bulq Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Witam. Mam już na koncie kilka warek z koncentratów chmielonych. Teraz chciałbym zrobić warkę z koncentratu niechmielonego i samemu go sobie zachmielić. Jaki koncentrat i chmiel wybrać? Chciałbym otrzymać lekkie, orzeźwiające piwko na letnie wieczory, o smaku raczej standardowym, dopasowanym do gustów większości. Druga warka ma być trochę bardziej eksperymentalna. Co do chmielu to kompletnie nie wiem czym się kierować. Brać w szyszkach czy w granulkach? Jaki rodzaj itp? Czy to będzie dobry wybór: Coopers Jasny Ekstrakt 1,5 kg - LIGHT WES - Ekstrakt słodowy pszeniczny - puszka 1,7 kg Chmiel goryczkowy Marynka 100g - szyszka Chmiel aromatyczny lubelski 50g - szyszka Glukoza 2kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 ekstrakty jakiekolwiek ,najtańsze WES i wcale nie najgorsze do pierwszego piwa Saaz ,EKG na drugie coś może z USA lub NZ raczej granulaty te składniki co podałeś to na dwie warki? po puszce ekstraktu i po 1kg glukozy? z glukozy bym raczej zrezygnował,bo na tych chmielach i 1kg glukozy bardzo przeciętne piwo wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radegast Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Ja bym polecił ekstrakt z Bruntala np. http://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slodowy-jasny-bruntal-17kg-p-425.html Może to przypadek, ale jakoś mi bardziej pasowało na nim piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Ja bym polecił ekstrakt z Bruntala np. http://www.homebrewi...17kg-p-425.html Może to przypadek, ale jakoś mi bardziej pasowało na nim piwo. Od którego wspomnianego wcześniej wesa lepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 WES ma swój charakterystyczny smak,Bruntal go nie posiada już ,trudno powiedzieć czy jest lepszy,na pewno nie warto wydawać kasy na "kupersa" Bogi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 WES ma swój charakterystyczny smak,Bruntal go nie posiada już ,trudno powiedzieć czy jest lepszy,na pewno nie warto wydawać kasy na "kupersa" O widzisz, a już myślałem że coś zepsułem przy tym WESIE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) Jeśli chodzi o ekstrakty, to kup ten tańszy. I WES i Bruntal będą OK. Ja kupowałem takie wiaderko w hurtowni http://sklep.wes.pl/...d=produkt&id=89 , za 3/4 ceny. Opcja 25L wychodzi jeszcze korzystniej, ale być może aż tyle nie potrzebujesz . Chmielenie możesz podpatrzyć w gotowych zestawach surowców lub recepturach z wiki, czy zapiskach. W tym wypadku nie ma znaczenia, czy brzeczka jest z zacierania, czy z ekstraktów. Schemat chmielenia pozostanie ten sam. Ja bym przyjął zasadę, że ekstrakt jasny = słód pilzneński, a pozostałe słody zastąpił odpowiednikami WESa, bursztynowym, ciemnym, barwiącym i pszenicznym. Przy odrobinie kreatywności da się odwzorować większość receptur ze słodów w formie ekstraktowej. Na forum HomeBrewTalk, w dziale z recepturami, sporo z nich ma swoje wersje All Grain i Extract. Myślę, że tam także mógłbyś coś ciekawego znaleźć. Jeszcze inną opcją będzie użycie ekstraktu jasnego i mini zacierania (mini-mash) słodów dodatkowych. Wydaje mi się to chyba najciekawszą z opcji. Bawiłem się w to chwilę, w razie zainteresowania możemy o tym pogadać . Jeśli chodzi o receptury na początek, to polecam Full Aroma Hops i jakieś American Pale Ale, np. to http://www.piwo.org/...obys-house-ale/ . Do tego drugiego mógłbyś dokupić esktrakt bursztynowy WES. Robiłem takie piwko kumplowi, wyszło całkiem niezgorsze . Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Teraz chciałbym zrobić warkę z koncentratu niechmielonego i samemu go sobie zachmielić. W załączeniu gotowe receptury wygrzebane na tym forum. Co do przepisów z Browamatora, to zamiast ekstraktów Bulldoga, śmiało możesz użyć WES, Bruntala lub Gozdawy. receptury z ekstraktów.pdf Przepisy.doc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 lub Gozdawy O właśnie, zapomniałem o Gozdawie. Wg. mnie warto wspierać rodzimy przemysł i kupić albo Gozdawę albo WESa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulq Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) te składniki co podałeś to na dwie warki? po puszce ekstraktu i po 1kg glukozy?z glukozy bym raczej zrezygnował,bo na tych chmielach i 1kg glukozy bardzo przeciętne piwo wyjdzie Lepiej wziąć 2 puszki ekstraktu i nie dodawać już glukozy? W gotowych recepturach używane są głównie chmiele: Chmiel goryczkowy Marynka i Chmiel aromatyczny Lubelski. Które będa najlepsze do mojego piwka o którym pisałem na początku i ile trgo potrzbuje w koncentracie? Może rzeczywiście wziąć Saaz i EKG? W jakich ilościach na jedną warkę? Jakie wybrać do tego drożdże? Dodawane są do puszek z ekstraktem? Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez bulq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Może po prostu kup gotowy zestaw z instrukcją? http://www.homebrewing.pl/zestawy-surowcow-na-bazie-ekstraktow-c-45_46.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Dodawane są do puszek z ekstraktem? do ekstraktów nie dają ,do brewkitów ,czyli ekstraktów ale chmielonych już EKG w połączeniu z Fugglesem fajny efekt daje ,nie są drogie ,a na pewno przydadzą się więc brał bym po 100g i marynke albo targeta na goryczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Tych do brewkitów dodawanych lepiej nie używać, lepiej jakieś dedykowane do stylu jaki chce się uzyskać, albo jakieś US-05, S-33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Mogą być te chmiele, które proponujesz. Możesz także użyć fajnego połączenia naszych rodzimych gatunków, czyli Iunga z Sybillą. Będziesz miał przyjemną goryczkę z miłym aromatem . Moja polska IPA, która powstała w oparciu o ten duet, to jak do tej pory jedno z trzech moich najlepszych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Mi piwo najbardziej smakowało na Bruntalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 No dobra, jest jeszcze opcja testowana przez Dori: http://blog.homebrewing.pl/?p=386 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulq Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) Trochę dużo propozycji i mam lekki zamęt. Co sądzicie o tym przepisie na pierwsze raz? Jak można go lekko przekształcić żeby odpowiadał moim wymaganiom? Chciałbym otrzymać lekkie, orzeźwiające piwko na letnie wieczory, o smaku raczej standardowym, dopasowanym do gustów większości. Prosiłbym o ewentualne bardzo konkretne propozycje. Ile czego wymienić na ile czego Piwo Pils Ekstrakt słodowy WES jasny 1,7kg Ekstrakt słodowy WES jasny 1,2kg Chmiel goryczkowy Marynka 20g Chmiel aromatyczny Lubelski 60g Drożdże górnej fermentacji Safale S-04 Zagotować wodę z ekstraktem i chmielić w woreczkach: 20g goryczkowego + 40g aromatycznego gotować 30-45min, 5 min. przed końcem dodać chmiel aromatyczny 20g. Do rozlewania przystępujemy przy 3°Blg. Dodajemy 120g glukozy na 20 litrów piwa. Brzeczka 11°Blg (ok. 20l.) Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez bulq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Do rozlewania przystępujemy przy 3°Blg Nie! Do rozlewania przystępujemy gdy fermentacja się zakończy. To że ty sobie założysz jakiś określony ekstrakt końcowy nie znaczy, że drożdże będą tego samego zdania A co do chmielenia: na goryczkę standardowo chmieli się 60'; no i ja bym raczej sypnął po 20g Marynki i Lubelskiego na rogyczkę, 20g na 15' i 20g na 5' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) Rzuć okiem na moją propozycję: http://www.piwo.org/topic/12946-piwo-typu-ale-przepis-na-10-litrow-z-ekstraktow/#entry262777 . Zrób coś takiego, nie będziesz zawiedziony. Sybilla dalej jest w promocji. Na goryczkę, jak bardzo chcesz, możesz dać Marynkę albo Iungę, przeliczając z proporcji ilość. Za pierwszym razem skup się na sterylności i zapewnieniu drożdżom poprawnych warunków pracy. Wtedy na pewno wyjdzie Ci niezłe piwo, bez znaczenia czy dasz 5 gr. mniej czy więcej, w 8 czy 4 minucie . Rozlewaj jak BLG przestanie spadać, nie wcześniej. Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekfilon Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Chciałbym się podłączyć do tematu, bo planuję zrobić piwo z ekstraktów i zainteresowałem się pomysłem połączenia ekstraktu pilzeńskiego z pszenicznym, obydwu z Bruntala, po jednym opakowaniu. Ponieważ udział ekstraktu pszenicznego w opakowaniu jest 56% to w całości wypadnie 28%. Całość planowałem delikatnie chmielić na goryczkę,jakim chmielem to bym jeszcze zdecydował i na aromat na pewno lubelskim. Piwo lekkie, 11-12 blg. Drożdże S-33. Jakiego efektu mogę oczekiwać, jak myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek80 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Czy tani ekstrakt słodowy z allegro Barley za 16zl jest coś warty ? Chodzi mi czy jest różnica w jakości względem tych droższych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 5 minut temu, krzysiek80 napisał: Czy tani ekstrakt słodowy z allegro Barley za 16zl jest coś warty ? Chodzi mi czy jest różnica w jakości względem tych droższych ? 16 zł to za ile kg? ps daj linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek80 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 https://allegro.pl/oferta/ekstrakt-slodowy-malt-jasny-jeczmienny-brewkit-7036606397?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 W sklepach piwowarskich może i ciut drożej ale wszystko w jednym miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 W dniu 4.01.2020 o 20:02, krzysiek80 napisał: https://allegro.pl/oferta/ekstrakt-slodowy-malt-jasny-jeczmienny-brewkit-7036606397?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Nie widzę niestety producenta. Ja bym nie ryzykował. Cena też nie jakaś rewelacyjna bo to tylko 1,2kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się