ras13 Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) Witajcie. Jutro zacieram piątą warkę tym razem American Amber Ale. Proszę o jakieś podpowiedzi co do chmielenia: 26 litrów docelowo, IBU 30, Ekstrakt 13,1 obliczane w brewtarget Pale Ale- strzegom- 5kg Monachijski II - strzegom- 1kg Karmelowy 150- strzegom- 0,5kg Końcówki, które zamierzam wykorzystać Carapils- 150g Pszeniczny - strzegom-100g Czekoladowy 1200 - strzegom- 50g (korekta barwy) Drożdże US-05 Zacieranie 68 stopni 60min Do wyboru mam następujące chmiele: chinook, cascade,vic secret, magnum, perle, marynka,lubelski, willamette Chcę Chmielić tak: Chinook- 20g - 60min Cascade 25g-20min(myślałem o willamette by tu dać) Vic secret-25g-1min Czekam na jakieś ciekawe opinie. Edytowane 8 Maja 2014 przez ras1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Nie lepiej wykorzystać magnum(zależy ile tego masz) na goryczkę a chinooka z cascade przesunąć na aromat(rezygnując z vic secret)? Zacierać planujesz z całym zasypem czy czekoladowy na mashout/filtrację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Zacierać całym zasypem planuje, możliwe będą delikatne posmaki czekoladowe, ale to mieści się w stylu. Można na goryczkę dać i magnum ale chinooka mam dużo więcej Co do aromatu to chciałbym wypróbować vic secreta, niby na aromat jest kozacki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Monachijski w takiej ilość wniesie dużo chlebowych aromatów, jeśli taki zamiar to okej. W przeciwnym razie polecam zamienić go na wersję I lub też zmniejszyć wersję II o przynajmniej 200-300g. 50g raczej nie da żadnych posmaków poza zmianą koloru. Co do chmielenia uważam, że generalnie jest ok. Ewentualnie na smak możesz dać Willamette a Cascade i Vic całość w aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Monachijski w takiej ilość wniesie dużo chlebowych aromatów Robiłem Alta na 85% Monachijskiego ze Strzegomia i ledwo było to czuć, fakt że robiłem to na Monachijskim I. Po zrobieniu Alta na takim samym zasypie, ale przy użyciu Monachijskiego I z Litovel'a, miałem wrażenie, że piję chleb w płynie. Ten armat utrzymał się do końca, chociaż z czasem piwo się ułożyło; a może to ja się przyzwyczaiłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) Oczywiście miałem na myśli w stosunku do tego stylu. Do AAA dałem około 18% zasypu Monachijskiego I Strzegom i ciut tego było za dużo. Edytowane 8 Maja 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) Oczywiście miałem na myśli w stosunku do tego stylu. Oczywiście - pisałem o swoich wrażeniach związanych z Monachijskim I ze Strzegomia - wniósł niewiele w porównaniu z Litovel'em AAA jest jeszcze przede mną Edytowane 8 Maja 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 W takim razie zamieniam Monachijski z II na I (będzie tego 15%) i 75g czekoladowego, co do chmielenia coś takiego: Chinook - 25g- 60min cascade -25g-15min cascade, vic secret po 15g każdy po wyłączeniu palnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) Oczywiście ... Oczywiście Litovel to już inna bajka. Edytowane 8 Maja 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Z vic nie będę się upierał, dziś chmielę sam nim single hopa, nie znam na własnej skórze tego chmielu dla tego zaproponowałem obydwa amerykańce na aromat, pomyśl jeszcze nad propozycją wiliamette na smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) pomyłka nie tu napisałem Edytowane 6 Listopada 2014 przez ras1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się