zasada Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 PA od MKMK. Kapsel: z numerem warki Etykieta: komplet danych, minimalizm i schludność. Kolor: ładna herbata, mętnawa Piana: buduje się nienachalnie, ale skutecznie. Centymetrowy, drobnopęcherzykowy korzuszek trzyma sie kilka łyków, potem "zawiniety dywanik" ładnie znaczący szkło Aromat: po otwarciu czuć silne, ale nie nachalne nuty chmielu z USA, obstawiałbym że nieco więcej owoców tropikalnych niż cytrusów. Z czasem maleje, ale jest obecny nadal. Smak: goryczka bardzo rozsądna, jednocześnie czuć, że piwo ma ciało - na upartego wymyśliłbym w nim nawet odrobinę herbatnika. Podsumowując: więcej niż przyzwoite domowe APA, można powiedzieć codzienne, rzetelne - takie dzięki którym nie chce się sięgać po piwa dostępne komercyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Wszechkoźlak od Zasady Wygląd: ciemny rubin, zmętnione, piana średnio pęcherzykowa, pozostaje do końca w postaci kożuszka Aromat: ciemne owoce, delikatny banan (po dolaniu końcówki z drożdżami banan się poprawił), aromat sprawia wrażenie czegoś kwaśnego Smak: niska goryczka i co dziwne zalegająca i ściągająca, delikatnie kwaskowe, spory alkohol, finisz delikatnie czekoladowy Odczucie: duże wysycenie, wytrawne, rozgrzewające, przez niemiłą goryczkę dosyć męczące, trochę zbyt alkoholowe Spodziewałem się piwa bardziej pełnego i bananowego. Dla mnie trochę zbyt zamulające i alkoholowe. Na plus dobrze ukryty alkohol w aromacie. Nie moja bajka. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Spodziewałem się piwa bardziej pełnego i bananowego Obiecałem sobie, że następny w stylu pójdzie na Świetych Stefanach. Jesienią pewnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jameszela Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Piana - szybko opadła do delikatnego "kożuszka", za to całkiem ładnie oblepiła szkło. Barwa - Piwo jasne, niestety bardzo mętne Aromat - Wędzoność wyczuwalna jednak dosyć niska Smak - Odświerzające i czuć przyjemną goryczkę Podsumowanie - Nie jest to piwo rewelacyjne, ale jest takie powinno być: Dobrze się pije, przyjemnie smakuje. Idealne do spokojnego wypicia po pracy:) Dobre piwo. sebek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 #21 APA aka Yakima Pale od Zasady Wygląd: Kolor jasny bursztyn, mocno opalizujące. Dosyć bujna, średnio-pęcherzykowa piana, oblepia szkło, dosyć szybko opada do 0,5 cm kożuszka Aromat: słodki, owoce tropikalne, cytrusy, żywice i intrygująca nutka ziołowości (zakładam, że to nelson sauvin, ogólnie IPA, IPA i jeszcze raz IPA Smak: niska goryczka, chmiele, lekka trawiastość w posmaku Odczucie: mimo głębokiego odfermentowania piwo wydaję się być pełne, wysycenie średnie - dla mnie w sam raz. Brakuje trochę goryczki, ale ogólnie bardzo udane piwo. Pije się szybko i przyjemnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 w końcu się zarejestrowałem. z depozytu wziąłem old ale od Chemika i #5APA od mkmk. Jak tylko odstoją swoje w kolejce do degustacji, to opiszę wrażenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Piszą o nas http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/3483855,w-poznaniu-mieszka-wielu-birofilow-szukaja-nowych-smakow,id,t.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jameszela Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Bardzo przepraszam za brak zdjeć ale... Zrobiłem a potem przypomniało mi się "muszę oddać telefon na gwarancję... przywrócę go do ustawień fabrycznych"... PA od MKMK. Piana – grubo pęcherzykowa, ale bardzo obfita. Barwa – Dosyć ciemna, piwo mętne (stało 24h w lodówce) Aromat – Amerykańskie chmiele… ale Raczej słodkie owoce tropikalne, niż cytrusy Smak – Piwo jest przegazowane… Pryz otwieraniu kapsel prawie wystrzelił… Bardzo mocne wysycenie utrudnia picie piwa, w smaku pełne i z bardzo fajną goryczką, nawet bym powiedział, że słodkie…. Podsumowanie – Słabiej nagazować, dodać trochę cytrusów, wykombinować tak żeby się zrobiło klarowne (może ja za bardzo mieszałem?) i tak trzymać Oatmeal stout od MKMK Piana – Szybko się zredukowała Barwa – Czarna, nie przejrzysta wiec wszystko gra Aromat – Palność, palność, palność Smak – Dobre nagazowanie, bardzo „smukłe” w odczuciu, w smaku pełne, palone. Czuć, ze to oatmeal stout – jest słodycz Podsumowanie – Bardziej mi smakowało niż PA, pijalne, mocno palone. Lubię stouty i uważam, że ten jest dobry:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zostawiłem 4 piwa: Porcupine - American IPA, wytrawne, mocne Ashtray Heart - leciutki stout poczwórnie palony Guess What - siemię lniane, pestki papai, miód, syrop malinowy, a to wszystko w ciemnej barwie - słodkie Mission Pitcairn - orkiszowy robust porter na nowozelandzkich chmielach - ostrożnie z nim bo lubi uciekać z butelki Wziąłem: wędzone APA od metalsrema, light FES od Bulkersa i Belgian Strong Ale od Zagłoby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Nowa Kaledonia z Browaru Bulkers (Light Foreign Extra Stout) Etykieta: świetna, prosta, ale bardzo ładna i pełna informacji Barwa: czarne nieprzejrzyste Piana: grubopęcherzykowa, bąblasta, opada do cienkiego pierścienia Aromat: lekka paloność na początku, w miarę ogrzania pojawia się wędzonka, chmielu nie czuję, jest nuta likierowa Smak: lekko ściągający posmak palonego jęczmienia (lubię to!), wytrawne, lekkie, na koniec pojawia się goryczka od chmielu Amerykanie mówią na takie piwo well-crafted. Mnóstwo składników i większość (poza aromatem chmielowym) da się wyczuć. Na minus piana - mimo użytych słodów pszenicznych - niespodzianka. Smakowało! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Smoked American Pale Ale od metalsrem Etykieta: ładna, kolorowa, choć ten obrazek zlewa się z tłem - wiem miał być jak znak wodny Barwa: bursztynowe mętne Piana: bąblasta, redukuje się do kożuszka i pierścienia z wysepkami Aromat: interesujący... jest wyczuwalny chmiel, jest wędzonka i... coś jeszcze - nie wiem czy to trzeci aromat powstały z połączenia dwóch, czy jakaś niezidentyfikowana nuta Smak: więcej wędzonki niż w zapachu, zwłaszcza w posmaku, trochę chmielu, ale stanowczo za mało goryczki, lekka kwaśność Ciekawe piwo. Zastanawia mnie aromat - czy jest tam jakaś dziwna nuta czy to takie połączenie chmielu i wędzonki... NEED MORE HOPS! Edytowane 26 Czerwca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metalsrem Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Ten aromat myślę że pochodzi od słodów, choć mam jeszcze za małe doświadczenie żeby to ocenić. Co do goryczki to uważam że gdyby była większa przykrywała by wędzonkę całkowicie, A etykieta, niestety przy drukowaniu zaczął kończyć się kolorowy tusz przy "oryginalnym" wydruku wydaje mi się że wygląda lepiej. Tak czy inaczej ciesze się, że piwo smakowało. Vami 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Belgian Strong Ale od Zagłoba Piwo NIEMIŁOSIERNIE przegazowane. Mimo odstania trzech godzin w lodówce, połowa uciekła z butelki solidną fontanną tryskającą na wszystkie strony. Brrr. Granat murowany w najbliższym czasie. Barwa: ciemny bursztyn Piana: trudno ocenić, miałem ze dwa pokale piany, musiałem odlewać na bieżąco bo leciało z butelki jak z fontanny, został kożuszek i obręcz Aromat: drożdżowy, owocowy, biszkoptowy, landrynkowy Smak: drożdżowy, jest landrynkowa słodycz, jest rozgrzewający alkohol, z każdym kolejnym łykiem coraz mocniejsze landrynki Nie moja bajka jeśli chodzi o profil smakowy, zbyt landrynkowe i minus za przegazowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Piłem tego belga chyba jakoś 2 miesiące temu i mimo, że już wtedy nieco wyłaził z butelki, to był bardzo smaczny. Choć też wtedy stwierdziłem, że za bardzo nagazowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Nie mówię że jest niesmaczny Po prostu dla mnie zbyt landrynkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulkers Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Nowa Kaledonia z Browaru Bulkers (Light Foreign Extra Stout) Etykieta: świetna, prosta, ale bardzo ładna i pełna informacji Barwa: czarne nieprzejrzyste Piana: grubopęcherzykowa, bąblasta, opada do cienkiego pierścienia Aromat: lekka paloność na początku, w miarę ogrzania pojawia się wędzonka, chmielu nie czuję, jest nuta likierowa Smak: lekko ściągający posmak palonego jęczmienia (lubię to!), wytrawne, lekkie, na koniec pojawia się goryczka od chmielu Amerykanie mówią na takie piwo well-crafted. Mnóstwo składników i większość (poza aromatem chmielowym) da się wyczuć. Na minus piana - mimo użytych słodów pszenicznych - niespodzianka. Smakowało! Dzięki za komentarz. Cieszę się, że smakowało. Skład wynika z tego, że przednia brzeczka poszła na RISa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Podaje aktualny stan skrzynki: Libertaryan brewery: Ashtray Heart - Ash Stout Guess What - Weird Black Ale Holly Udders - Milk Stout Mission Pitcairn - Robust Porter Goat City Brewery: Midnight Queen - CDA Summit Single Hop IPA AIPA Robust Porter Vanilla Porter MKMK: APA x2 Zasadniczo Browar: Weizen x3 Amber Ale NZ Browar Erwin: Pale Ale Ghost Rider Afroman - American Brown Ale Browar Skotar: Smoked APA x3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Kto wziął moje IPA i sie nie pochwalil? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 (edytowane) MKMK wczoraj grzebał w skrzynce Ja wziąłem Chinok oatmeal Stout od MKMK i dolozylem 5 swoich. Edytowane 28 Czerwca 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlan Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Cześć Ja mam twoje IPA, jeszcze nie przeszło testów [ brak mocy po wczorajszych wojażach w Stopie ] Po degustacji podzielę się wrażeniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 (edytowane) Smacznego Potrzymaj je ze 2 dni w lodówce Edytowane 28 Czerwca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlan Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 (edytowane) PA warka#15 z ZasadniczoBrowar Etykieta: taka jak widać: kartka , na + szczegółowy opis: skład, data warzenia, butelkowania itd. Barwa: bursztynowe mętne [ osad drożdżowy niewielki, ale nadal mętne choć piwko ma już 4miesiące] Piana: średnio-pęcherzykowa, dosyć szybko redukuje się do drobnego kożucha Aromat: niestety tutaj słabiutko, bardzo słabo wyczuwalne aromaty chmielowe, ale biorąc pod uwagę czas warzenia i butelkowania jest to całkiem zrozumiałe. Smak: bardzo delikatne [ w końcu niecała 11-stka] , gładkie w smaku z lekką goryczką, która jest krótka tak jak lubię. Przez niskie wysycenie i brak wad wysoce pijalne zwłaszcza w taką pogodę. Z chęcią spróbowałbym świeże, na pewno byłoby lepiej . Edytowane 29 Czerwca 2014 przez adamlan zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Piwo NIEMIŁOSIERNIE przegazowane. Mimo odstania trzech godzin w lodówce, połowa uciekła z butelki solidną fontanną tryskającą na wszystkie strony. Brrr. Granat murowany w najbliższym czasie. Odnośnie tego przegazowanego belga: przepraszam za taki obrót sprawy spodziewałem się, że piwo może być mocno wysycone, ale że aż tak to się nie spodziewałem. przedwczoraj otworzyłem ostatnie dwie butelki tego piwa. jedno wysycone dość mocno, ale bez przesady, zachowywało się ładnie. drugie mocno przegazowane i wylazło z butli. piwo nie było zakażone, surowiec do refermentacji był dokładnie rozmieszany, więc nie wiem od czego zależy to, że jedne butelki są wysycone ok, a inne wychodzą z butelki... #5 american pale ale by mkmk Etykieta: wszystko co potrzebne Barwa: miedziana, bursztynowa Piana: drobna z grubszymi bąblami, pozostawia porwane firanki pod koniec zredukowała się do cienkiego kożuszka Aromat: b. ładny, chmielowy - żywiczno-kwiatowy. pod spodem troche karmelu Smak: przyjemna, krótka, szlachetna goryczka, choć mogłaby być większa. słodkawe, pełne. trochę ciężkawa karmelowość, ale mimo to piwo dość odświeżające. wysycenie ok ogólnie bardzo udane APA, chociaż trochę bardziej amber niż pale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 W sobotę o 17:00 kolejna degustacja piw domowych! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Chinook Oatmeal Stout od Mtk Wygląd: czarne, nieprzejrzyste, przy nalewaniu było widać, że jest zmętnione. Piana dosyć bujna, grubo-pęcherzykowa, szybko się redukuje do warstewki, szkła nie znaczy Aromat: paloność, ciemna czekolada i cytrusy - wszystko na umiarkowanym poziomie Smak: paloność, czekolada, delikatnie kwaśne od ciemnych słodów, goryczka średnia o palonym charakterze, wytrawne - bardzo dobre Odczucie: średnie wysycenie, dla mnie mogłoby być niższe, wytrawne, b. dobrze się piję Ogółem: bardzo udane piwo, świetna pijalność. Uwielbiam tego typu stouty. Można by popracować nad pianą i aromatem, choć to może ja miałem gorszy dzień jeśli chodzi o węch. Gratuluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi