lgorek Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Witam, Nie widziałem podobnego tematu na temat chłodnicy typu wasp dlatego założyłem nowy. Mam już kupioną rurkę karbowaną DN10 (średnica zewnętrzna 13mm, wewnętrzna 10mm). Miałem jutro wyginać na garczku 250mm, aby mieć tradycyjną. Jednak przez przypadek wyszukałem chłodnice typu wasp, czyli tak troszkę przeplatana chłodnica. Czy ktoś ma chłodnice wykonaną w ten sposób jeżeli tak to czy widać różnice w chłodzeniu. Bo jak już mam wyginać to zrobić to tak aby później nie bawić się od nowa. Materiału mam 12m jak wyżej napisałem DN10, myślałęm aby zrobić jak na obrazku poniżej. Czyli taki zawijas i poziom niżej za każdym razem ? Z moich obliczeń wychodzi że na jeden poziom potrzeba 150cm, przez co wystarczy mi na około 7 takich poziomów oraz wyprowadzenie czy to wystarczy ?. Obecnie mam garczek około 25litrów, średnica 36cm i wysokość 26cm, jednak chciałbym go zmienić na 40litrowy o wymiarach odpowiednio 40cm i 33cm. W jednym i drugim brzeczki było by około 20cm. W tradycyjnej chciałem zrobić około 12 zwoji o średnicy 250mm. Co o tym sądzicie ?? Gotowe już chłodnice: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 (edytowane) Moje zdanie jest takie, że za dużo roboty, za mało korzyści. Większość osób, jeżeli nie wszystkie, korzystających z "zanurzeniówek", ma je wykonane na okręgu lub prostokątne i są z nich zadowolone. Takich jak na załącznikach to raczej nie wykonasz, a bawienie się w skomplikowane kształty, wg mnie powoduje więcej kłopotów niż korzyści. PS. jeszcze jedno, Ci którzy robili swoje chłodnice z karbowanej, pisali że nie jest to materiał łatwy do kształtowania Edytowane 4 Maja 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Mycie takich zawijasów to dopiero byłaby katorga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się