obywatelLC Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Cześć. Niedawno uwarzyłem lambica, zadałem S-33, potem na cichej 3278 i w sumie mógłbym o temacie na rok zapomnieć (a za pół wrzucić fotkę z owocami:)) Ale, ale nie wszystko jest tak idealne Otóż na dnie balonów zebrał mi się dość duży osad drożdżowy (na oko 1-1,5cm) - wydaje mi się że z drożdży z blendu 3278 bo zielone piwko przy zlewaniu na cichą było w miarę czyste. Można to zlać z nad osadu? Bo słyszałem że lambików nie powinno się napowietrzać / przelewać bo robią się jeszcze kwaśniejsze A i na powierzchni zaczęły się robić takie bombelki,błonki - zwyczajnie planowo się psuje Sprawa niezbyt pilna, ale wizja trzymania piwa przez rok nad osadem troszkę przeraża Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez obywatelLC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Przyłączam się pytania. W sumie sam nad ostatnio się zastanawiałem. W takiej samej konfiguracji robiłem w tamtym roku Lambica. Druga fermentacja zaczęła się 17.11.2013. Jest lekka błona na wierzchu choć widziałem na zdjęciach że zazwyczaj jest większa, może za mało im zostawiłem do jedzenia. Piwo stoi cały czas w jednym szklanym fermentorze. W czerwcu planuje całość zlać na truskawki. P.S. Popraw temat wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Z tego co czytałem to nie ma się co obawiać autolizy drożdży, bo martwe drożdże będą pełniły rolę pożywki dla dzikusów i bakterii. A wielkość błony to ponoć głównie kwestia dostępu tlenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Tak jak kolega Kosciak napisal - nie ma ryzyka autolizy , dzikie drozdze(bakterie nie) zywia sie umierajacymi saccharomyces. Ale jest inne ryzyko, ktorego doswiadczylem organoleptycznie - dostep tlenu powoduje kwasnienie cieczy i ryzyko wystapienia 'octu' (tak skonczylo sie u mnie). A tutaj dane dotyczace 'przepustowosci' tlenu we wzgledu na rodzaj pojemnika: Type Volume O2 / L / Year Glass Carboy w/ silicone stopper 5.3 17 Homebrew bucket 5.3 220 wynika z tego, ze przy okolo 20 litrach i uzyciu poprawnie zamknietego szklanego balonu natlenianie piwa jest umiarkowane. Natomiast skazane na niepowodzenie jest chyba trzymanie takiej samej cieczy w pojemniku plastykowym. Powyzsze dane pochodza z wykladu Vinnie Cilurzo z browaru Russian River (produkujacego miedzy innymi sour ales). Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Dlatego właśnie nie chciałem przelewać, coby nie utleniać i napowietrzać bo od tego się nie ucieknie.. Głupio by było po roku otworzyć i zastać ocet Z tego co czytałem to nie ma się co obawiać autolizy drożdży, bo martwe drożdże będą pełniły rolę pożywki dla dzikusów i bakterii. .I to mnie też przeraża, co też może powstać z przejedzenia 1cm drożdży przez dzikusy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Moze przyniesc bardziej intensywna prace brettanomyces, ktore pozywiaja sie saccharomyces. Nie martw sie, uzylem blenda wlp670 (brett+saccha), nie bylo zadnej autolizy, prawde mowiac aromaty byly cudne. Po prostu skwasnialo bo pol roku trzymalem w plastykowym pudle nie posiadajac wiedzy o szkodliwym wplywie tlenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Moje stoją w dwóch balonach, szklanych, bez pęknięć 15l - rozlane równo po 10,5-11l. Zostawiam miejsce na owoce Skoro radzicie zostawić, zostawię. W weekend przeniosę do piwnicy i niech stoi grzecznie w rogu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Powyzsze dane pochodza z wykladu Vinnie Cilurzo z browaru Russian River Masz może linka pod ręką? Chętnie bym poczytał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Umnie lambik stał rok w tym 6miesięcy na owocach. Autolizy ani śladu. Czysty lambik jeszcze stoi i czeka. Błony nie ruszaj tak ma być. tapniete z HTC Desire Z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Powyzsze dane pochodza z wykladu Vinnie Cilurzo z browaru Russian River Masz może linka pod ręką? Chętnie bym poczytał. Wpisz w google fraze: vinnie cilurzo sour powinienes miec prezentacje w powerpoincie jako pierwszy wynik wyszukiwania WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się