Vami Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Tytuł prowokacyjny Ale rzecz bardziej prozaiczna. Zastanawiałem się, czy ktoś próbował fermentować porter drożdżami weizenowymi i uzyskał aromat bananowy z nutami czekoladowymi? Byłoby to coś świetnego. Czytałem że piwo Dark Force z Haandbryggeriet,Drammen jest RISem fermentowanym na weizenach, ale że nut bananowych nie ma. Czy jest więc możliwość uzyskania takiego efektu? Ktoś coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Drożdże przy underpitchingu produkują octan izoamylu http://www.piwo.org/blog/25/entry-59-310-brown-ale/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poretzky Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Nie wiem jak sprawa wygląda z fermentowaniem porteru drożdżami do weizena, ale wiem że gotowy weizen zmieszany (w kuflu, pół na pół) z porterem smakuje wybornie. Na pewno jest to ciekawy eksperyment do przeprowadzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Weizen z carafa II special do wygrzewu mógł by być ciekawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Takie style istnieją od dawna: dunkelweizen i weizenbock. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Takie style istnieją od dawna: dunkelweizen i weizenbock. Ja sobie to troszkę inaczej wyobrażałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Ja sobie to troszkę inaczej wyobrażałem. Jak? Bo czytając wątek pomyślałem podobnie jak Scooby o Weizendoppelbocku - zresztą CP ma w zestawach firmowych cos podobnego, dyskutowanego już na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Chyba, ze uwarzyc portera ze sporym zasypem slodu pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floki Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 odświeżam temat... czy ktoś ma doświadczenia w warzeniu porteru ze sporym zasypem słodu pszenicznego? cały czas chodzi oczywiście o dolniaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Bananów z tego nie dostaniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się