Skocz do zawartości

Data ważności słodu, można go jeszcze użyć?


Rekomendowane odpowiedzi

Siema,

mam w zapasie 5kg słodu pilzneńskiego, ze Strzegomia. Słód leży sobie 2 lata w ciemnej piwnicy, z worka zeszło powietrze, czyli gdzieś tam jakaś dziurka była. Czy ten słód się jeszcze do czegokolwiek nadaje? Mam zamiar warzyć pszeniczne i stouta, potrzebne mi po 2,5kg do kazdego piwa tego właśnie słodu, nie wiem czy kupować nowy.

Jest jakiś sposób, aby ocenić czy słód jest okej?

Pzdr :))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć, dziadek google prawdę ci powie: http://www.piwo.org/topic/4599-wykorzystanie-starego-slodu/

http://www.piwo.org/topic/11305-jak-dlugo-zesrutowany-slod-zachowuje-swoje-wlasciwosci-pytanie-o-chmielenie/ i temat sprzed tygodnia: http://www.piwo.org/topic/13813-przeterminowane-slody-zacierac/

 

Więc jeśli słody nie śmierdzą nie ma pleśni, nic dziwnego się z nimi nie stało to możesz zacierać. Jedynie co to może obniżyć się wydajność, ale to nie jest konieczne, zależy od tego czy wilgotność słodów się zmieniła, bo są one dość higroskopijne i pod wpływem wody, mogą łatwo pleśnieć, a także zakwaszać taki słód przez bakterie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.