takijiro Opublikowano 14 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 2633 - Octoberfest Lager Blend? A blend of lager strains designed to produce a rich, malty, complex and full bodied Octoberfest style beer. Attenuates well while still leaving plenty of malt character and mouthfeel. Low in sulfur production. Origin: Flocculation: medium-low Attenuation: 73-77% Temperature Range: 48-58° F (9-14° C) Alcohol Tolerance: approximately 9% ABV Styles: Baltic Porter Classic Rauchbier Oktoberfest/Märzen Vienna Lager Mieszanka szczepów typu lager zaprojektowana do produkcji bogatch, słodowych, kompleksowych i pełnych piw w stylu Octoberfest. Odfermentowuje dobrze wciąż jednak pozostawiając sporo słodowego charakteru i posmaku. Niska produkcja siarki. Pochodzenie: Flokulacja: średnio-niska Odfermentowanie: 73%-77% Zakres temperatur: 48-58 F, 9-14 C Tolerancja na alkohol: około 9% Style: Baltic Porter Classic Rauchbier Oktoberfest/Märzen Vienna Lager deep floyd 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Użyłem tych drożdży w sezonie lagerowym, w sumie 5 warek. Drożdże mają dobre odfermentowanie. Piwo z nich, jak na szczep dolnej fermentacji przystało są bardzo klarowne. Faktycznie ten blend działa jak producent opisuje, zostawia sporo słodowości i pełni w piwie (podobnie jak szczep Bavarian czy Munich) ale dzięki dobremu odfermentowaniu finisz jest wytrawny i rześki, czuć właśnie to dobre odfermentowanie. Słodowość, która pozostaje przykrywa trochę chmiel (miałem porównanie z Wyeast 2278 Czech Pils) więc warto zrobić na to korektę jeśli komuś zależy na jego wydobyciu. Ogólnie bardzo ciekawy blend, z tego co widzę rzadko używany. deep floyd 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Czy ten szczep nadal trzyma poziom jak producent deklaruje? Zastanawiam się bo mam serię piw do zrobienia na tych drożdżach i czy brać poprawkę przy robieniu receptury nie chce aby piwa były zbyt ulepkowate. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się