Melanż Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Witam! Zamierzam uwarzyć swoją drugą warkę z puchy Coopersa - IPA. Gdzieś w odmętach anglojęzycznego internetu doczytałem, że po użyciu samej puchy wyjdzie 23L piwa 36IBU, gdzie stylowo powinno być między 40 a 70. Chciałbym sytuacji zaradzić i dochmielić sprawę zawczasu. Zamiast 23L zamierzam zrobić 20L więc IBU z samej puchy powinno być koło 42. Oto co chcę użyć: pucha Coopers IPA 1,7 jasny Bruntal chmiele: Willamette 5,5%aa, Centennial 10,2%aa, Mosaic 12%aa, Simcoe 12,9%aa (do 50g) Czemu te chmiele? Bo tak. Opisy najbardziej mnie zachęciły Teraz pytania: Jak to uczynić żeby dobić do powiedzmy 60-70 IBU? Zaparzyć herbatkę, zalać ekstraktami -> do fermentatora i zalać wodą? Jak długo parzyć, w jakiej ilości wody żeby oddały co trzeba, które chmiele (Simcoe i Mosaic?)? Ile wrzucić na cichą (Willamette, Centennial?)? Proszę o wyrozumiałość - to dopiero moja 2 warka (pierwsza jeszcze fermentuje). Jeżeli pytam o pierdoły to proszę nakierujcie mnie na odpowiednie wątki A z okazji pierwszego posta: serdecznie pozdrawiam forumową społeczność piwowarów! Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Masz jakiś garnek w ogóle, czy tylko fermentory? Edytowane 2 Czerwca 2014 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanż Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Garnki są. Poprzednią puchę robiłem w ok.5L, mam jeszcze taki na 30-40L nie wiem dokładnie ile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Weź sobie daruj tego coopersa, ewentualnie sypnij jeden chmiel na cichą, jak już chcesz szaleć. a następne piwo zrób z chmielu i puszek ekstraktów. a następne już tradycyjnie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanż Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Coopers już stoi na półce i sobie go nie daruję. Następne mam zamiar zacierać. Mogę sypnąć i jeden, nie widzę problemu - który i ile? Tak jak pisałem chciałbym podnieść goryczkę o jakieś 20-25 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Chmielenie na zimno nie podniesie Ci goryczki. Zrób herbatkę chmielową z 15g centeniala w 2-3 L wody (gotowane godzinę) i dolej do tego brewkita i do tego sypnij coś na zimno i będziesz pan zadowolony. Druga sprawa, że ten brewkit + jedna pucha ekstraktu da Ci to piwo o gęstości około 12 - 12,5 BLG co w połączeniu z taką goryczką będzie po prostu nieprzyjemne. Edytowane 3 Czerwca 2014 przez Malinowy Jęczmień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 A trzecia sprawa to coopers ipa to nie jest przypadkiem angielskie ipa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanż Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Dzięki Malinowy Jęczmień i tomato za sugestie. Faktycznie ta pucha to angielskie IPA, ale z rozpędu chciałem zrobić z tego AIPA bo takie mi smakuje Przemyślę jeszcze operację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Skorzystaj z BrewTarget lub innego programu piwowarskiego - ładnie Ci przeliczy IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się