Bergie Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Mam warkę ESB, która w trakcie fermentacji i po zabutelkowaniu (ok. 2 tygodnie temu) przebywała cały czas w przedziale temperaturowym ok. 20-23°C (wiadra i butelki zabezpieczone przed światłem słonecznym oczywiście). Wiosna się rozkręca i już widzę, że będzie trudniej mi zapewnić w mieszkaniu dopuszczalne górne temperatury dla piwa. Z braku innej możliwości zaczęłam się zastanawiać nad przeniesieniem butelek do piwnicy, gdzie temperatury są w przedziale ok. 15-17°C. Przenieść już teraz czy poczekać? Niby oba miejsca mieszczą się w randze dla użytych drożdży, ale mam wątpliwości. Dodam, że warka wyszła dość treściwa jak na styl - 15°Blg, które spadało dość niemrawo, ostatecznie za cholerę nie zeszło poniżej 5, szczerze mówiąc już się trochę boję i nie chciałabym dodatkowych problemów na etapie refermentacji/leżakowania. Robenhark 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Podejrzewam że już po tygodniu było odpowiednio nagazowane, tak więc przeniósłbym do piwnicy, a na następny raz zaczynaj butelkowanie od 0,5L PETa to będziesz miał wskaźnik nagazowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bergie Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Dzięki! Na razie mam szkła na jeszcze kilka warek, jak się pokończy to pomyślę o PETach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 (edytowane) Dzięki! Na razie mam szkła na jeszcze kilka warek, jak się pokończy to pomyślę o PETach Jaras miał na myśli napełnienie jednej, czy dwóch 0,5L Pet'ów przy każdej warce, jako butelek kontrolnych poziomu nagazowania. Edytowane 2 Maja 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 No chyba że kolega taki kozak, że szkło mięknie pod palcami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bergie Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 (edytowane) Koleżanka Szklanka Poszło do piwnicy. O PETach szczerze mówiąc myślałam w dalszej kolejności, raczej na potrzeby przenoszenia/przewożenia/wynoszenia z chałupy większej niż 1 litr objętości piwa niż wskaźnika nagazowania, ale dzięki bardzo za wskazówkę. Na razie pół piwnicy zawalone szkłem Edytowane 2 Maja 2014 przez Bergie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Na razie pół piwnicy zawalone szkłem Jeżeli pełnym, to pozazdrościć, jeżeli pustym, to cza napełniać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Do takich piwnicznych klimatów 15-17 można od razu butelki zanosić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Do takich piwnicznych klimatów 15-17 można od razu butelki zanosić. Ja się zastanawiam czy na potrzeby leżakowania nie przystosować nieużywanego kanału warsztatowego trzasnę trochę glazury, terakoty, wstawię regał i można ustawiać dostępu światła brak - bo non stop przykryte, a i temperatura powinna być zdecydowanie niższa niż nad poziomem gruntu - dziura cegłami omurowana i to wszystko - tylko jak wody gruntowe podejdą to może być niewesoło Bergie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Niby oba miejsca mieszczą się w randze dla użytych drożdży, ale mam wątpliwości. Dodam, że warka wyszła dość treściwa jak na styl - 15°Blg, które spadało dość niemrawo, ostatecznie za cholerę nie zeszło poniżej 5, szczerze mówiąc już się trochę boję i nie chciałabym dodatkowych problemów na etapie refermentacji/leżakowania. Jak ekstrakt jest stabilny to na 99% dofermentowało. 5* przy 15°Blg to nie tragedia, browar to nie apteka. I witamy na forum nową piwowarkę Bergie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bergie Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Jak ekstrakt jest stabilny to na 99% dofermentowało. 5* przy 15°Blg to nie tragedia, browar to nie apteka. I witamy na forum nową piwowarkę A, dziękuję, witałam się ogólnie w odpowiednim wątku na początku nowego albo jeszcze w starym roku Cezary, z kanałem piękny pomysł - kreatywność nie zna granic, sky is the limit! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się