Grzdyl Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Witam, jakieś 2 miesiące temu uwarzyłem mojego pierwszego Pilznera z Browamatora, wszystko poszło ok fermentacja burzliwa 21 dni potem cicha 14, i nie wiem co sie stało czy mnie zamroczyło czy co hehe ale zabutelkowałem to piwko dodajac glukozy i odstawiłem od razu do piwniczki gdzie mam około 5 stopni Celcjusza..a miałem dopiero po nagazowaniu odstawić piwko do takiej temp by sobie leżało. Doszło do tego ze po miesiącu spędzonym w piwnicy piwo nie ma gazu..... co teraz mam robić by miec gaz??? odstawiłem piwko do temperatury około 15 stopni tam gdzie fermentowało , mam pytanko czy drożdże jeszcze żyja i ruszą czy juz lipa ????pozdrawiam, mam na koncie 18 warek a taki błąd nigdy mi sie nie zdarzyło nie miec gazu wiec pytam, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Ja bym wstrząsnął nie mieszał i postawił w temp pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Za zimno było. Zostaw spokojnie w 15°C i poczekaj kilka tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzdyl Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 aha czyli nic straconego juz siedzi mniej wiecej w 15 st wiec zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 aha czyli butelkami zamieszać i czekać Nieeee nie wolno mieszać butelkami !!! jak chcesz strzelające butelki to proszę bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 i nie zmieniaj tak avatarów bo czytam dwa razy to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 aha czyli butelkami zamieszać i czekać Nieeee nie wolno mieszać butelkami !!! jak chcesz strzelające butelki to proszę bardzo Dlaczego nie wolno podniesie drożdże wymiesza i w cieple zaczną pracować, przecież ilość cukru się nie zwiększy aby zrobiły się granaty, przynajmniej tak mi się wydaje jeśli się mylę to powiedz o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Zapytaj się kolegi Franc - przeczytał na jakimś blogu że w fazie re-fermentacji obracać butelkami aby sie lepiej nagazowało - kolega tak zrobi i...je-bu-dup ! Temat był kilka razy omawiany. Wyobraź sobie sytuacje : leżysz z wzdęciami i innymi problemami gastrycznymi w ciasnej kapsule i co chwila niewidzialna ręka obraca tę kapsułę - fajnie by ci było ? Piwo to nie szampan aby go obracać Edit - znalazłem http://www.piwo.org/topic/7557-wybuch/ poczytaj caly wątek. Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Piiwo w kturym niema gazu jak może się wzburzyć przez mieszanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 A może Ruskie ci odcieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzdyl Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Panowie dziękuje za informacje, wstawiłem dwie skrzynki do temp. około 15 stopni i czekam na rezultaty mam nadzieje że mój pilzner odzyska gaz hehe.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merowing Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Grzdyl , nie ma stresu. Ja z musu niejednokrotnie wstawiałem piwko bezpośrednio po zabutelkowaniu do temp. 9-11st. efekt był taki, że na nagazowanie trzeba było czekać 2-3 miesiące... ale plusem była zdecydowanie lepsza klarowność piwa. Także spokojnie, wszystko będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się