coder Opublikowano 13 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Poproszono mnie, żebym napisał co wiem o przygotowywaniu próbek zapachowych do rozpoznawania wad piwa, więc przepiszę co napisano w Radical Brewing; to niepełna lista zapachów i czasem zawiera materiały dostepne tylko w USA, ale potraktujmy jako punkt wyjścia: aldehyd octowy - "zielone jabłuszko", niedokończona fermentacja : cukierek Jolly Rancher ropuszczony w piwie octowy (infekcja) - 2-3 łyżeczki octu do kufla piwa serowy (utleniony chmiel) - powąchać ser limburger chlorofenol - zanieczyszczenie wybielinką, "apteka" - powąchać stary plaster - przylepiec diacetyl - użyć maślany zapach do ciasta, 1-4 krople do kufla DMS - dodać troche soku z puszki kukurydzy do kufla utlenienie - kupić najstarsze piwo koncernowe w brązowej butelce jakie znajdziemy na półce w supermarkecie kozi pot (infekcja) - brak substytutu fenolowy - rózne rodzaje - powąchać kabel elektryczny; miód rozcieńczony 1:4 wodą; goździki skunksowy - postawić lager w zielonej butelce na godzinkę w pełnym słońcu rozpuszczalnikowy (fuzle, estry robione w wysokiej temp) - kilka kropli zmywacza do paznokci do kufla bart3q, korzen16 i allievo 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gniady Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Urlop, urlop, dopiero zauważyłem, że to napisałeś. Dzięki bardzo Coder. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Wow, świetna, prosta instrukcja, i na pewno dużo tańsza od profesjonalnych próbek zapachowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 I wszystko stało się jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się