GB... Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Pamiętam fajne, przyjemne piwa z Browaru Belgia w Kielcach. Niestety po zlikwidowaniu browaru takich piw już nie było. Składnikiem w jakimś % mogła być kukurydza i wszyscy nazywali te piwa 'kukuryźniki' . Wykonałem takiego 'sikacza', słynnej 'Ceraty' w sklepie nie kupi się, jedynie podróbki domowe , totalna amatorszczyzna, wszystko na oko, recepturka . Jeśli macie doświadczenia z kukurydzą piszcie śmiało , piwo za jakiś czas powtórzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Przepis wyglada mi na typowe cream ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Przepis wyglada mi na typowe cream ale. A ja w tym bardziej widzę Lite American Lager, z dużym udziałem kukurydzy, na Californian Lagerach Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Przed warzeniem szukałem info o kukurydzy, płatkach, grysiku, na blogu Dori pytanie zadałem itd. Niechętnie używany dodatek, mało jest o nim. Makaron, u Ciebie jest ryż, faktycznie podobna recepturka, dopiero teraz przeczytałem. Za jakiś czas napiszę o tym kukuryźniku. Podczas zacierania czuć było chrupkami ale potem już normalny zapach piwnej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Ja robiłem mildy z udziałem mąki kukurydzianej, ok 10%. Przepis tu. Mąka bardzo ładnie się "rozpuszczała" w zacierze, zero gródek. Piwa wyszły bardzo dobre, ale w następnym razem zamienię kukurydzę na owies. Tak by sprawdzić i porównać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Tu robiliśmy http://www.piwo.org/topic/1432-anmar-nasz-browar-domowy/page__st__180#entry274232 fakt, że nie lekkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Szkoda, że nie ma w sieci 'clone browar Belgia' , smaków było co najmniej 10. Od najsłabszej ceraty po smakowe a na końcu wg mnie najlepsze 'mocne' , Palm też było fajne ale tylko na masowych imprezach , inwazja mocy czy promocja Belgii w różnych miejscach. Nieistotne tematy z przeszłości... Sikacz mój ma szansę na powtórkę, może przy następnym dodam odrobinę więcej chmielu i podniosę blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 http://www.domnarodowy.pl/aktualnosci/unikatowe-zawody-piwowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się