takijiro Opublikowano 14 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 2112 - California Lager? Particularly suited for producing 19th century-style West Coast beers. Retains lager characteristics at temperatures up to 65° F, (18° C) and produces malty, brilliantly clear beers. This strain is not recommended for cold temperature fermentation. Origin: Flocculation: high Attenuation: 67-71% Temperature Range: 58-68° F (14-20° C) Alcohol Tolerance: approximately 9% ABV Styles: Baltic Porter California Common Beer Christmas/Winter Specialty Spiced Beer Cream Ale Other Smoked Beer Premium American Lager Spice, Herb, or Vegetable Beer Specjalnie dopasowany do produkcji piw w stylu dziewiętnastowiecznego Zachodniego Wybrzeża (:?). Zachowuje cechy lagera w temperaturach do 65° F, (18° C) i daje słodowe, jasno sklarowane piwa. Szczep nie jest polecany do fermentacji w niskich temperaturach. Pochodzenie: Flokulacja: wysoka Odfermentowanie: 67%-71% Zakres temperatur: 58-68 F, 14-20 C Tolerancja na alkohol: około 9% Style: Baltic Porter California Common Beer Christmas/Winter Specialty Spiced Beer Cream Ale Other Smoked Beer Premium American Lager Spice, Herb, or Vegetable Beer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Witam. Właśnie jestem po dwóch warkach fermentowanych na tych drożdżach. Fermentowałem tem. ~15°C. Warki po ok. 3 tygodniach są przefermentowane i pięknie sklarowane. Osad na dnie fermentatora jest bardzo zbity. Co do smaku nie jestem w stanie się jeszcze wypowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Witam.Właśnie jestem po dwóch warkach fermentowanych na tych drożdżach. Fermentowałem tem. ~15°C. Warki po ok. 3 tygodniach są przefermentowane i pięknie sklarowane. Osad na dnie fermentatora jest bardzo zbity. Co do smaku nie jestem w stanie się jeszcze wypowiedzieć. Czy masz juz jakieś wnioski dotyczące tych drożdży, nie wiem jaką opcje wybrać, zgniatać propagator, czy niech jeszcze sobie poleży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Cześć Czy masz juz jakieś wnioski dotyczące tych drożdży, nie wiem jaką opcje wybrać, zgniatać propagator, czy niech jeszcze sobie poleży. Na tych drożdżach można zrobić czyste w smaku piwa. Wydaje mi się że daję lekko słodowy posmak. Na 100% do nich jeszcze wrócę. Co chcesz na nich warzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 ja także, dzięki uprzejmości Bieloka mam doświadczenia z tymi drożdżami. jak na razie widzę same zalety. uniwersalnośc postawiłem lagerka na nich oraz cream ale i piwa wyszły przednie. Kumpel postawił na nich portera bałtyckiego w 16 st C. jeszcze nie próbowany więc nie wiadomo co i jak. reasumując drożdzaki fajne, szybko fermentują i dobrze flokulują. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Dzięki za odpowiedzi, propagator zgnieciony. Nie mam pomysłu co uwarzyć , z pewnością będzie to coś lekkiego, ale mam czas na zastanowienie bo drożdże przeterminowane, ich puchnięcie i starter to potrwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Cześć ...., ale mam czas na zastanowienie bo drożdże przeterminowane, ich puchnięcie i starter to potrwa. Moje też były przeterminowne, spuchły w 3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiluśMax Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Ja tez sie zastanawiam czy zgiesc propagator chcialem zrobic Lagera mam temp. w piwnicy 17-18C interesuje mnie to czy beda odczuwalne posmaki Lagerowe w tych temperaturach mysle ze powinno sie udac gdyz nie przekrocze zakresu temperatur 14-20C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 A co to takiego posmaki lagerowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Cześć Moim zdaniem na tych drożdżach da się zrobić czyste smakowo piwo - używałem ich jakąś chwilę i gdyby nie moje niedbalstwo (zakaziłem gestwę) to używałbym ich dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Nie wiem od czego to wyszło, ale zauważyłem coś dziwnego na moim pierwszym piwie na tych drożdżach... Na powierzchni fermentującego piwa utworzyła się twarda skorupa "czegoś", co wyglądało jak zaschnięta mąka, ale koloru jasnobrązowego. Trochę tego złapałem przy przelewaniu na cichą i kawałki tej skorupy przetrwały 2 tygodnie w stanie nienaruszonym, w większości opadły na dno, jednak trochę fruwało sobie zawieszone w piwie i po jego powierzchni. Po zabutelkowaniu opadły na dno wraz z osadem. Zapach, smak i wygląd nie wskazują na infekcję, chociaż oczywiście nie wykluczam. Dziś będę przelewał na cichą moje drugie piwo na tych drożdżach, to zobaczę co z nim. A generalnie piwo wyszło tak klarowne, jak jeszcze nigdy nie widziałem. Po 8 godzinach od zabutelkowania jest przezroczyste jak szkło! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Cześć W moich warkach na tych drożdżach nie zanotowałem żadnego osadu na wierzchu warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Brzeczka do fermentacji poszła dość mętna, więc może to siakieś mączne osady się zebrały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Następne piwo odfermentowane tymi samymi drożdżami wygląda już normalnie, więc to pewnie jednorazowy wybryk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Następne piwo odfermentowane tymi samymi drożdżami wygląda już normalnie, więc to pewnie jednorazowy wybryk. A może to nie była wina drożdy, a powiedzmy dużej ilości osadów chmielowych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Pierwszy raz coś takiego widziałem, więc strzelam na ślepo. Osady chmielowe to są... no właśnie, osady. Osadzają się na dnie. A to było zaschniętą skorupą na powierzchni. Wyglądało jak... dno wyschniętego jeziora w Afryce? Zaschnięty muł. HGW co to było. Szkoda że nie strzeliłem foty, poczekam na następny taki wybryk natury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Kolejne obserwacje - są to drożdże pyliste, więc na powtórne sklarowanie się piwa po refermentacji trzeba sporo poczekać. Po 6 tygodniach drożdże w najlepsze siedzą sobie na ściankach butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Kolejna obserwacja - pomimo utrzymania temperatury w rozsądnym zakresie (15-16°C) wyczuwalna jest owocowość w zapachu, podobnie jak przy fermentacji górniakami. Dysonans poznawczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Czy te drożdże nadałyby się na koźlaka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Nadałyby się, ale koźlak wyjdzie z tego "parowy". Owocowy, estrowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Dzięki. W takim razie jeszcze się wstrzymam trochę z zakupem tych drożdży i dopiero jak będę miał na stanie wszystkie surowce to coś zakupię. Polecasz może jakieś drożdże do uwarzenia najpierw lagera, później koźlaka, a później to nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Należę do sekty miłośników Wyeast Munich Lager. qbsu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Miałem super koźlaki na 2206 Bavarian Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Właśnie zainspirowanym Twoim tematem o koźlakach postanowiłem coś takiego uwarzyć A pytałem o te drożdże bo akurat w browamatorze są w promocji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Dziwne drożdże... Po półtora tygodnia ładnego lagerowania na dnie nagle wyszły na wierzch, zrobiły wielką czapę i wyszły z wiadra. (temperatura stała 16-17C) Kolejne pokolenie - Wielka czapa od początku fermentacji (temp. 12-14C) Trzecie pokolenie - drożdże zadane do brzeczki w temp 11C, temp. otoczenia 15-16C - następnego dnia drożdże wyszły z fermentora. Piwo nie wiem jak wyszło... pierwszą warkę dopiero zabutelkowałem. Ale takie lagery to ja mam w d... Więcej po nie nie sięgnę - No chyba, że to co na nich uwarzyłem mnie uwiedzie. (różne wariacje na temat American Wheat) Edytowane 13 Stycznia 2013 przez H.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się