Skocz do zawartości

Kilka pytań dotyczących piwa z ekstraktów


Rekomendowane odpowiedzi

Podłączę się pod tema gęstwy bo jeszcze nie miałem okazji z niej kożystac i mam pytanie do kolegó z postów wyżej odnośnie ilości dodawania gęstwy bo np w kalkulatorze wyszło mi że na typ ALE plato 14, 20l trzeba dać ok 125ml gęstwy a gdzieś na forum wyczytałem że na 20 litrów daję się ok 200ml, i tu moję pytanie czy wszystko dobrze wyliczyłem, (pozdro dla kolegi Gąska ze Strzegomia od kolegi ze Stanowic, teraz WRO) fajnie że można się spotkać na forum z kimś kto blisko mieszka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te 125ml z kalkulatora powinno wystarczyć, tyle z teorii. Z niewielkiego doświadczenia wiem, że te 200ml niczego nie pogorszy. Sam zadawałem gęstwę w całości z poprzedniej warki i nie miałem problemów z drożdżowymi posmakami, a czasem było to nawet 700ml. Może do jakiegoś leciutkiego Ale nie dawałbym 1L gęstwy, ale te 200ml to na pewno nie za dużo.

Pozdrawiam sąsiada :beer:

Edytowane przez Gąska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapytam również przy okazji. Gęstwe możemy pozyskiwać z piwa robionego z drożdży suchych takich jak US05 czy tylko z mokrych? A może nie ma to znaczenia? I oczywiście czy sposób pozyskiwania gęstwy jest ten sam w obu przypadkach?

Edytowane przez PawelH
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.