magnum 30`

12,5 Citra 5`

12,5 Citra na zimno

 

DSC 0424

 

 

A reklama przednia :beer:

Edytowane przez zamyślony
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Jak to mówią lepiej późno niż wcale. Dociekałem dlaczego moje piwa mają ściągającą goryczkę. Najpierw obstawiałem brak chłodnicy ale teraz jestem niemalże na 100% pewien, że powodem tego jest zbyt twarda woda. Pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.