Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Hej, niedługo będę wbudowywał grzałki do mojego garnuszka INOX 36 l i mam problem ze znalezieniem odpowiedniego izolatora termicznego. Wiadomo, można i goły gar grzać, ale przy dobrej izolacji oszczędzamy czas i energię - brak konieczności dogrzewania przy zacieraniu, żeby utrzymać temperaturę i szybsze doprowadzenie brzeczki do wrzenia. Zastanawiałem się przez chwilę nawet nad ekranami zagrzejnikowymi, tylko niestety jest to styropianowe a styropian zaczyna się topić w temp. ok. 80stC, czyli przy gotowaniu już odpada. Znalazłem jakieś kosmiczne izolatory typu: http://izomat.net/frame/aerogels.html , ale z tego co wiem, nie można tego kupić w ludzkich ilościach, poza tym 97 zł za m2 5mm i 167 zł za 10mm grubości trochę odstrasza, ale jakby było dostępne w normalnych ilościach a nie w hurtowych, to bym to przełknął nawet jakoś. Zależy mi na trwałym, dość estetycznym i skutecznym rozwiązaniu, bez nawijania na gar 5 cm wełny mineralnej (optymalnie warstwa 5-10 mm). Ktoś coś ? Co ewentualnie sądzicie o korku, niby wytrzymuje do 130 C? http://korexradom.pl/aglomerado-negro-10mm-tylko-na-zamowienie.html Edytowane 17 Czerwca 2014 przez Drzewo Jeżozwierza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zależy mi na trwałym i dość estetycznym i skutecznym rozwiązaniu, bez nawijania na gar 5 cm wełny mineralnej a ja właśnie chciałem polecić wełnę do kominków styropianowe a styropian zaczyna się topić w temp. ok. 80stC, nie no bez przesady, sporo osób ma ocieplone gary właśnie takimi matami. Gotują i nic się nie topi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 No właśnie wełna za gruba :-(. Co do styropianu, to wszędzie widzę temp roboczą do 80 C i wiem, że teoretycznie można, ale nie dawałoby mi to spokoju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Ja skorzystałem z trzech rzeczy: 1. wełny mineralnej miękkiej 100mm 2. folii paroizolacyjnej (taka srebrna z Castoramy) 3. samoprzylepnej folii aluminiowej odpornej chyba do 300°C (także Castorama) Edytowane 17 Czerwca 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 (edytowane) http://allegro.pl/ka...4278161021.html Działa jak trzeba, więc po co przepłacać używałem ok 20 warek, aż sprzedałem gar. pianka poliuretanowa odporna na wysokie i niskie temperatury (od -50°C do +110°C) źródło: http://www.purterm.p...iuretanowa.html Edytowane 17 Czerwca 2014 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 ekran zagrzejnikowy (styropian taki cienki z warstwą alu) i karimata przytopiły mi się na dole ale grzeję na płycie elektrycznej i gar stoi na samej granicy pola ,na gazie nic się nie działo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Jak grzałki są w garze to nie ma takiej opcji przy karimacie. Edytowane 17 Czerwca 2014 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 nie no napisałem że na płycie elektrycznej i to jak pole wystawało za gar,ja było pod garem ok,na palniku gazowym też ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Kamilo dobrze radzi. Też kupiłem karimatę z tego linku co podał. Użyłem tylko podwójnej warstwy jedno do środka sreberkiem a drugą na zewnątrz. Przy chmieleniu, gotowaniu nie zdejmuje. Nic nie topi wszystko jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 (edytowane) 1. wełna 100mm zdecydowanie za gruba 2. karimacie i styropianowi jakoś nie ufam za bardzo, chcę zrobić sprzęt raz a porządnie, najlepiej jak się da, taki już ze mnie delikwent 3. pianka poliuretanowa wymagałaby zrobienia jakiegoś zewnętrznego płaszcza A co myślicie o tym korku, co podałem w linku, teoretycznie jest ok, izoluje i jest odporny na temperaturę? I jeszcze jedno przy okazji: jak polecacie umieścić grzały, koncentrycznie przy dnie, czy na dole po bokach, jest jakaś różnica? Edytowane 17 Czerwca 2014 przez Drzewo Jeżozwierza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się