qwertyuk Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Chce zrobić RISa na bazie ekstraktów niechmielonych. Docelowa wielkość Warki to 10L. Na próbę. Startuje we wrześniu i teraz chce skompletowaćskładniki. - Jakie drożdze polecacie ? - Czy temperatura 24-25 będzie stanowić problem ? takie warunki mam w mieszkaniu - ostatnie piętro. - Będę chmielić Lubelskim na goryczkę. Czy jest sens chmielić na zimno ? Czy ten chmiel się nadaje pod RISa ? - Czy dodanie 0,5 kg cukru w celu podbicia ekstraktu do 26blg pogorszy smak i aromat piwa ? czy lepiej pozostać przy wyliczonych 22,1 blg z ekstraktów ? - W Brewtarget wyszło mi dziwne ponad 600IBU. Lubelski 100g na 60 min + ekstrakt ciemny w ilości 3,4 dał taki wynik. To normalne ? mam się tym przejmować ? - Planuje dodać chipsy dębowe mocno opiekane. Dodatki dać na burzliwą czy na cichą ? Dajcie jakieś wskazówki. Na swoim koncie mam dwie warki ale nigdy nie robiłem piwa przekraczającego 16 blg i czuje się w tym temacie lekko niepewnie. Edytowane 18 Czerwca 2014 przez qwertyuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 - Jakie drożdze polecacie ? Płynne czy suche? Ja robiłem na S-04, było ok. - Czy temperatura 24-25 będzie stanowić problem ? takie warunki mam w mieszkaniu - ostatnie piętro. Będzie problem, bo temperatura przy takim ekstrakcie bardzo szybko może Ci wzrosnąć. Musisz pomyśleć jak możesz chłodzić fermentor. - Będę chmielić Lubelskim na goryczkę. Czy jest sens chmielić na zimno ? Czy ten chmiel się nadaje pod RISa ? Trochę nie bardzo z tym Lubelskim na goryczkę w RISIE. Moim zdaniem nie nadaje się do tak mocno chmielonego piwa. - Czy dodanie 0,5 kg cukru w celu podbicia ekstraktu do 26blg pogorszy smak i aromat piwa ? czy lepiej pozostać przy wyliczonych 22,1 blg z ekstraktów ? 500g nie wpłynie bardzo na pogorszenie smaku. Możesz śmiało dodać. - W Brewtarget wyszło mi dziwne ponad 600IBU. Lubelski 100g na 60 min + ekstrakt ciemny w ilości 3,4 dał taki wynik. To normalne ? mam się tym przejmować ? Masz dobrze ustawioną ilość docelową piwa? - Planuje dodać chipsy dębowe mocno opiekane. Dodatki dać na burzliwą czy na cichą ? Chipsy dodaje się na cichą. Ostatnio dałem 50g mocno opiekanych i nic póki co nie czuć (whisky stout). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Drożdże suche. Jeśli nie lubelski to jaki ? W jakiej Ilości ? Lubelski wybrałem pod kątem ekonomicznym. W leżakowanym risie i tak aromat chmielu zgaśnie. Z tym ibu i sprzętem pewnie coś robię źle. Teraz po zmianach wygląda to tak:: Edytowane 18 Czerwca 2014 przez qwertyuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Jeśli nie lubelski to jaki ? W jakiej Ilości ? Lubelski wybrałem pod kątem ekonomicznym. W leżakowanym risie i tak aromat chmielu zgaśnie. No właśnie, więc użyj typowo goryczkowego, jak ma być ekonomicznie, to weź Marynkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 prawdopodobnie masz złe ustawienia gara i schemat oraz właściwości zabierania. Pokaż screeny z ustawień gara, chmielenie i zacieranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) prawdopodobnie masz złe ustawienia gara i schemat oraz właściwości zabierania. Pokaż screeny z ustawień gara, chmielenie i zacieranie gar, zrobiłem na oko w oparciu o inne: Chmielenie też dziwnie, IBU przy 300g marynki dało tylko 34 ? : Edytowane 18 Czerwca 2014 przez qwertyuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Masz pomieszane jednostki: - kadź zacierna 15ml a powinno być 15L - początkowa ilość wody w kotle powinna być 9l a nie 9ml. Przez złe jednostki oblicza wielkość warki na 275ml, więc i stąd IBU takie niskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 19 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 (edytowane) Zmieniłem bo faktycznie źle było. Ale dane IBU zostały bez zmian wielkość warki też została 275ml mimo zmiany jednostki. Zawsze korzystałem z tego programu pod warkę 20L. Teraz potrzebuje wiedzieć tylko ile użyć ekstraktu ciemnego żeby osiągnąc barwe i ewentualnie ile cukru dosypać dla BLG. I jaką ilością wody uzupełnić . A tu taka kiszka Edytowane 19 Czerwca 2014 przez qwertyuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Teraz musisz w edytorze sprzętu dobrać metodą prób i błędów początkową ilość wody w kotle, tak, aby na głównym ekranie docelowa i obliczona wielkość warki się wyrównały. Za każdym razem w edytorze musisz wychodząc zachować ustawienia sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 próbuje i próbuje i udało mi się RAZ zbliżyć do 10L (9,225L) przy czym każda kolejna zmiana ilości wody nie zmienia już tego wyniku. Szlak mnie powoli trafia bo to czysta matematyka a brew target po mimo zapisywania zmian stoi w miejscu. Znacie jakieś inne mniej problematyczne programy gdzie spokojnie można wprowadzić potrzebne dane ??? Ostatecznie kupie zestaw do warzenia z ekstraktów w browamatorze pod staut 12BLG (=%2F163929%2F164395%2F183249&sortuj=kod"]http://www.browamator.pl/szczegoly.php?BA_Prawdziwy_STOUT_12Blg_---_zestaw_na_20_l_piwa__ekstrakty_slodowe&przedm=1885304&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249&sortuj=kod) tyle że zrobię go na połowę warki i wyjdzie mi na siłę 24 blg. Przy czym zmniejszę ilość palonego słodu jęczmiennego o połowę żeby za bardzo kwaśne/palone nie wyszło. Ten brewtarget rozzłościł mnie do granic możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Usuń wszystko co dotyczy zacierania, to Ci się zrobi OK. Ja używam BT tylko po to by robić receptury i z tym też miałem problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Chyba się udało. Zrobiłem wszystko od zera. I pominąłem pole "początkowa ilość wody w fermentorze" - dałem 0. Zerknijcie i powiedzcie czy się wam to widzi. IBU wynika z faktu że dałem 100G marynki 50g/60min 50g/20min. Drożdże S-04. Dodatki: 50g płatków dębu amerykańskiego mocno palonego na cichą. Co o tym myślicie ? będzie jakoś to smakować ? Edytowane 21 Czerwca 2014 przez qwertyuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Nikt nic nie podpowie ? Liczę na wasze doświadczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Osobiście nie znam tego programu ale kolega robił RIS z przepisu Coopersa. z tym że Lagera na Ale zmienił ( żeby już po górniakach lecieć) i wyszedł ok, po 6 miesiącach. Jak nie zacierasz to może spróbuj tak albo po prostu "na pałę" a nie kropka w kropkę za programem? Wiesz to że Ci w programie IBU wychodzi takie czy siakie to nie znaczy że identyczne ci wyjdzie w realu, poza tym co za różnica czy masz IBU 100 czy 101., Ale to tylko moja sugestia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Risa robić na pałę , no hasło dnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumowy Człowiek Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 I coś wyszło z tego RISa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Jak na pałę, toż to gorące... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się