adamsky Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Korzystając z letniej aury chcę uwarzyć kilka belgów na drożdżach płynnych. Nie bardzo chciałbym się bawić w startery, dlatego myślałem o małej warce jakiegoś lekkiego BPA do namnożenia drożdży. Wstępny plan to warka 10-12 litrów, około 11-12 blg. Kalkulatory pokazują że jedna saszetka powinna taką warkę obsłużyć. Są jakieś konkretne powody przemawiające za tym, żeby nie bawić się w takie mini-warki, tylko jednak robić starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Ekonomiczne + praca, ale to nie istotnie, prawda? Może ekstrakty co by się nie narobić? A drożdże kolejnych pokoleń są nawet lepsze niż 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Zrób normalną warkę tak z 25l i do 10l daj drożdże płynne, a do reszty daj cokolwiek, gęstwę, suche, amerykańskie, angielskie, dolniaki, ja tak robię z płynnymi. Będziesz miał przy okazji porównanie jak profil drożdży wpływa na piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Tak, dokładnie taki mam plan. Nie chciałem zacierać 10 litrów, tylko właśnie podzielić warkę. Chciałem tylko wiedzieć czy starter daje jakieś wyraźnie lepsze efekty. Jeśli to tylko kwestia czasu i nakładu pracy to wolę podzielić warkę niż bełtać słoikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Kupiłem jakiś czas temu California Lager, jako pierwsze nastawiłem piwo ok ~9 blg, namnożyły się jak króliki. Potem jeszcze kilka warzeń było. Nie mam mieszadła więc zastosowałem się do dobrych rad aby lekkie piwo bez infekcji ostrożnie wykonać i mieć mnóstwo gęstwy. Wstępny plan to warka 10-12 litrów, około 11-12 blg wg mnie lepiej 20 litrów sikacza 9~10 blg wykonać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 (edytowane) Jednak 10l 11°Blg to dużo mniej cukrów do przerobienia niż 20l 9°Blg, pomijając już jakiego belga 9°Blg byś uwarzył Chciałem tylko wiedzieć czy starter daje jakieś wyraźnie lepsze efekty. Jeśli to tylko kwestia czasu i nakładu pracy to wolę podzielić warkę niż bełtać słoikiem. Pewnie starter da lepsze efekty ale jak drożdże są świeże, to ja tak robiłem i piwa wyszły ok. Edytowane 21 Maja 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 dla rozgrzewki płynnych drożdży zazwyczaj robię 10l warkę ~10blg. Nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby drożdże nie dały rady/nie wystartowały. Śmiało mogę polecić taki sposób na rozhulanie grzybków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 jakiego belga 9°Blg byś uwarzył Znajdzie się pewnie. Ja na przykład planuję uwarzyć Patersbier / Enkel w okolicach 10-10,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 10,5°Blg to jednak nie 9°Blg Na upartego można by lekkiego wita albo jakąś wersję light belgian ale zrobić ale jest to trochę sztuczne w stosunku do drożdży np. angielskich, szkockich czy nawet lagerowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 charakter belgijskich piw jakoś średnio mi pasuje do takiego lekkiego piwa, gdybym się porywał na 9°Blg to fermentowałbym raczej w dolnych zakresach temperatur i pewnie na zasypie pszenicznym (jak już jechać z bezstylowcem to po całości) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Jednak 10l 11°Blg to dużo mniej cukrów do przerobienia niż 20l 9°Blg, pomijając już jakiego belga 9°Blg byś uwarzył Jednym z mitow dotyczacych piw belgijskich jest ten, ze kazde trzepie w czajnik. Prawie kazde opactwo ma w swojej ofercie lekkie, stolowe piwo, ktore rzadko jest jednak butelkowane/eksportowane a tym samym trudne do zdobycia. Najczesciej pije sie je tylko z beczki w browarze. Przyklady: Orval Petit - 6 blg Chimay Doree - 10 blg Podobne 'patersbier' sa w opactwach Rochefort, Westvleteren. + przeszperalem jeszcze troche przykladow poza trapistami: Dupont Avril - 3 % alk czyli pewnie ok 8-9 blg Dodatkowo istnial taki styl jak grisette, obecnie jest on zapomniany ale powoli reaktywowany - bylo to stolowe piwo z zawartoscia 3-4 % alk. Edytowane 22 Maja 2014 przez Lodzermensch Biniu i Cichus 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Nawet nie wiedziałem, widać że większość krajów ma wersje light swoich klasycznych stylów, jak np weizeny 8°Blg, to możesz zrobić takiego belga lighta Adamsky, sam bym spróbował Orval Petit - 6 blg Chimay Doree - 10 blg Rochefort 6 - 7,5 blg Co do dwóch pierwszych to zgoda (chociaż Petita już raczej obecnie robią mocniejszego bo ma 4,5%alk) ale jednak Rochefort 6 to ma 7,5% alk. a nie °Blg Lodzermensch 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Nawet nie wiedziałem, widać że większość krajów ma wersje light swoich klasycznych stylów, jak np weizeny 8°Blg, to możesz zrobić takiego belga lighta Adamsky, sam bym spróbował Orval Petit - 6 blg Chimay Doree - 10 blg Rochefort 6 - 7,5 blg Co do dwóch pierwszych to zgoda (chociaż Petita już raczej obecnie robią mocniejszego bo ma 4,5%alk) ale jednak Rochefort 6 to ma 7,5% alk. a nie °Blg Racja, wyedytowalem post - nie chodzi o 6tke ale stolowe piwo (patersbier) tez jest dostepne na miejscu w browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 przemyślę temat, może jakiś Light Belgian Wheat poleci na początek w ramach eksperymentu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się