Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Pytam poważnie. Zrobiłem piwo żytnie, ale smakuje jak pszeniczne. Mam podejrzenia, że sprzedawca sprzedał mi płatki pszeniczne zamiast żytnich. Pszeniczne od tego samego sprzedawcy też mam i wyglądają identycznie, jak się dokładnie przyjrzeć. Pierwszych podejrzeń nabrałem podczas filtracji, która trwała 15 minut, a nie 3 godziny jak ostatniego mojego piwa żytniego. Edytowane 6 Czerwca 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arusb Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Żytnie są ciemniejsze od pszenicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 6 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Z wyglądu są takie same. Smakują też tam samo. Myślałem o jakiejś innej metodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Są zupełni inne,nie do pomylenia,żytnie są większe i ze 4 tony ciemniejsze,barwa wpada w zielonkawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zrobiłem piwo żytnie, ale smakuje jak pszeniczne. smak piwa "pszenicznego" jest determinowany związkami produkowanymi przez drożdże, w małym stopniu zależy od surowca ... jak przefermentujesz na drożdżach pszenicznych brzeczkę ze słodu pilźnieńskiego to też będziesz miał w smaku pszenicę czasami też można uzyskać "pszenicę" na drożdżach nie pszenicznych ale to już wina infekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Z wyglądu są takie same. Smakują też tam samo. Myślałem o jakiejś innej metodzie. zagotuj taka samą ilość płatków w takiej samej ilości wody, żyto da większego gluta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 u góry żytnie, na dole pszeniczne, zdjęcia nie odzwierciedlają tego, że żytnie są zdecydowanie ciemniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zrobiłem piwo żytnie, ale smakuje jak pszeniczne. smak piwa "pszenicznego" jest determinowany związkami produkowanymi przez drożdże, w małym stopniu zależy od surowca ... jak przefermentujesz na drożdżach pszenicznych brzeczkę ze słodu pilźnieńskiego to też będziesz miał w smaku pszenicę czasami też można uzyskać "pszenicę" na drożdżach nie pszenicznych ale to już wina infekcji Przecież nie robiłem piwa żytniego na drożdżach pszenicznych. Robiłem na normalnych, neutralnych. Nie mów, że nie rozróżniasz smaku piwa żytniego od pszenicznego. Nie mówiąc już o konsystencji i kolorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się