FurioSan Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Hej, w czasie odbierania kapsli w ramach akcji "kapsel po raz czwarty' wpadł mi i Przem0 pomysł na brew-session w Hameryckim stylu. czyli gril-piwo-gadanie-warzenie a później w miarę możliwości podział warek na dwa fermentory i 'rozdane' pośród zebranych i każdy postępuje dalej wedle własnego uznania ( porównanie efektów i różnic na kolejnym spotkaniu ) Najważniejsze to zacząć więc Przem0 zaoferował miejsce - brakuje tylko ustalenia uczestników/terminu/sprzętu/receptur. dlatego wstępne pytanie - kto się na takie coś pisze ? optymalnie by było gdyby można było robić warki po 40-60+ litrów - czy ktoś takim kotłem dysponuje ? jeśli zbierze się 3-4+ ludzi to zaczniemy pracować nad następnymi ustaleniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Pomysł świetny ! Ja mogę zaoferować swój keg 50 do zacierania i gotowania. W grę wchodzą tylko weekendy , czy w tygodniu też ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Sprzęt mam standardowy, na 20L, więc tu nie pomogę. Sam pomysł znakomity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 No to chyba jest już Nas 4?:-) Dobrze by było warzyc w chłodniejsze dni lata. U mnie jest sporo owadów, więc to może być problem. Posiadam gar emalia 40l i aluminiowy 50l w którym jest zamontowany filtrator rurkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 No to 40 - 45 spokojnie możemy objechać na tym sprzęcie. Dobrze że masz tą kadź filtracyjną bo u mnie z tym słabo jak wiesz. Ja mogę zaoferować słody , karmelowe i palone bo nie przerobie ich w tym sezonie , a ześrutowane są. Ja najbliższy wolny weekend mam dopiero 7 - 9 czerwca. Chyba że w tygodniu też Wam by pasowało. Moje wolne dni w maju najbliżej to 28 , 29 , 30 ( środa czwartek piątek ) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Ja też bym był chętny, niestety nie mam sprzętu na duże warki, tylko emalia 40l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 co do terminów to oczywiście bardziej mi pasuje weekend, ale w drodze wyjątku jakiś dzień wolny w tygodniu mógłbym sobie załatwić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 ja zatrzeć ( na lenia ) i przefiltrować mogę spokojnie 13 kg słodu ( lodówka 49 litrów ) mam plan że zrobię overnight i filtracje zrobię na miejscu - w czasie gotowania będzie można co innego zacierać. Co do dni w tygodniu to z odpowiednim wyprzedzeniem jest u mnie to do zrobienia ale preferuje weekend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Jak ma być zacieranie w jednej temperaturze to może American Wheat na początek? 7-8 czerwca? Edytowane 22 Maja 2014 przez Przem0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Nie przepadam za tym stylem ale może być Wstępnie mi pasuje, wolałbym sobotę niż niedzielę, chociaż niedziela też może być. A jakie to dokładnie rejony Krakowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Wieś. Grabie droga z Krakowa do Niepolomic. Nie musi być ten styl, jestem otwarty na propozycje :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Patrzyłem teraz na grafik i mi pasuje tylko niedziela 8 czerwca. Chyba ze jakiś inny weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Mi pasuje idealnie. A moze jakiegos witka? Takiego imperialnego na lato? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Wit ipa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 ja mam picie w niedziele wiec jak coś to bezemnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 No to inny termin. Proponuj:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 spotkajcie się jak wam będzie wygodnie ja jak tylko będę mógł to przyjadę - jeśli mnie nie będzie to przeżyjecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takijiro Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Można się jeszcze dokooptować ? Niestety sprzęt mam na 20L, więc ode mnie słody pilzneński, pszeniczny i żytni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Pewnie! Akcja otwarta :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Akcja otwarta i mam nadzieje że cykliczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 To się okaże. Bo jak trzeba będzie kanciape remontować to kolega odpuści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 :-) mam nadzieje ze więcej czasu spędzimy na polu :-) tam nie ma co rozwalić :-) jakiś większy gar przydało by się wyczarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 50 nie wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Na pierwszy raz pewnie wystarczy. Fajnie by było dzielić to na dwa trzy fermentory. Do każdego inne drożdże i chmiele na cicha. Przy następnym spotkaniu degustowac;-), porównywać. Może 3 fermentory po 15l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) mam nadzieje ze więcej czasu spędzimy na polu A co, ziemniaki będziecie kopać? Sory za offtop, ale akurat to określenie z gwary krakowskiej jest dla mnie wyjątkowo zabawne. Edytowane 22 Maja 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się