ferarri42 Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 (edytowane) Witam. Mam takie pytanko , jeżeli się już pojawiło podobne na forum to przepraszam. Wsypałem 48 godzin temu drożdże do zbiornika fermentacyjnego ( piwo Coopers ) Po około 24 godzinach pojawiła się piana i zaczęło wypychać powoli wodę z rurki fermentacyjnej ( brak bulgotania w rurce fermentacyjnej ) I moje pytanie w związku z tym. Kiedy mogę przelać "piwo" do butelek ? dori Edit - uszczegółowienie tematu Edytowane 22 Lipca 2009 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Witaj, Musisz poczekać za zakończenie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferarri42 Opublikowano 19 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Jasne, tylko kiedy ona się zakończy, po czym mogę to poznać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Jak nie masz areometru żeby zmierzyć gęstość początkową i gęstość końcową to zlej do butelek po 5 dniach fermentacji tak jak piszą w instrukcji do Coopersa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Poczekaj spokojnie jeszcze z 3 dni ,potem zmierz °Blg (aby było w okolicach 2°Blg ),wizualnie będzie brak piany.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 W moim browarze fermentacja trwa prawi trzy tygodnie.Piwowarstwo to nie wyścigi samochodowe.Czytaj i miej cierpliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferarri42 Opublikowano 19 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Dzięki za pomoc. Areometr mam , poczekam jeszcze kilka dni i zmierzę ° Blg. Jak będzie około 2 to zleje do butelek. Mam nadzieje że będzie wszystko dobrzę, jeżeli nie to trudno. Nie od razu Rzym zbudowali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 (edytowane) Będzie dobrze ,co do °Blg to może zejść do 2 ale też nie musi,wszystko zależy od drożdży. Ja ze swoją pierwszą warką czekałem 6 dni,°Blg było w granicach 2,6. Edytowane 19 Lipca 2009 przez froniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Dzięki za pomoc. Areometr mam , poczekam jeszcze kilka dni i zmierzę ° Blg. Jak będzie około 2 to zleje do butelek. Mam nadzieje że będzie wszystko dobrzę, jeżeli nie to trudno. Nie od razu Rzym zbudowali Mi rzadko schodziło poniżej 3, z reguły trzymam na burzliwej do zaników fermentacji i zlewam na cichą (ok 5-14 dni w zależności od piwa). Poczekaj, zmierz, jak coć przelej na cichą, po wyklarowaniu butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Witam. Mam takie pytanko , jeżeli się już pojawiło podobne na forum to przepraszam. Wsypałem 48 godzin temu drożdże do zbiornika fermentacyjnego ( piwo Coopers ) Po około 24 godzinach pojawiła się piana i zaczęło wypychać powoli wodę z rurki fermentacyjnej ( brak bulgotania w rurce fermentacyjnej ) I moje pytanie w związku z tym. Kiedy mogę przelać "piwo" do butelek ? Niektóre moje piwa z ekstraktów butelkowałem zaraz po ferm. burzliwej tzn po około 6-8 dniach, a inne dawałem na ferm. cichą na 10-14 dni. Uzależnione to było od stopnia odfermentowania i od klarowności piwa po burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferarri42 Opublikowano 21 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Dzisiaj zmierzyłem °Blg ( czwarty dzień fermentacji ) wynosi 1,5. Brak piany piwo dość mętne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Cześc jeśli piwo jest dośc klarowne to możesz go butelkować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kroton Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Witam. Też jestem początkujący... U mnie piwo - EUROPEAN LAGER - COOPERS - ładnie bulgotało z 7 dni... (co 1-2 minute) Na początku szczególnie zadbałem o czystość pojemnika fermentacyjnego (płyn do mycia naczyń + gorąca woda), a potem na temperature podczas dodawania grożdży!!! Bulgotać zaczęło po ok. 8 godz. Wszystko jest opisane w instrukcji do Coopersa. Dziwi mnie tak szybko ustała fermentacja. Ja zlewałem do butelek 1,5 PET po 7 dniach jak jeszcze bulgotało co 5 min... większość butelek wytrzymała.... W jakiej temperaturze dodawałeś drożdże z zestawu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Na początku szczególnie zadbałem o czystość pojemnika fermentacyjnego (płyn do mycia naczyń + gorąca woda) Witaj na forum Na przyszłość radzę Ci pojemnik do fermentacji nie tylko umyć, ale także zdezynfekować, np roztworem ACE lub innym preparatem chlorowym. Fermentacja piw z brewkita czasami kończy już po 3 dobach. Drożdże można dodawać, gdy temperatura nie przekracza 30°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferarri42 Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Drożdże dodawałem w temperaturze 26°C . Piwo zlałem do butelek 0,9 PET po 6 dniach.Teraz zostało mi czekać kilka miesięcy i degustacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Suspens na miarę Hitchcock'a. Ferarri42, nie przesadzaj z tą prohibicją konsumpcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Cześć ........ kilka miesiecy .............. bosze są prawdziwi twardziele na tym świecie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferarri42 Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Nikt nie mówił że będzie łatwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kroton Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 witam i zerkam do notatek... po ok.5 dniach od butelkowania jedna z butelek PET (szeroka zakrędka - oszczędności?) mi się rozszczelniła, czyli - przymusowa konsumpcja - wynik jak najbardziej pozytywny PS PET są dobre na początek, wszystko widać, czuć jak mocno jest nagazowane piwo no i są praktycznie darmowe. Jeżeli chodzi o dłuższe przechowywanie to mimo wszystko skłaniałbym się szklanych butelek, chociaż tego nie praktykowałem. (jeszcze). Teraz zbieram PETy 1l i szklane butelki 0,6... l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Ja na przykład dzisiaj, po tygodniu fermentacji Bittera 10blg, z rana przygotowałem sobie wszystko do rozlewu. Jakie było moje zaskoczenie gdy pomiar wykazał mi 5blg. Trudno mi powiedzieć dlaczego, możliwe, że fermentacja zaczęła się trochę później, bo dodałem drożdże w zbyt wysokiej temperaturze. Nie wiem, byłem na wyjeździe i nie obserwowałem wszystkiego na bieżąco. Wiem tylko, że będę musiał jeszcze trochę poczekać, ale jak już ktoś powiedział - to nie piekarnia Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferarri42 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Nie wytrzymałem i jedno piwko otworzyłem. Okazało się że mimo moich obaw chyba wszystko jest w jak najlepszym porządku. Kolor złocisty mocno nagazowane, smak raczej bezsmakowe Ale jest dopiero kilka dni w butelkach i teraz może być tylko lepiej. Oczywiście zanim się spostrzegłem nie było już nic i niezrobiłem foty w kuflu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 No właśnie mam pytanie. Zastanawia mnie jedno. Uwarzyłem już kilka warek. Trochę kombinowałem z ekstarktami, z ulepszaniem ekstraktów ale zawsze zlewałem piwko na fermentację cichą. Powiedzcie mi czy w przypadku stosowania ekstraktów konieczne jest zlewanie piwa na cicha fermentację? Czy może można juz przelać do butelek? Nie zaobserwowałem większego odfermentowania. W zasadze na końcu burzliwej i końcu cichej miałem zawsze 2-3 °Blg. Pozdrawiam wsztrskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Na to każdy ma inne zdanie. Ja przelewam przynajmniej na kilka dni. W piwach górnej fermentacji, która szybko się kończy, można cichą ominąć. w dolnej bym nie ryzykował. Ja przynajmniej wyznaje taką zasadę, że lepiej na kilka dni przelać na cichą niż mieć granaty. Przeczytaj sobie temat o wybuchających butelkach który był poruszany niedawno. Jak moja szafeczka miałaby wyglądać tak jak na zdjęciach- wole cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Cicha służy głównie wyklarowaniu piwa i dofermentowaniu. Wiecej niż 1 Blg nie schodzi na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Jednym słowem: cicha MUSI być. Klarowanie to jedno ale rzeczywiście jakby miało mi rozwalić moją szafę z dzrwiami przesuwnymi..... W każdym razie dotąd na cichej piwko miałem 7 dni. Z tego co napisaliście wynika że AŻ 7 dni mogę sobie darować tym bardziej że na razie za dolniaki się nie biorę. A propos dolniaków. Wreszcie chciałbym się nimi zająć tylko pytanie jak? Jak osiągacie temp. do 15 °C ?Czy takie drożdże mają szansę przezyć w wyższej temperaturze? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się