adaml0419 Opublikowano 21 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 :: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 21 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Ja myślę, że już uciekł. 2mc temu to było jeszcze całkiem ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skos Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Ja myślę, że już uciekł. 2mc temu to było jeszcze całkiem ok. Adamsky - czarna woda - belgian dark stron ale. Etykieta mówi: 23 Blg, ABV: 11,5%, but. 9.11.2014, pilznenski heidelberg, pale ale halcyon, aromatic, caramunich II, abbey, special b, special x, target, styrian goldings, cukier (demerara, muscovado), WLP545 Aromat: suszone owoce napier*alaja jak w kompocie babci, śliwka, aronia, gruszka Barwa: ciemny brąz, czerwone refleksy Piana: prawie brak, pojawiło się kilka bąbli ale szybko uciekły Smak: podobnie jak w smaku suszone owoce królują, dosyć słodkie ale nie ulepkowe, gęste, rozgrzewający alkohol, niskie wysycenie, dosyć wytrawny finisz Goryczka: krótka, ładnie kontruje słodycz no co tu dużo mówic. jak dla mnie bomba. nie wiem jak to piwo uchowalo sie w depozycie przez tyle czasu. propsy dla piwowara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Jak wygląda aktualna lista? Będę w sobotę w Krakowie, to coś bym zostawił świeżego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Wziąłem:SPACE BBIPA - adamskyRIS - guciothebestTripel - skosSweet Stout - SebOZostawiłem:2x Polskie Ale2x Whisky Stout - też delikatnie wędzonyStan powinien wyglądać teraz tak: guciothebest - Sweet Stout x1 ATP - Dry Stout 2x Polskie Ale, 2x Whisky Stout BrPr - 2xBlackIPA Ibrahim - Whiskey Stout adamsky - SPACE (BBIPA) Kantor - Wielozbożowe Golden Ale, American Bitter Tadzik - Rauchpils x2skos - Whisky Rye StoutPojawiły się w depozycie piwa wagi lekkiej, więc może coś teraz się ruszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 (edytowane) SPACE - Belgian Dark IPA - adamskyNa dzień dobry piwo poszło na spacer. Solidny gushing, zdjęcie zrobione zaraz po przelaniu do szkła. Aromat mocno belgijski, morele, brzoskwinia, trochę pieprzu, goździków i przypraw. W smaku solidna goryczka przecięta delikatną czekoladą. Posmak mocno brzoskwiniowo-morelowy, ale pojawiają się też tam akcenty lekkiej żywicy i owoców tropikalnych, ale przy Belgii są mocno w tle. Wydawało mi się, że poczułem lekką aptekę, ale mogę się mylić. Wytrawne, nieco przegazowane, wysycenie szczypie w język. Niemniej, bardzo, bardzo fajne i ciekawe piwo. Szkoda tylko że aż za bardzo się rwało do wyjścia. Ah, bym zapomniał. Dziewczynie strasznie się etykieta spodobała. Edytowane 1 Sierpnia 2016 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 (edytowane) SebO - Sweet StoutPrzy otwarciu prawie że wybuchło. Piana z flaszki chlasnęła na mnie, stół, zlew i butelkę. Do wypicia została maksymalnie połowa. W zapachu miód, lekka suszona śliwka i bardzo wyraźna kwaśność. W smaku jest puste. Jakaś czekolada, orzechy. Ja bym powiedział że jeszcze jakieś ogryzki tego co Kantor opisał. W smaku też kwaśne. Wychodzi na to, że oprócz utlenienia w tę butelkę wlazła jeszcze jakaś infekcja. Edytowane 1 Sierpnia 2016 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 (edytowane) Na dzień dobry piwo poszło na spacer. Przy otwarciu prawie że wybuchło. Może za szybko otwierasz, ja domowe które wiem że leżało w cieplejszych warunkach raczej staram się zostawić w lodówce na co najmniej 24h w celu ustabilizowania wysycenia. Edytowane 2 Sierpnia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Na dzień dobry piwo poszło na spacer. Przy otwarciu prawie że wybuchło. Może za szybko otwierasz, ja domowe które wiem że leżało w cieplejszych warunkach raczej staram się zostawić w lodówce na co najmniej 24h w celu ustabilizowania wysycenia. Żadne piwo z depozytu mi nie wywinęło do tej pory takich numerów. A spora część stała od tych dwóch u mnie w lodówce krócej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 (edytowane) skos - TripelPrzy otwarciu potężny syk, ale tym razem piwo chyba zważyło na karcący wzrok i zostało w butelce. Piwo jest złociste, zamglone z bardzo grubą, drobnopęcherzykowatą pianą, która zostawia masę śladów na szkle i z uporem nie chce opadać. W aromacie pojawiają się (w kolejności mocy) brzoskwinie, morele i goździki. Wyraźnie zaznaczony jest też banan, wydaje mi się też że czuć lekko korzenność i lekką ziemistość. Chmieliłeś może Lubelskim? W smaku jest bardzo fajne, bardzo gładkie. Goryczka średnia do średniowysokiej. Znów też mamy całkiem niezły bukiet smakowy. Goryczka jest krótka i szlachetna. Dużo estrów, cytryna, jakaś pomarańcza. W tle sporo przypraw, brzoskwiń, morel, jakieś nuty goździkowe też się pałętają. Sporo ciała, ale nie takiego zalegającego, dodatkowo piwo jest całkiem wytrawne. Wysoko wysycone. Alkohol na granicy percepcji. Bardzo dobry i bardzo rześki klasyczny tripel. Jedyne co można przyjąć in minus to ogromny osad w butelce. Ale to nie jest wielki problem, mi smakowało. Zdjęcie wrzucę, jak będę miał kabel do telefonu. Edytowane 2 Sierpnia 2016 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Po mojej dzisiejszej wizycie depozyt powinien wyglądać tak: guciothebest - Sweet Stout x1 ATP - Dry Stout 1x Polskie Ale, 2x Whisky Stout BrPr - 1xBlackIPA Ibrahim - Whiskey Stout Kantor - Wielozbożowe Golden Ale Tadzik - Rauchpils x2skos - Whisky Rye Stout buber - PIPA, AIPA, APA (partial mash), APA SH Cascade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 (edytowane) guciothebest - RISCzarne, nieprzejrzyste, nalewa się jak olej Nawet jakaś piana się zbudowała. Aromat jak to w RISie, dużo kawy i czekolady, ale czuć też bardzo przyjemnie suszone śliwki i herbatniki. W smaku jest jeszcze fajniej, kawa i czekolada są dużo mocniej uzupełniane przez śliwki i ciastka, co w moim (!) odczuciu daje świetne połączenie bakaliowej czekolady i ciastek maczanych w kawie. Może to nie deskryptor, ale ja całkowicie to tak odbieram. Piwo jest bardzo gładkie i aż zatrważająco pijalne. Gorycz w zasadzie tylko dla przełamania słodyczy. Strasznie pełne i treściwe. Alkoholowe, ale w ten fajny, rozgrzewający sposób, a nie ordynarną wódę. Niskie wysycenie. Z jednej strony bez kombinacji, z drugiej, świetny i niesamowicie pijalny RIS. Pyszne Edytowane 5 Sierpnia 2016 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wtn Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) Po mojej wizycie w depozycie powinno być: guciothebest - Sweet Stout x1 ATP - Dry Stout 1x Polskie Ale, 2x Whisky Stout BrPr - 1xBlackIPA Ibrahim - Whiskey Stout Kantor - Wielozbożowe Golden Ale Tadzik - Rauchpils skos - Whisky Rye Stout buber - PIPA, APA (partial mash), APA SH Cascade wtn - Born To Relax (Saison) x2 Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez wtn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skos Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 skos - Tripel Przy otwarciu potężny syk, ale tym razem piwo chyba zważyło na karcący wzrok i zostało w butelce. Piwo jest złociste, zamglone z bardzo grubą, drobnopęcherzykowatą pianą, która zostawia masę śladów na szkle i z uporem nie chce opadać. W aromacie pojawiają się (w kolejności mocy) brzoskwinie, morele i goździki. Wyraźnie zaznaczony jest też banan, wydaje mi się też że czuć lekko korzenność i lekką ziemistość. Chmieliłeś może Lubelskim? W smaku jest bardzo fajne, bardzo gładkie. Goryczka średnia do średniowysokiej. Znów też mamy całkiem niezły bukiet smakowy. Goryczka jest krótka i szlachetna. Dużo estrów, cytryna, jakaś pomarańcza. W tle sporo przypraw, brzoskwiń, morel, jakieś nuty goździkowe też się pałętają. Sporo ciała, ale nie takiego zalegającego, dodatkowo piwo jest całkiem wytrawne. Wysoko wysycone. Alkohol na granicy percepcji. Bardzo dobry i bardzo rześki klasyczny tripel. Jedyne co można przyjąć in minus to ogromny osad w butelce. Ale to nie jest wielki problem, mi smakowało. Zdjęcie wrzucę, jak będę miał kabel do telefonu. tak, lubelski 30g, sybilla 10g - hop stand 50 minut w ok 80C. na goryczkę magnum 30g dodane do brzeczki przed gotowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Polskie ale - ATP - 12 Blg, 5,2 %, 31 IBU Słód pale ale, pszeniczny Chmiele: Magnum, Lubelski Drożdże US-05 Z butelki bardzo słaby aromat chmielowy. Piana drobnopęcherzykowa, mało obfita, szybko opada, pozostaje cienka warstwa, ale za ładny lejsing. Wysycenie niskie (mogłoby być delikatnie większe). Lekko zmętnione (choć nie lałem do dna), ale generalnie OK. Piwo w odczuciu pełne, gęste, jakby oleiste (może to efekt słabego wysycenia). Ewidentnie chmielowy smak, słodowość znikoma, goryczka średnia, szczypiąca po bokach języka. Na finiszu wytrawne. Nie wiem, jaki czas upłynął od butelkowania - zastanawia mnie ten słabiutki aromat chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 BrPr - Black IPA - 15,5 Blg, alk. 6,5 %, IBU 38, uwarzone 9.04.2016 Słody: pale ale, pszeniczny, carahell, caramunich I, ekstrakt z carafa II special Chmiele: simcoe, chinook, centennial Drożdże: US-05 Z butelki zdecydowany amerykański aromat, raczej żywice niż cytrusy. Przy drugim węchu pojawił się lekki aromat ciemnych słodów a'la stout, ale później go już nie było (ani w smaku, an w aromacie). Zbudowała mi się wysoka piana (musiałem lać na dwa razy), ale to zapewne dlatego, że zdaje się było zbyt mocno nagazowane (jeśli dobrze pamiętam wg etykietki 2,5v/v, ale mogłoby być niżej). Kolor prawie czerń, choć pod światło z rubinowymi refleksami. Jak na 15.5 Blg spodziewałem się większej treściwości, goryczka łagodna, niezalegająca. Piło się przyjemnie, choć gdyby było trochę mniej nagazowane. byłoby IMHO jeszcze lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 BrPr - Black IPA - 15,5 Blg, alk. 6,5 %, IBU 38, uwarzone 9.04.2016 Słody: pale ale, pszeniczny, carahell, caramunich I, ekstrakt z carafa II special Chmiele: simcoe, chinook, centennial Drożdże: US-05 Z butelki zdecydowany amerykański aromat, raczej żywice niż cytrusy. Przy drugim węchu pojawił się lekki aromat ciemnych słodów a'la stout, ale później go już nie było (ani w smaku, an w aromacie). Zbudowała mi się wysoka piana (musiałem lać na dwa razy), ale to zapewne dlatego, że zdaje się było zbyt mocno nagazowane (jeśli dobrze pamiętam wg etykietki 2,5v/v, ale mogłoby być niżej). Kolor prawie czerń, choć pod światło z rubinowymi refleksami. Jak na 15.5 Blg spodziewałem się większej treściwości, goryczka łagodna, niezalegająca. Piło się przyjemnie, choć gdyby było trochę mniej nagazowane. byłoby IMHO jeszcze lepsze. Część butelek się przegazowało owszem. Obstawiam, że nierównomiernie rozprowadziłem cukier do refermentacji bo ta przypadłość nie dotyczyła wszystkich butelek. Dzięki za recenzję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wtn Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Buber - AIPA 16 BLG Piwo mętne w kolorze jasnobrązowym. Piana średniowysoka, drobnopęcherzykowa- całkiem długo się trzyma. Aromat mocno chmielowy z cytrusowym. Po podgrzaniu dochodzi też aromat alkoholu. Goryczka bardzo fajna, niezalegająca, ale moim zdaniem w smaku za bardzo czuć alkohol i może przez to na końcu jest trochę drapiący. Ogólnie piwo fajne, całkiem przyjemnie się piło, tylko imho za bardzo czuć alko. Może jeszcze nie zdążył się ułożyć. Kiedy butelkowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Buber - AIPA 16 BLG Piwo mętne w kolorze jasnobrązowym. Piana średniowysoka, drobnopęcherzykowa- całkiem długo się trzyma. Aromat mocno chmielowy z cytrusowym. Po podgrzaniu dochodzi też aromat alkoholu. Goryczka bardzo fajna, niezalegająca, ale moim zdaniem w smaku za bardzo czuć alkohol i może przez to na końcu jest trochę drapiący. Ogólnie piwo fajne, całkiem przyjemnie się piło, tylko imho za bardzo czuć alko. Może jeszcze nie zdążył się ułożyć. Kiedy butelkowałeś? Połowa czerwca? Jakoś tak. Pod koniec fermentacji temperatura mogła podejść do 19-20 st. C. Może to od tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Polskie ale - ATP - 12 Blg, 5,2 %, 31 IBU Słód pale ale, pszeniczny Chmiele: Magnum, Lubelski Drożdże US-05 Z butelki bardzo słaby aromat chmielowy. Piana drobnopęcherzykowa, mało obfita, szybko opada, pozostaje cienka warstwa, ale za ładny lejsing. Wysycenie niskie (mogłoby być delikatnie większe). Lekko zmętnione (choć nie lałem do dna), ale generalnie OK. Piwo w odczuciu pełne, gęste, jakby oleiste (może to efekt słabego wysycenia). Ewidentnie chmielowy smak, słodowość znikoma, goryczka średnia, szczypiąca po bokach języka. Na finiszu wytrawne. Nie wiem, jaki czas upłynął od butelkowania - zastanawia mnie ten słabiutki aromat chmielu. Słaby aromat wynika myślę, że choćby z tego, że na zimno nie chmieliłem z racji braku wolnych fermentorów. Poszło tylko 50g Lubelskiego na wyłączenie palnika. W butelki poszło dokładnie 1.07. Do tego na celu miałem zrobienie lekkiego, jasnego piwa, przeznaczonego do picia po pracy latem, zbliżonego do "sklepowego". Z tym że bez wad i z większą goryczką. Targetem byli domownicy, nie beergeecy Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Aktualizacja: ATP Whisky Stout x2 Polskie Ale Dry Stout Skos Whisky Rye Stout Tadzik Rauchpils Kantor Wielozbożowy Golden Ale Ibrahimow Whiskey Stout Aranea Bort to relax (saison) x2 Dawid Siedlecki Black IPA Guciothebest Sweet Stout Buber APA 14,8% APA SH Cascade Polskie IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Guciothebest - RIS Czarne jak smoła, piana niska ale bardzo ubita. W aromacie kawa, gorzka czekolada, nieco suszonych owoców, nieco palone. W smaku kawa, gorzka czekolada, troche popiołu. Niesamowite gładkie, gęste. Bardzo przyjemne w odczuciu. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciothebest Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Skąd Ty go jeszcze wziąłeś , myślałem że już się skończył ten Ris dziękuje za wszystkie recenzje . Dodam że jest jest już uwarzona druga wersja Risa i myśle ze gdzieś pod koniec roku przyniosę do spróbowania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibrahim Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Hej, Jako ze niestety nie mam jak podjechac w najblizszym czasie do sklepu - czy moglby ktos zutylizowac mojego Whiskey Stouta? Wypic- wylac -whatever. Ostatnio jak pilem to piwo (1 miesiac temu) bylo bardzo przegazowane mimo ze stalo w lodowce wiekszosc czasu. Nie chce by komus cos sie stalo gdyby - odpukac- zrobil sie z niego granat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Odwiedziłem dziś depozyt.Zabrałem:guciothebest - Sweet Stout BrPr - Black IPAwtn - Born to RelaxBuber - APA 14,8%Browar domowy KBN - Modern Bitterkantor - Wielozbożowe Golden AleZostawiłem:2x Ryżowa AIPA2x APA SH Eureka!2x Wielozbożowy Saison Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się