Plo Koon Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zabrałem RISA od guciothebest oraz APA od imidlajewa. Od siebie zostawiłem Witbiera i FESa. Aktualna lista: Buber - American Stout Tjujku - Coffe Pale Ale, American Wheat ATP - Espresso Stout Skos - Pipa Seb0 - 2x Stout Owsiany Ibrahim - 2x Whiskey Stout guciothebest - RIS , 2x Milk-Sweet Stout BrPr: Witbier, FES Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciothebest Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) Witam , do dzisiejszego finału Snookera otworzyłem pierwsze piwko z depozytu a mianowicie AIPA SebO ze skórką bergamotki . Jest to moja pierwsza recenzja więc proszę o wyrozumiałość . Barwa : zbliżona do pomarańczowego , delikatnie zmętnienie Piana : tutaj wielkie słowa uznania dla piwowara , gęsta , trwała , drobno pęcherzykowa , biała jednym słowem mega ! Aromat : delikatne cytrusy jak grejpfrut , bardzo przyjemny Smak : bardzo rześkie , pijalnie z delikatna goryczka i cytrusami Ogólnie : bardzo fajne , przyjemne , pijalnie , orzeźwiające piwko z mega fajną pianą , aż szkoda ze tylko jedno mam ! Pozdrawiam Edytowane 1 Maja 2016 przez guciothebest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Kantor Oat APA #73 W sumie szału się nie spodziewałem – od października sporo wody w Wiśle upłynęło. Pomimo tego aromat jest naprawdę ok. Oczywiście jest lekko kartonowe utlenienie, lecz przytłacza je nadal spora cytrusowość oraz masa owoców (głównie ananas i mango). Smak już niestety dość płaski, bardzo zbożowy. Właściwie ciężko doszukać się choćby śladu po 64IBU z ety. Pomimo tego większych wad ciężko się doszukać. Jest po prostu wytrawnie i wodniście. Te 7mc od butelkowania to jedno, ale potężna piana, lekkie przegazowanie i okrutna wytrawność zastanawia mnie czy piwo było 100% odfermentowane w momencie butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Pewnie nie albo infekcja, w ostatnich butelkach to chyba siarkę miałem, a to było 2-3 miesiące temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Nic chamsko infekcyjnego nie wyszło, siary się nie doszukałem ale ta też lubi się redukować Ale ogólnie całkiem spoko po tym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Wrzuciłem quadrupla, zabrałem RIS od guciothebest Buber - American StoutTjujku - Coffe Pale Ale, American WheatATP - Espresso StoutSkos - PipaSeb0 - 2x Stout OwsianyIbrahim - 2x Whiskey Stoutguciothebest - 2x Milk-Sweet StoutBrPr - Witbier, FES adamsky - Czarna Woda (quadrupel) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 APA imidlajew Jak się okazało po fakcie, piwo w depozycie przeleżało ponad rok. Efekt? Jedno wielkie utlenienie - miód, karton i do tego chyba jakaś infekcja. Całkowicie niepijalne. Wypadałoby by wyczyścić depozyt, żeby nikt nie nadział się jak ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Ja tam mogę zczyscić depozyt i do zera, ale jak mówiłem trzeba w miarę brać to co jest a nie marudzić, że rozlew 2mc temu to sobie wezmę najświeższe a zgniłki niech stoją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) Przyniosłem:1 x Grodziskie (rozlew 08.04.2016, 9°Blg, z dodatkiem słodu Mesquite z Briessa) 1 x 100% Brett Ale (rozlew 18.02.2016, 13°Blg, na Yeast Bay Brussels Brett Blend)A wziąłem:1 x Tjujku - Coffee Pale Ale (teraz zauważyłem że już to piłem ale smakowało mi to zobaczymy jak się zmieniło ) 1 x BrPr - Witbier 1 x guciothebest - Milk-Sweet Stout To powiedzmy że jest: Buber - American StoutTjujku - American WheatATP - Espresso StoutSkos - PipaSeb0 - 2x Stout OwsianyIbrahim - 2x Whiskey Stoutguciothebest - Milk-Sweet StoutBrPr - FES adamsky - Czarna Woda (quadrupel) Kantor - Grodziskie, 100% Brett Ale ale chyba są jakieś niezgodności bo w skrzynce raczej był jakiś Ris a wg listy nie ma żadnego Risa Edytowane 9 Maja 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Profik Wee Heavy Barwa nawet jak na styl rzekłbym mocno ciemna, prawie porterowa. Piana niska opadająca szybko do milimetrowego krążka. Aromat głównie owocowego suszu oraz karmelizowanej wiśni. Fajnie schowany alkohol – z 25blg musi go tam być sporo. Smak już mocno zdominowany melanoidynową karmelowością. Pomimo lekkiego wyklejania jednak nie jest mulące – kontra ze strony lekkiego alko i kwaskowej owocowości. Ogółem całkiem przyjemne piwo, choć z racji solidnej owocowości a braku nut torfowych czy ziemistych oraz ogólnej wytrawności bardziej kojarzy mi się z klasycznym Barleywine. Zastanowiłbym się nad zmianą drożdży na mniej neutralne. Skrzynkę zuploaduję ale jutro, wybaczcie dziś mi się tak okrutnie nie chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 guciothebest - Milk-Sweet Stout W: prawie czarne, piana niska, nietrwała A: pierwsza nuta to warzywna siarka ale DMS, na szczęście potem dominuje gorzka czekolada, plus kawa, lekka owocowość, po ogrzaniu DMS niestety dość spory S:czekolada, już bardziej mleczna, słodkość dość niska, lekka paloność, lekka kawa i lekki DMS, finisz czekoladowy G:średnio-niska, czysta O: pełnia średnia do średnio-wysokiej, wysycenie niskie, gładkie, kremowe Pijalne, gładkie. Gdyby nie ten DMS to naprawdę super milk stout by był, dziwna sprawa z nim bo użyłeś słodu pale ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) Barwa nawet jak na styl rzekłbym mocno ciemna, prawie porterowa Bardzo długie 3-godzinne gotowanie. Fajnie schowany alkohol – z 25blg musi go tam być sporo. Dzięki. Drożdże zeszły do 6 blg więc wychodzi 10,7 ABV Ogółem całkiem przyjemne piwo, Też jestem zadowolony, pierwsze podejście do stylu więc nie jest źle. braku nut torfowych czy ziemistych Czym uzyskać drożdżami? Czy zasypem? Edytowane 9 Maja 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 braku nut torfowych czy ziemistych Czym uzyskać drożdżami? Czy zasypem? Chyba najfajniej byłoby drożdżami ale zdarzyło mi się pić kilka bardzo fajnych Wee Heavy mających w składzie podany słód wędzony (jaki i ile nie wiem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciothebest Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 guciothebest - Milk-Sweet Stout W: prawie czarne, piana niska, nietrwała A: pierwsza nuta to warzywna siarka ale DMS, na szczęście potem dominuje gorzka czekolada, plus kawa, lekka owocowość, po ogrzaniu DMS niestety dość spory S:czekolada, już bardziej mleczna, słodkość dość niska, lekka paloność, lekka kawa i lekki DMS, finisz czekoladowy G:średnio-niska, czysta O: pełnia średnia do średnio-wysokiej, wysycenie niskie, gładkie, kremowe Pijalne, gładkie. Gdyby nie ten DMS to naprawdę super milk stout by był, dziwna sprawa z nim bo użyłeś słodu pale ale. Witam , wielkie dzięki za recenzje . Wiedziałem że z tym piwem jest coś nie halo ale nie za bardzo wiedziałem co to jest , myślałem że to diacetyl Może to być przez to że gotowałem pod przykryciem ( nie całkiem zakryty gar , ale przykryty ) i delikatnie , nie myślałem że to może mieć takie znaczenie ! Myślę że w RIS-ie też to mogło być bo warzyłem jedno po drugim . Pozdrowiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Wiedziałem że z tym piwem jest coś nie halo ale nie za bardzo wiedziałem co to jest , myślałem że to diacetyl Diacetyl w domowym górniaku, który ma więcej niż dwa tygodnie po butelkowaniu to wg mnie spora rzadkość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 BrPr - Witbier W: złoty, mocno mętne, piana drobna trwała, bardzo ładna A: dominuje kolendra, do tego cytrusy i delikatna zbożowość, estry i minimalne fenole, przyjemny S: kolendra, cytrusy, w tym cytryna, lekka ziołowość chmielowa, lekko owocowe (po ogrzaniu to landrynka dochodzi), lekko mineralne, lekko kwaskowe, finisz zbożowo-przyprawowy G: średnia, lekka szorstka, trochę zbyt wysoka jak na styl O: pełnia średnio-niska, wysycenie średnio-wysokie, lekko cierpkie, brakuje kremowości Dobre piwo, minimalne wady, nie wiem czy zbyt twarda woda nie była, dla mnie trochę za dużo tej cytryny ale to niuanse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 (edytowane) BrPr - Witbier W: złoty, mocno mętne, piana drobna trwała, bardzo ładna A: dominuje kolendra, do tego cytrusy i delikatna zbożowość, estry i minimalne fenole, przyjemny S: kolendra, cytrusy, w tym cytryna, lekka ziołowość chmielowa, lekko owocowe (po ogrzaniu to landrynka dochodzi), lekko mineralne, lekko kwaskowe, finisz zbożowo-przyprawowy G: średnia, lekka szorstka, trochę zbyt wysoka jak na styl O: pełnia średnio-niska, wysycenie średnio-wysokie, lekko cierpkie, brakuje kremowości Dobre piwo, minimalne wady, nie wiem czy zbyt twarda woda nie była, dla mnie trochę za dużo tej cytryny ale to niuanse Niestety - kranówkę mam jeszcze twardszą - pozostaje mi tylko butelkowana źródlana. Póki co goryczkę zwalczam późniejszym chmieleniem. AWheat chmieliłem tylko na ostatnie 15-minut - zobaczymy czy goryczka będzie przyjemniejsza w odbiorze. Dzięki za opinię! Edytowane 11 Maja 2016 przez BrPr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 11 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Update:guciothebest - RIS, Sweet Stout x2 Tjujku - American Wheat Buber - American Stout ATP - Espresso Stout Kantor - Grodziskie, 100% Brett Ale BrPr - FES Ibrahim - Whiskey Stout x2 Skos - Pipa Seb0 - Stout Owsiany x2 adamsky - Czarna Woda (quadrupel) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 (edytowane) RIS (guciothebest) Barwa czarna, piwo wydawało się lekko oleiste, prezencja bez zarzutu. Piany w zasadzie brak. Przy agresywnym nalewaniu pojawił się delikatny beżowy kożuszek, ale szybko zredukował się do obręczy. W aromacie przede wszystkim czekolada, lekki karmel, toffi i praliny. Palone akcenty nie dominują. W smaku podobnie. Zaskakująco lekkie i wytrawne jak na tak wysokie blg. Trochę mnie to zdziwiło, bo te drożdże nie schodzą głęboko. Ze względu to i na relatywnie niewielką paloność momentami miałem wrażenie że piję portera, a nie mocnego RISa. Alkohol doskonale ukryty. Wysycenie dość niskie, dobrze dopasowane do stylu. Po ogrzaniu rzeczywiście wyszło coś niepokojącego. Trudno mi powiedzieć czy to na 100% DMS, ale rzeczywiście warzywka dało się wyczuć, więc pewnie tak. Piwo bardzo dobre, ale zalecam pić zimne. Edytowane 16 Maja 2016 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 (edytowane) Tjujku - Coffee Pale Ale Ponowne starcie po pół roku, zobaczymy jak się zmieniło Próbuje wyjść po otwarciu ale nie jakoś bardzo szybko W: jasny pomarańcz, lekka mętność, piana wysoka, brzydka, grubopęcherzykowa A:dominuje kawa, przyjemna, poza tym płasko, chyba minimalny karton, po ogrzaniu na pewno papier jest S: też dominuje kawa, do tego owocowe estry, lekko mineralne, jakieś mdłe owoce, też aromaty ala Sherry G: średnio-niska O: pełnia średnio-niska, wysycenie średnio-niskie, wygazowało się po nalaniu, lekko rozgrzewające No cóż, zgodnie z oczekiwaniami utleniło się mimo tego piwo spokojnie do wypicia, a kawa naprawdę ładnie się starzeje. Edytowane 19 Maja 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 (edytowane) Update:guciothebest - RIS, Sweet Stout x2 Tjujku - American Wheat Buber - American Stout ATP - Espresso Stout, Dry Stout x2 Kantor - Grodziskie BrPr - FES Ibrahim - Whiskey Stout Skos - Pipa Seb0 - Stout Owsiany x2 adamsky - Czarna Woda (quadrupel)Czyli w kwestii zmian, wziąłem 100% Brett Ale Kantora i Whiskey Stouta Ibrahima. Dołożyłem dwie flaszki dry stouta. Edytowane 25 Maja 2016 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 100% Brett Ale od KantoraPiwo jest mętne, koloru ciemnej miedzi. Piana solidna, długo się utrzymuje i oblepia szkło. W aromacie słodki agrest, końska derka, brzoskiwnie i morele. W smaku dominuje brzoskwinia przeplatana przez lekką kwasowość i agrest. Posmak pestkowy. Samo piwo też nie jest w żaden sposób cierpkie. Goryczka ledwo zarysowana. Wysokie wysycenie, bardzo przyjemnie się to pije. Ogólnie, to chyba pierwszy brett, który smakował mi od A do Z. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Jeśli dobrze liczę to na 15 piw w depozycie, 11 to wariacje na temat stouta. Proponuję wyciągnąć wnioski. Jutro się wybieram do depozytu, planuję wymienić 4 piwa i już widzę że będę miał problem, bo nie jestem jakimś wielkim fanem stoutów. HerrOs i ATP 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Jeśli dobrze liczę to na 15 piw w depozycie, 11 to wariacje na temat stouta. Proponuję wyciągnąć wnioski. Jutro się wybieram do depozytu, planuję wymienić 4 piwa i już widzę że będę miał problem, bo nie jestem jakimś wielkim fanem stoutów. No cóż, jak przywiozę kolejną warkę to... będzie więcej stoutów. Na szczęście jutro biorę się za polskie ale ( ͡° ͜ʖ ͡°) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Ja jutro jakoś specjalnie statystyk nie poprawię. Wjedzie 2 x Tripel i 2 x Belgian Black IPA - to ostatnie niby nie stout, ale też ciemne, choć na pewno mniej palone. Na pewno dobrze by było poprzynosić trochę jasnych. Zwłaszcza że lato się zbliża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się