Sosik Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 witam, 27,05 uwarzylem, zlałem do fermentora i zadałem drożdże (us05 rehydratyzowane) pale ale, wyszło 13,5 blg brzeczki nastawnej (stosunkowo obficie chmielone) po 7 dniach dalej bąbelkowało. Zaczekałem do końca 8 doby i zlałem na cicha, dosypałem chmielu i na wszelki wypadek załozyłem wieko z rurką bo bałem sie zeby mi nie wywaliło w nocy wieczka i zebym na zawał nie zszedł. Osadu drożdzowego spokojnie około 3 litrów było po burzliwej. Tymczasem dalej bulka coś teraz, i nie wiem czy powinno sie to zatrzymac czy nie, bo w poprzednim piwie tego zjawiska nei zauważyłem(wieko bez rurki ale nei wypychało go ani nic - drozdze s04). I Teraz pytanko czy wszystko w normie i poprotu te drozdze tak mają i nie mam sie czym martwić czy przeprowadzic jakis zabieg, przy zlewaniu na cichą 4.06 odfermentowane bylo do ok 4 blg. Temp fermentacji pomiedzy 19 a 21. Nie wiem czy jest sens je chłodzić juz teraz w piwnicy(temp, 7-10st). Będe ogromnie wdzieczny za jakąś rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Było już wałkowane milion razy na forum Bulkanie (wydzielanie CO2) nie jest wyznacznikiem fermentacji. Jeśli przez kilka dni blg się nie zmieni można butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosik Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 a nei lepiej zostawić żeby poleżało dłużej(prawie 100g granulatu do chemieleni na zimno weszło)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Nikt Ci nie każe już rozlewać. Chmielenie na zimno powinno robić się gdy piwo już odfermentuje. Możesz śmiało potrzymać kilka dni z chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom4free Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Im dłużej będziesz chmielił na zimno w tej temperaturze (wnioskuje, że obecnie trzymasz fermentor w temp. 19-21) tym więcej z chmielu otrzymasz smaków łodygowych, zalegających, generalnie niepożądanych. W tej temperaturze proponuje nie trzymać dłużej niż 4,5,6 dni. I lać w butelki. Po kilku dniach np.4, możesz oczywiście przenieść do piwnicy celem lepszego sklarowania. Raczej na pewno piwo dofermentowało. Ruch w rurce może być związany z uwalnianiem CO2 w ciągu dnia (wyższa temperatura) z piwa i rozpuszczaniem w nocy (niższa temperatura). U mnie na US-05 piwo często "pracuje" przez całą cichą, przy zakończonej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 jak chmielisz na cichej to oczywiście musisz zostawiać piwo jeszcze na kilka dni. Na razie nic nie rób, ale przed rozlewem zmierz Blg, aby upewnic się, że fermentacja dobiegła końca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 (edytowane) Raczej na pewno piwo dofermentowało. Jesteś pewny? 2 tygodnie To nie tak dużo, tym bardziej że po tygodniu przelał na cichą, po czym jak wiadomo fermentacja zwalnia. Wczoraj piwo miało 4 blg, wg mnie lepiej jeszcze poczekać z tydzień. I nie demonizujcie tak chmielu na zimno, część osób chmieli dłużej albo wrzuca chmiel do kega na miesiąc-dwa i smaków łodygowych nie ma. Poczekaj jeszcze z tydzień, piwu to nie zaszkodzi, a Ty nie będziesz miał granatów. Edytowane 5 Czerwca 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 (edytowane) po pierwsze za wcześnie chyba zlałeś jak 3 L drożdży zostało Im dłużej będziesz chmielił na zimno w tej temperaturze (wnioskuje, że obecnie trzymasz fermentor w temp. 19-21) tym więcej z chmielu otrzymasz smaków łodygowych, zalegających, generalnie niepożądanych nie koniecznie ,dają chmiel do KEGa i jest ok Raczej na pewno piwo dofermentowało z 13,5 do 4 to nie był bym taki pewny ,jak by było 3 to prędzej za szybko zlałeś na cichą ,za szybko dałeś chmiel do wiadra było robić bez cichej było potrzymać z 10 dni zlać na cichą na jakiś 5-7dni i dopiero na jakieś 4 dni przed rozlewem dać chmiel Edytowane 5 Czerwca 2014 przez Gawon Wilkor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Bulka, bo chmiel wrzucony uwalnia dwutlenek z piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosik Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 akurat zalegająca goryczka mi nei przeszkadza a nawet ją lubie, zostawie z 4 dni w pokoju potem piwnica na ok tydzien, gdzies wyczytalem ze trzymanie piwa nad osadem drożdzowym dłuzej niz ten tydzien moze wpłynac na niechciane aromaty od drozdzy wiec stwierdzilem ze zleje. Zobaczymy jak wyjdzie za 2-3 dni sprawdze BLG i zdam relacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 trzymanie piwa nad osadem drożdzowym dłuzej niz ten tydzien moze wpłynac na niechciane aromaty od drozdzy Bzdura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Z tą autolizą drożdży to nawet sędziowie się spierają o jej występowanie. Na pewno nie będziesz jej miał po tygodniu czy dwóch trzymania piwa nad drożdżami, bardziej po kilku miesiącach. Więc tym możesz się kompletnie nie przejmować. Sosik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motoswinia Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Swoje piwa zawsze trzymam przez 3 tyg w jednym fermentorze, chmiele na zimno bez przelewania i żadnej autolizy nie wyczuwam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Ja raz rozlałem piwo po pół roku cichej i też nic nie wyczuwałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Ja raz rozlałem piwo po pół roku cichej i też nic nie wyczuwałem. I jeszcze było dobre po takim czasie w wiadrze ? Chyba w lodówce stało, albo masz super sterylne warunki jak w fabryce Intela.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Stało najpierw w mieszkaniu, później w magazynie, o sterylnych warunkach nie było mowy. I to stało przez całe lato, bo w wakacje nie miałem kiedy go rozlać. Skoro w butelkach się nie psuje, to czemu w wiadrze miałoby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosik Opublikowano 6 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 No to widocznie spanikowałem troche chce zeby postało na cichej przynajmniej z 2 tyg, dzieki za rady i mam nadzieje ze przy nastepnej warce bedzie jeszcze lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Poczytaj też zapiski piwowarów. Wiele informacji można z nich zaczerpnąć. Między innymi jak długo fermentują u nich piwa, na jakich drożdżach, w jakich temperaturach i itp. Im więcej czytania tym mniej stresu w trakcie warzenia Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 to dosyp jeszcze raz chmielu na koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosik Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Dzisiaj piwo zabutelkowałem, spadło do 3/3,5 blg i od niedzielnego popołudnia stało w piwnicy 15C przy najwiekszych upałach. Zostało mi jakies 750ml bo miałem za mało butelek wiec poszło do szybkiej degustacji, i wrażenia mam bardzo dobre zero dms'u diacetuly czy innych rozpoznawanych przezemnie wad, w aromacie jak i smaku super sprawdził sie mosaic i cenntenial takze wielkie dzieki za rady i nastepnym razem nie bede sie przejmował tylko trzymał dłużej na burzliwej jesli bedzie taka potrzeba Jak ktos byłby miły i mógł szybko mnie nakierować na jakaś recepture american wheat ? bo próbwałem cos znalezc wyszukiwarką ale wiekszosc to dyskusje o rodzaj drożdzy etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Slabo szukales ;-) http://www.piwo.org/topic/3448-sunny-wheat/#entry284519 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Mogę Ci podrzucić moją, jeszcze nietestowaną, recepturę na 15l: Słody: Słodownia Strzegom - pszeniczny 2 kg Słodownia Strzegom - pilzneński 1,5 kg Chmielenie: Amarillo 8,2% Alfa - 10g - 60 min Amarillo 8,2% Alfa - 20g - 15 min Amarillo 8,2% Alfa - 20g - 5 min Drożdże US-05 Zacieranie 63 C - 40 min 72 C - 20 min 76 C - 15 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 (edytowane) dziwna akcja ,zazwyczaj przed rozlewem delikatnie się podnosi temperaturę temperaturę ,a nie obniża no może nie zazwyczaj ale jeśli już Edytowane 11 Czerwca 2014 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Dlaczego? Przy górniakach często się obniża, żeby się sklarowało, i ewentualny chmiel z chmielenia na zimno opadł na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Było już wałkowane milion razy na forum Bulkanie (wydzielanie CO2) nie jest wyznacznikiem fermentacji. Jeśli przez kilka dni blg się nie zmieni można butelkować. Było już milion razy wałkowane na forum, że jest. Natomiast jego brak nie jest wyznacznikiem braku fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się