jareczek85 Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Witam, Kupiłem drożdże WHITE LABS WLP029 GERMAN/KOLSCH ALE Niestety tylko jedną fiolkę, zrobiłem starter dodałem w temp 21 st Piwo nie wystartowało - brak piany Zrobiłem 90 litrów w domu przeczytałem że jedna fiolka jest na 5 galonów czyli około 20 litrów. Ktoś może ma doświadczenie czy muszę pilnie dokupić następne fiolki czy fermentacja ruszy ale z dniowym opóźnieniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Podaj jaka była gęstość początkowa i jak przygotowałeś starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek85 Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 13 blg do około pół litra schłodzonej do 21 stopni brzeczki dodałem zawartość rozmieszanej fiolki starter dodałem po 5 godzinach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) do około pół litra schłodzonej do 21 stopni brzeczki dodałem zawartość rozmieszanej fiolki Za mało - w takiej ilości na pewno nie uzyskałeś wystarczającej ilości żywych komórek potrzebnych do 90L (objętość na startera na mieszadle to takiej ilości powinna wynosić, wg mnie, ok. 3-4 L; bez mieszadła to nawet nie liczyłem) Pozostaje Ci czekać i liczyć, że ruszy. Jeżeli masz możliwość dolania tych samych drożdży to jak najbardziej w domu przeczytałem że jedna fiolka jest na 5 galonów czyli około 20 litrów. Coś z tymi galonami lub litrami jest nie tak. PS starter dodałem po 5 godzinach Za szybko Edytowane 11 Maja 2014 przez korzen16 jareczek85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) Ekspertem nie jestem ale wydaje mi się że starter zbyt mały oraz za krótko robiony jak na 90 litrów. Kalkulator pokazuje że powinieneś dać 4 fiolki przy świeżych drożdżach (dałem datę produkcji na maj) lub 6 litrowy starter (potrząsanie bez mieszadła) http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Edit: spóźniłem się z odpowiedzią, korzeń16 był szybszy co do galonów to: 5 US gallons = 18.92 liters http://www.gallonstoliters.com/index.php?q=5&from=us&to=lit&result= Edytowane 11 Maja 2014 przez 05paw jareczek85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Coś z tymi galonami lub litrami jest nie tak. Mi się coś pochrzaniło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek85 Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Pozostaje mi 3mać kciuki i jak nie ruszy do jutra to kupię i doleję drożdże. Jeżeli fermentacja ruszy na mniejszej ilości to czy odbije się to na piwie ? (aromat, smak,...) Dzięki za kalkulator, będę mądrzejszy na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) Jeżeli fermentacja ruszy na mniejszej ilości to czy odbije się to na piwie ? (aromat, smak,...) Kiedyś popełniłem podobny błąd (nie zrobiłem startera ze starego propadatora) - ruszyły ze spóźnieniem (chyba ze dwie doby), ale piwko wyszło OK Poczytaj o underpitching'u Edytowane 11 Maja 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek85 Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Od dodania minęło 20 godzin więc wygląda że jeszcze mogą zacząć pracować Zdam relację wieczorem. Dziękuje za pomoc i słowo otuchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek85 Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Pojawiła się pianka więc wygląda, że wszystko jest w porządku :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 miszczem nie jestem ale wydaje mi się że nie jest w porządku ,jak byś dał tą fiolkę na 900L też by coś fermentowało ,ba czasem jak by nie dał też może zaczęć ,myślę że ilość drożdży jest stanowczo za mała na przeprowadzenie poprawnej fermentacji i może to być wyczuwalne w smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek85 Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 litrów tylko 90 wyszło a nie 900 a szkoda Jak już fermentacja ruszyła to nie wiem czy jest sens dodawać ?! Człowiek uczy się na swoich błędach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Koledze Gawon chodziło o to że zbyt mała ilość drożdży, może przyczynić się do źle przeprowadzonej fermentacji, mogą wtedy powstać różne nie pożądane substancje (wynikające z stresowej pracy drożdży) takie jak rozpuszczalnik, aldehyd octowy (zielone jabłko, farba) oraz wiele wiele innych. Doradzam dokładnie przeczytać artykuł na wiki http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki rozjaśni ci on sprawę dlaczego zbyt mała ilość drożdży jest zła. Od siebie dodam, że ważna jest odpowiednia ich ilość, z tego powodu, że drożdże muszą jako pierwsze zdominować środowisko jakim jest brzeczka, nie jest ona sterylnie czysta, może zawierać różne bakterie, których rozwój hamują drożdże i nie pozwalają im się rozwinąć. Zbyt mała ilość drożdży i późne ich dodanie może też prowadzić do infekcji. Nie ma co martwić się na zapas, tak się zapytam pierwszy raz warzyłeś 90 litrów piwa? Bo widzę że parę warek masz na koncie, a prawidłowa ilość drożdży do objętości brzeczki to dość podstawowa sprawa przy udanych piwach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek85 Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Będąc na studiach uwarzyłem 15 dwudziesto litrowych warek. Po kilku latach wracam z powrotem do biznesu Zbudowałem swoją instalację. myślę że maksymalnie jestem na niej uwarzyć 1 hektolitr. Co do drożdży to przy pierwszej warce obliczyłem ile mam ich zadawać, problem w tym że ostatnio sprzedawca namówił mnie na ciekłe. Powiedziałem mu że robię 80 litrów, ale się trochę rozgadał spytałem jeszcze o coś i dał mi jedną fiolkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się