Cezary Daniluk Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Heja. Wczoraj popróbowałem swojego trzeciego i ostatniego brewkita, Gozdawa weizenbock. Smakuje ok, jednakże po wypiciu pozostaje posmak żelaza, czym to może być spowodowane ? dzukekidzuki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 czym to może być spowodowane ? Najprawdopodobniej puszką, w której był przechowywany ekstrakt, chyba że to nie jony żelaza, a zapach pochodzi od chmielu (też jest to możliwe).Zrób test na skórze dłoni i będziesz wiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 jest jeszcze inna możliwość: woda. Mialem podobny przypadek i po wyeliminowaniu innych przyczyn została woda. Na szczęście z czasem to sie ulozylo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 9 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 U mnie raczej woda odpada, warzyłem inne warki, zacierałem - na kranówce i nie mam takich wodotrysków smakuje jak jakieś piwo które piłem kiedyś i po przełknięciu również pozostawiało metaliczny (żelazny) posmak w "paszczy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 (edytowane) U mnie metalicznie "trącała" przejściówka w ocynku, którą miałem połączony filtrator ze sraczrurki z kranikiem - po pierwszej zacieranej warce pojawiła się nawet rdza w środku przejściówki, na gwincie. Nie muszę chyba mówić, że od razu wyleciała z zestawu i została zastąpiona taką chromowaną.... która kosztowała więcej, niż sraczrurka de facto :F Edytowane 9 Maja 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 9 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 w zestawie dostałem tą złączkę chromowaną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 u mnie to był pojedynczy przypadek. Może tak jak ja trafiles na gorszą wodę, np po jakieś przerwie konserwacyjnej lub awarii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Nie znalazłem odpowiedniejszego tematu , więc wrzucam tutaj zapytanie żeby nie tworzyć niepotrzebnie nowego. Tutaj nie chodzi o brewkit , tylko o normalnie zacierane piwo. Trafił mi się dziwny przypadek i nie wiem o co chodzi. W jednym z moich piw pojawił się wyraźny metaliczny aromat i smak. Dokładnie chodzi o tą recepturę O dziwo wcześniej tego nie czułem . Pojawiło się to w kilkunastu ostatnich butelkach. Dziś otworzyłem ostatnią z tej warki , ale wada jest ewidentna. Czuć to zarówno w zapachu , smaku jak i przy teście na skórze. Czy może być jakikolwiek inny powód pojawienia się tej wady w piwie , niż sprzęt ? Dodam , że w żadnym innym moim piwie nie stwierdziłem tej wady , a na żelazo jestem wyczulony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się