russo Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Mi pasuje ten 12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Ja właśnie dodałem 20g El Dorado na zimno, bez przelewania, czyli po 16 dniach fermentacji, temp. 16°C, bez widocznych oznak infekcji (błona itp). Trzeba się zastanowić z czym lecimy na następnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 White IPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russo Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Może na bogato RIS'a i stouta przy okazji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 California Common i lagera za jednym zamachem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 White IPA dla mnie ok ale wolałbym lżejszą, tak z 12°Blg. RIS to wg mnie ciężka sprawa na lato, musi poleżeć i przez ten czas może wyjść infekcja. Ja nie mam w tym momencie warunków na lagery, a pewnie jak będzie trochę cieplej to i na fermentacje mieszaną, pomijając już że nie mam takich drożdży chociaż z takiej brzeczki można zrobić jakiegoś summer ale itp. A z moich propozycji to może jakiegoś brown ale/ milda/ brown portera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russo Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Podoba mi się pomysł brown portera. Po degustacji Kolsha od Przemo, chętnie bym takiego ogarnął. Aczkolwiek, jest problem potem z temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 to może robust portera?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russo Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Znowu mam problem :-) Pożyczky mi ktoś kabslownice i ok 50 kabsli na weekend? Swoją pożyczyłem kumplowi i odda mi dopiero po weekendzie. Oddam całość w tygodniu :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Mogę Ci Grete pożyczyć ale musiałbyś podjechać do Mogilan bo nie wiem kiedy będę w Krakowie, tylko najwcześniej późnym wieczorem bo będę jeszcze dzisiaj tego AW butelkował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 to może robust portera?? wygląda na to, że będę - z chęcią zrobię Wheat Wine + Wheat Dry Stout, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 wheat wine faktycznie moze byc trudny do zrobienia ale wpadł mi i Pepkowi pomysł 100% Wheat Stout - 45litrow - na 3 fermentory - 1728 ( ja bede miał ), us05 ( kazdy ma ) , blanche ( pepek ) OG tak mniej wiecej 12-14 Blg zacierane na lenia - tyko pytanie czy na słodko czy na wytrawnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Ja na wubekach myślę Edytowane 27 Czerwca 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Z wiśniami? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 100% Wheat Stout Dobry pomysł, chociaż ja wczoraj warzyłem zwykłego dry stouta ale to będzie do porównania. Z wheatwine i w ogóle mocarzami, to jest taki problem, że nawet nie tyle że są trudne ale latem naprawdę jest trudniej utrzymać sterylność procesu, z własnego doświadczenia wiem że taka infekcja może wyjść po 4-6 miesiącach, myślisz że takie piwo ładnie dojrzewa a masz granaty/przegazowanie z nieciekawym profilem smakowym. Chociaż wheatwine to chodzi za mną chyba już z rok Jedną cześć można zrobić na Blanchach i dodać kolendry ze skórką cytrusów na zimną to będzie 100% wheat black witbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 skleciłem recepturę - mieści się w tamach Dry Stouta 5.0kg Ireks Pszeniczny jasny ( 3-5 ECB ) 4.0kg Ireks Pszeniczny ciemny ( 14-18 ECB ) 0.6kg Ireks Pszeniczny czarny ( 1600 EBC ) 0.5kg Ireks Zakwaszający ( 2,8-4,4 ECB ) 0.2kg Wayerman Carafa III (1300-1500 EBC) IUNGA 50g - FWH Sorachi Ace 50g - 5' Ewentualnie EKG zamiast Sorachi Ace Te składniki mam recepturę traktujmy jako wyjściową - wszystkie sugestie są mile widziane. Mam jeszcze Karmelowy z Litovel'a - więc jeśli nie zależy nam na wielkiej zbieżności do 100% pszenicy ( który zakwaszającym i tak już zostało naruszone ) to z Dry stotu przechodzimy na American Stout. Co do filtracji - mam łuskę - 100-200g powinno w razie problemów załatwić sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 zakwaszający chyba nie potrzebny?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Nie wiem jak z woda u Ciebie ale u mnie chyba się sprawdza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 W sumie nigdy nie używałem:) Używam kwasku mlekowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Jak masz opcje to wywal ten zakwaszający, a za to rzuć jeszcze jakiegoś palonego (np. pszeniczny) albo Carafa I. Będzie bardziej stoutowo. (wodę mam twardą 13*niemieckich). Według mnie ma co zakwaszać przy dużym udziale palonych (a tak chyba powinno być w STOUTach?) Edytowane 29 Czerwca 2014 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Mam jeszcze więcej pszenicy i carafe ii special. Kupilem trochę tego zakwaszajacego i powoli go utylizuje od co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Ja bym wyrzucił Carafe i zakwaszający jak 100% wheat stout to 100% wheat stout Mam kw. mlekowy jakby coś ale bez znajomości wodorowęglanów w wodzie to był bym bardzo ostrożny z jego dodawaniem do czarnego piwa (a zwłaszcza pół kilo zakwaszającego na 50l stouta). Mam też trochę (ok 300g) pszenicznego czekoladowego 1000EBC z Fawcetta to można dodać aby zwiększyć złożoność smaków palonych zamiast Carafy. I prywatnie był bym za angielskim stoutem, bez chmielenia na aromat, ale to już jak reszta woli edit: To może: 5.0kg Ireks Pszeniczny jasny ( 3-5 ECB ) 4.0kg Ireks Pszeniczny ciemny ( 14-18 ECB ) 0.6kg Ireks Pszeniczny czarny ( 1600 EBC ) 0.3kg Pszeniczny Czekoladowy Fawcett Malsters (800 - 1200 EBC ) Co przy wydajności 75% daje 45l brzeczki 12,7°Blg Edytowane 29 Czerwca 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Mam jeszcze pszenice prażoną. Ekg jeszcze powinienem znaleźć trochę. Edit : a american wheat po dwoch dniach w butelkach jest prawie krystalicznie klarowny ... Edytowane 29 Czerwca 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 No to dobra. Wywalamy wszystko co jeczmienne. Tej 1600 mam więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 To można z 0,5kg-1kg prażonej pszenicy dać zamiast jasnego/ciemnego słodu pszenicznego. Edit : a american wheat po dwoch dniach w butelkach jest prawie krystalicznie klarowny ... I jak tam, ma belgijski charakter? U mnie przy rozlewie przyjemne owoce tropikalne, w finiszu lekka żytniość, orzeźwiające, sporo zeszło jak na S-04 bo do 2,7°Blg, tylko goryczka lekko szorstka ale może się ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się