maciek1221 Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Siema, mam w zapasie 5kg słodu pilzneńskiego, ze Strzegomia. Słód leży sobie 2 lata w ciemnej piwnicy, z worka zeszło powietrze, czyli gdzieś tam jakaś dziurka była. Czy ten słód się jeszcze do czegokolwiek nadaje? Mam zamiar warzyć pszeniczne i stouta, potrzebne mi po 2,5kg do kazdego piwa tego właśnie słodu, nie wiem czy kupować nowy. Jest jakiś sposób, aby ocenić czy słód jest okej? Pzdr ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Na pewno wydajność będzie gorsza, ale jeżeli nie widać pleśni, nie śmierdzi podejrzanie i nie widzisz żadnych przeciwwskazań - zacieraj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Cześć, dziadek google prawdę ci powie: http://www.piwo.org/topic/4599-wykorzystanie-starego-slodu/ http://www.piwo.org/topic/11305-jak-dlugo-zesrutowany-slod-zachowuje-swoje-wlasciwosci-pytanie-o-chmielenie/ i temat sprzed tygodnia: http://www.piwo.org/topic/13813-przeterminowane-slody-zacierac/ Więc jeśli słody nie śmierdzą nie ma pleśni, nic dziwnego się z nimi nie stało to możesz zacierać. Jedynie co to może obniżyć się wydajność, ale to nie jest konieczne, zależy od tego czy wilgotność słodów się zmieniła, bo są one dość higroskopijne i pod wpływem wody, mogą łatwo pleśnieć, a także zakwaszać taki słód przez bakterie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Ok, dzięki za odpowiedzi. Słód był szczelnie zamknięty, pachnie jak trzeba. Zrobię z niego piwo w najbliższy weekend i 'pozbędę' się problemu Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się