marny_popis Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Podłączę się pod tema gęstwy bo jeszcze nie miałem okazji z niej kożystac i mam pytanie do kolegó z postów wyżej odnośnie ilości dodawania gęstwy bo np w kalkulatorze wyszło mi że na typ ALE plato 14, 20l trzeba dać ok 125ml gęstwy a gdzieś na forum wyczytałem że na 20 litrów daję się ok 200ml, i tu moję pytanie czy wszystko dobrze wyliczyłem, (pozdro dla kolegi Gąska ze Strzegomia od kolegi ze Stanowic, teraz WRO) fajnie że można się spotkać na forum z kimś kto blisko mieszka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Ja też chyba na Wiki wyczytałam o tych 200ml.i stąd pytanie o te posmaki drożdzowe przy zadaniu większej ilości tej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Te 125ml z kalkulatora powinno wystarczyć, tyle z teorii. Z niewielkiego doświadczenia wiem, że te 200ml niczego nie pogorszy. Sam zadawałem gęstwę w całości z poprzedniej warki i nie miałem problemów z drożdżowymi posmakami, a czasem było to nawet 700ml. Może do jakiegoś leciutkiego Ale nie dawałbym 1L gęstwy, ale te 200ml to na pewno nie za dużo. Pozdrawiam sąsiada Edytowane 12 Lutego 2014 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Wielkie dzięki za odpowiedź, w takim razie przy następnej warce powalczę z gęstwą i zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Zapytam również przy okazji. Gęstwe możemy pozyskiwać z piwa robionego z drożdży suchych takich jak US05 czy tylko z mokrych? A może nie ma to znaczenia? I oczywiście czy sposób pozyskiwania gęstwy jest ten sam w obu przypadkach? Edytowane 13 Lutego 2014 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Gęstwę można pozyskiwać z każdych drożdży, choć niektórzy uważają, że warto tylko z płynnych. Ja ją pozyskuję kiedy tylko sytuacja na to pozwala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Sposób pozyskiwania jest taki sam dla suchych i płynnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się