Skocz do zawartości

American Amber Ale sprawdzenie receptury


ras13

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Jutro zacieram piątą warkę tym razem American Amber Ale.

Proszę o jakieś podpowiedzi co do chmielenia:

 

26 litrów docelowo, IBU 30, Ekstrakt 13,1 obliczane w brewtarget

Pale Ale- strzegom- 5kg

Monachijski II - strzegom- 1kg

Karmelowy 150- strzegom- 0,5kg

Końcówki, które zamierzam wykorzystać

Carapils- 150g

Pszeniczny - strzegom-100g

Czekoladowy 1200 - strzegom- 50g (korekta barwy)

 

Drożdże US-05

 

Zacieranie 68 stopni 60min

 

 

 

Do wyboru mam następujące chmiele:

chinook, cascade,vic secret, magnum, perle, marynka,lubelski, willamette

 

Chcę Chmielić tak:

Chinook- 20g - 60min

Cascade 25g-20min(myślałem o willamette by tu dać)

Vic secret-25g-1min

 

Czekam na jakieś ciekawe opinie.

Edytowane przez ras1313
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacierać całym zasypem planuje, możliwe będą delikatne posmaki czekoladowe, ale to mieści się w stylu. Można na goryczkę dać i magnum ale chinooka mam dużo więcej ;)

Co do aromatu to chciałbym wypróbować vic secreta, niby na aromat jest kozacki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Monachijski w takiej ilość wniesie dużo chlebowych aromatów, jeśli taki zamiar to okej. W przeciwnym razie polecam zamienić go na wersję I lub też zmniejszyć wersję II o przynajmniej 200-300g. 50g raczej nie da żadnych posmaków poza zmianą koloru.

 

Co do chmielenia uważam, że generalnie jest ok. Ewentualnie na smak możesz dać Willamette a Cascade i Vic całość w aromat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Monachijski w takiej ilość wniesie dużo chlebowych aromatów

Robiłem Alta na 85% Monachijskiego ze Strzegomia i ledwo było to czuć, fakt że robiłem to na Monachijskim I. Po zrobieniu Alta na takim samym zasypie, ale przy użyciu Monachijskiego I z Litovel'a, miałem wrażenie, że piję chleb w płynie. Ten armat utrzymał się do końca, chociaż z czasem piwo się ułożyło; a może to ja się przyzwyczaiłem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście miałem na myśli w stosunku do tego stylu.

Oczywiście - pisałem o swoich wrażeniach związanych z Monachijskim I ze Strzegomia - wniósł niewiele w porównaniu z Litovel'em

AAA jest jeszcze przede mną ;)

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W takim razie zamieniam Monachijski z II na I (będzie tego 15%) i 75g czekoladowego, co do chmielenia coś takiego:

Chinook - 25g- 60min

cascade -25g-15min

cascade, vic secret po 15g każdy po wyłączeniu palnika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.