Lary Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Zamarzył mi się eksperyment z uwarzeniem stoutu owsianego, którego zasyp składałby się prawie wyłącznie z płatków owsianych. Żeby dało się w ogóle przekonwertować skrobię planuję dodać do zasypu niewielką ilość pilzneńskiego. Oczywiście te 200-300 g słodów palonych dla barwy i smaku mam wkalkulowane. Ile mniej więcej wynosi minimalna ilość pilzneńskiego, żeby enzymów było na tyle dużo by poradzić sobie z takim zasypem? Z BT, dla warki 20 litrów wychodzi mi, że dla 12 BLG potrzebuję 4-5 kg płatków. Tak, zdaję sobie sprawę z kłopotliwości filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 10% pilsa da radę ale trzeba zmienić procedurę zacierania Zatrzeć trzeba jak kiedyś w gorzelniach płatki ugotować, oziębić do 50 st, dodać pilźnieńskiego i dalej normalnie zacierać co do filtracji to się zrobi klajster, lepiej zastosować zmielony owies z łuską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Wspominając problemy przy stoutach z 20% udziałem płatków to luźne zdawanie sobie sprawy to eufemizm Wydaje mi się, że filtracja się nawet nie rozpocznie, nawet nie będę strzelał jak duży musiałby być dodatek owsa, i będzie płacz i zgrzytanie zębami. Co do konwersji - zawsze można, w przeciwieństwie do Wojaka, enzymów dodać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Płatki błyskawiczne teoretycznie nie muszą się kleikować, ale - tutaj zastosowałbym kleikowanie, obniżenie temperatury przez dodanie wody i wtedy dosypanie pilsa. I tak z kilogram niesłodowanego owsa razem z łuską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 (edytowane) Zamarzył mi się eksperyment z uwarzeniem stoutu owsianego Piłeś kiedyś piwo z zasypem owsianki rzędu choćby 20-30% ? Tu masz gościa co robił piwo na 100% słodu owsianego. http://ryanbrews.blogspot.com/2009/12/100-oat-malt-mt-rainier-hops-smash-beer.html Recenzja piwa: http://ryanbrews.blogspot.com/2010/07/100-oat-malt-mt-rainier-hops-smash-beer.html Edytowane 23 Maja 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 10% pilsa da radę ale trzeba zmienić procedurę zacierania Próbowałeś takiej sztuki bez dodatku enzymów? Coś mi się nie chce wierzyć, żeby to było możliwe. Teoretycznie nawet słodu diastatycznego (380WK) trzeba użyć 25% a zwykłego pilzneńskiego prawie 40%. No ale jeżeli robiłeś takie sztuki to znaczy, że dostępna wiedza jest nieaktualna. Czas pisać artykuł do jakiegoś czasopisma o dobrym IF. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 15% płatków owsianych to już jest hardcore w filtracji. Robiłem parę razy owsianego 19 BLG przy takim udziale, i uważam że i tak ma konsystencję oleju silnikowego, naprawdę nie wyobrażam sobie 90%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 10% pilsa da radę ale trzeba zmienić procedurę zacierania Próbowałeś takiej sztuki bez dodatku enzymów? Coś mi się nie chce wierzyć, żeby to było możliwe. Teoretycznie nawet słodu diastatycznego (380WK) trzeba użyć 25% a zwykłego pilzneńskiego prawie 40%. No ale jeżeli robiłeś takie sztuki to znaczy, że dostępna wiedza jest nieaktualna. Czas pisać artykuł do jakiegoś czasopisma o dobrym IF. tak da radę, oczywiście trzeba wydłużyć przerwy ale to możliwe Patrzycie na temat z pozycji piwowara gdzie enzymy rozkładają "surową" skrobię słodu, to wymaga czasu i energii inaczej rzecz ma się z gorzelnictwem, tam się zaciera skrobię skleikowaną do której enzymy mają łatwy dostęp i robią szybciutko ciach ciach ciach do maltozy i glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Może nie 90 ale z 60% płatków owsianych robiłem. Płatki kleikowane w szybkowarze przez ~20 minut. Potem dodana woda, słody i normalne (w moim przypadku) zacieranie. Przy 90% wydłużyłbym jednak przerwy i robił testy jodowe. Filtracja we wiadrze z wężykiem, ale przykrytym druciakami. Dało radę bez większych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodulec Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Może nie 90 ale z 60% płatków owsianych robiłem. jakie wrażenia z degustacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieslav Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Mam zestaw enzymów, 2/3 buteleczki 100ml z czego moge odstąpić 1/3. Daj znac to Ci nawet podwioze bo sam jestem ciekaw efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Może nie 90 ale z 60% płatków owsianych robiłem. jakie wrażenia z degustacji? Piwo jak piwo. Nie było ani wybitne ani słabe. Było to raczej sprawdzenie możliwości. Więcej eksperymentu nie powtórzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Filtracja we wiadrze z wężykiem, ale przykrytym druciakami. O widzisz - to ciekawy pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Piłeś kiedyś piwo z zasypem owsianki rzędu choćby 20-30% ? Piłem, stąd pomysł na eksperyment. Co do filtracji, planuję wykonać złoże filtracyjne z płatków dębowych i łuski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 planuję wykonać złoże filtracyjne z płatków dębowych to nie jest dobry pomysł gorąca brzeczka wyekstrahuje Ci mnóstwo tanin i będzie w piwku ściągająca goryczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Do filtracji gdybym taką papkę kiedyś miał robić to na rurki ułożyłbym wartwę słomy. Raz użyłem kiedyś bo było błotko i się filtrowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Jak jest upał, to się pije piwo, a nie robi/wymyśla piwo, bo można od tego gorąca przekombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Exar, jest powiedzenie 'kto bogatemu zabroni' . Może jeszcze dziś ktoś napisze temat: 'piwo z ziemniaków' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Może jeszcze dziś ktoś napisze temat: 'piwo z ziemniaków' przymierzam się niebawem ale jeszcze nie wiem co uwarzyć planuję jakieś 50 % zasypu i coś mocniejszego, tak by wyeksponować kartofla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Piwo z buraków i pokrzywa zamiast chmielu alechanted 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się