Cichus Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) Pochodzenie Wyizolowany w New Zealand Smoothcone Zastosowanie Aromatyczny/goryczkowy Aromat Świeża skórka cytrusów, obecne również aromaty żywiczne i trawy cytrynowej. Głównie używany w stylach Ale Informacje dodatkowe Wyhodowany w New Zealand Horticultural Research Centre. Wypuszczony na rynek w 1976 wcześniej znany jako Super Alpha. Zawartość alfa-kwasów 10 - 12% Zawartość beta-kwasów 7 - 8.5% Zawartość ko-humulonu 33 - 36% Olejek ogółem 1.3 mL / 100g Mircen ~29.2% całości Humulen ~33.2% całości Kariofilen ~10.1% całości Farnezen < 1% całości Ogólne wrażenia Łączy w sobie rześką goryczkę i dobre właściwości aromatyczne; często używany do "balansowania" nowozelandzkich ales i lagerów. Równie dobrze spisuje się jako jedyny chmiel, jak i w mieszankach z innymi. Źródło: https://www.hopunion...aland-dr.-rudi/ Edytowane 29 Maja 2014 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) Jak dla mnie to on nadaje się tylko jako dodatek do innych chmieli. Tworzy równie dużo gorzkich cytrusów, co żywic, a jego aromat i smak tłumi wszystko, co chcielibyśmy w piwie wyczuwać. Jednym słowem radziłbym uważać z ilością, bo zdominować piwo może w stopniu zbyt dużym. Edytowane 28 Maja 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Kupiłem w CP ,zbiór 2015, totalna pustka, nic ten chmiel nie wnosi, totalne dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi