aopon Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Witam, czy mogę zostawić piwo na fermentacji przez 6-8 tygodni? Muszę wyjechać i nie będzie komu zlać na cichą a później zabutelkować. Czy taki okres wpłynie negatywnie na walory piwa. Fermentator jest szczelnie zamknięty, w pokrywie jest rurka fermentacyjna z wodą. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scoff Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Woda w rurce może wyparować przez 6 tygodni i będzie problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Woda w rurce może wyparować przez 6 tygodni i będzie problem. Należy więc wcisnąć do rurki korek z waty, żeby ją zabezpieczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagicznyJanusz Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Czytałem też tu na forum, o wlaniu gliceryny, która nie wyparuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Weź wieko bez dziury, olej rurkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Rurka to nie problem. (blow off tube ) Ciekawe jak to drożdże zniosą. Nie omieszkaj się podzielić rezultatami po 2 miesiącach. W jakiej temperaturze to ma zamiar stać? Jaki ekstrakt? W którym momencie teraz to piwo jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aopon Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Piwo jest 2 tygodnie na burzliwej. Piwo to Alt bier, Blg początkowe było 11, teraz jest 2, a nawet mnej. Drożdże Fermentis Safbrew S-33. Z różnych względów nie mogę teraz przelać piwa na cichą, no i zaraz muszę je zostawić na kilka tygodni. Jeżeli zabezpieczę pokrywę tak, aby nie było dostępu powietrza to piwu nic nie grozi? Czy te drożdże po takim długie czasie czegoś niedobrego nie wniosą do piwa? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Jak Blg się nie zmienia to spokojnie butelkuj. Jeśli nie masz czasu na rozlew to zostaw tak jak jest, tylko zmień pokrywę. Nic się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 JAk dobry reżim sanitarny to z zewnątrz nic nei grozi. Ale wróg czai się w środku. dowiesz się za parę tygodni czy autoliza sie pojawi i jak smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Ja bym na twoim miejscu zabutelkował. Co szkło to szkło. Ja tez dwa miesiące temu nie miałem czasu i witek stał 2 miesiące w wiadrze. Miałem piękny zapach acetonu i kożuch na wierzchu, chociaż po fermentacji zapach był cudny. Przyplątała sie bakteria i zmarnowała cały dzień pracy i 45l piwa w kibel.. Aż serce boli. Pierwsza moja poważna infekcja po roku zacierania.. Wynikająca z lenistwa nota bene. Oby ostatnia i Tobie też tego nie życzę. Poświęcić się i butelkować choćby po nocy. pozdrawiam. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez Marcin K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Coś mi się źle tapneło z telefonu Edytowane 13 Czerwca 2014 przez Marcin K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się